Ai grijă ce semnezi! Dicționarul cu termeni din asigurări disponibil în Aplicația InfoCons!

Ai grijă ce semnezi! Dicționarul cu termeni din asigurări disponibil în Aplicația InfoCons! InfoCons Protectia Consumatorului

Aplicatia InfoCons dezvoltată independent și transparent, pune la dispoziția consumatorilor dictionarul cu termenii din domeniului asigurărilor. Astfel, în momentul încheierii unei polițe de asigurare, fie aceasta polița de viață, locuință sau auto,  consumatorii au la îndemână și la un click distanță, un instrument prin care pot verifica termenii necunoscuți regăsiți în contractele polițelor de asigurare, termeni care sunt adesea într-un limbaj tehnic și greu de înțeles.

Pentru a sprijini consumatorii, InfoCons prin  Aplicația InfoCons – secțiunea  „Caută după termeni” asigură „traducerea” termenilor tehnici  din domeniului asigurărilor (peste 350 de termeni) , dintre care amintim: acquis comunitar, agenții de rating de credit (CRA), anuitant, CDS (Credit Default Swap), CFD, warrant etc. Având la îndemână Aplicația InfoCons, consumatorii pot lua decizii în cunoștință de cauză, cunoscând sensul fiecărui cuvânt.

Sfaturi InfoCons pentru semnarea unui contract! Ai grijă ce semnezi!

-Citește cu atenție contractul înainte de a-l semna și asigură-te că înțelegi fiecare termen!

-Fii informat! Asigură-te că îți cunoști drepturile!

-Fii atent la obligațiile pe care le ai odată cu semnarea contractului!

-Fii atent la definirea fiecărui eveniment asigurat şi a indemnizaţiei de asigurare în cazul producerii evenimentului asigurat;

-Asigură-te că știi care este momentul începerii şi cel al încetării contractului de asigurare;

-Fii informat cu privire la modalităţile de executare, suspendare sau încetare a contractului de asigurare;

-Fii atent la modalitatea şi termenele de plată a indemnizaţiilor de asigurare, a sumelor de răscumpărare şi a sumelor asigurate;

-Informează-te cu privire la situaţiile în care valoarea de răscumpărare a poliţei este zero.

Cele mai des intalnite tipuri de polite:

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (RCA): este un contract încheiat între proprietarul unui vehicul, persoană fizică sau juridică și societate de asigurări care are dreptul de a practica asigurarea RCA pe teritoriul României. În baza acestui contract, asiguratorul care a emis asigurarea RCA, plătește despăgubiri terțelor persoane păgubite în urma unui accident provocat de vehiculul sau tramvaiul pentru care s-a încheiat asigurarea, pentru daunele materiale și/sau decesul ori vătămările corporale, inclusiv daunele morale suferite în acel accident.

Asigurarea locuinței PAD: asigurarea prin polița PAD acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren. Prin această poliță sunt acoperite daunele produse locuințelor ca urmare a unui dezastru natural, ca efect direct sau indirect al acestora.

Aplicația InfoCons este disponibilă în 33 de limbi și oferă acces direct la:

-Scanarea codurilor QR de pe etichetele energetice ale produselor electrocasnice și ale dispozitivelor electronice;

-Scanarea codurilor de bare ale produselor agroalimentare pentru a afla ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergeni, cantitatea de zahăr, sare, calorii;

-Toate numerele utile și de urgență la nivel local, național și internațional;

-Alertele pentru produsele alimentare și nealimentare;

Aplicatia InfoCons este disponibila AICI.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal