45.8 % din populatia Romaniei locuieste in gospodarii supraaglomerate !

În Uniunea Europeană (UE), 17,2% din populație locuia în gospodării supraaglomerate în 2019, ceea ce înseamnă că nu dispun de suficiente camere în comparație cu dimensiunea gospodăriei.

Gospodăriile supraaglomerate se pot simți chiar mai mici, in conditiile in care sunt si copiii care se joacă în aceeași cameră cu părinții care încearcă să lucreze prin telemunca pe perioada pandemiei. Mai mult, mediile supraaglomerate pot prezenta un risc mai mare de răspândire a virusului.

Pe de altă parte, să rămâi singur acasă zile în șir aduce și propriul set de provocări. În UE, mai mult de una din trei persoane (32,7%) locuiau în locuințe subocupate în 2019, ceea ce înseamnă că locuințele erau considerate a fi prea mari, în ceea ce privește excesul de camere și mai precis dormitoare, pentru nevoile gospodăriei .

Dintre statele membre UE, aproape jumătate din populația din România (45,8%) trăia în gospodării supraaglomerate în 2019, urmata de :

– Letonia (42,2%);

– Bulgaria (41,1%);

– Croația (38,5%)

– Polonia (37,6%).

Comparativ cu anul precedent, ponderea populației care locuiește în locuințe supraaglomerate a scăzut ușor în toate aceste țări, cea mai puternică scădere înregistrându-se în Polonia (-1,6 pp).

La polul opus al scalei, cele mai scăzute rate de supraaglomerare s-au înregistrat în :

– Cipru (2,2%);

– Irlanda (3,2%);

– Malta (3,7%) ;

– Țările de Jos (4,8%).

Șapte din zece persoane care locuiesc în locuințe subocupate din Malta, Cipru și Irlanda

În 2019, aproape trei sferturi din populație locuiau în locuințe subocupate din Malta (72,6%), Cipru (70,5%) și Irlanda (69,6%). În Spania (55,4%), Luxemburg (54,0%), Belgia (53,9%) și Țările de Jos (53,4%) mai mult de jumătate din populație locuia în locuințe considerate prea mari.

Din 2018 până în 2019, ponderea populației care locuiește în locuințe subocupate a scăzut în majoritatea acestor țări, cu excepția Luxemburgului, care a înregistrat o mică creștere (+0,3 pp), cu cea mai pronunțată scădere în Belgia (-4,7 pp).

În schimb, mai puțin de 15% din populație locuia în locuințe considerate a fi prea mari în România (7,7%), Letonia (9,6%), Grecia (10,7%), Bulgaria (11,5%), Croația (12,0%), Slovacia (14,0%) și Italia (14,2%).

` Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul. După 31 de ani, în loc să avem cu adevărat o piață în domeniul construcțiilor și imobiliarelor la nivel european, pe aceste segmente am rămas în afară Uniunii Europene. Materiale de construcții îndoielnice, publicitate înșelătoare la vânzarea imobilelor în ansamblurile rezidențiale, consumatori care nu își cunosc drepturile, vânzători care nu își îndeplinesc obligațiile ș.a.m.d.

Campania “STOP practicilor incorecte în imobiliare !` este un semnal de alarmă cu o9atitudine!`

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal