Diferențe regionale în veniturile primare ale gospodăriilor

În 2017, venitul primar per locuitor în Uniunea Europeană (UE) a fost de 18 800 EUR. În regiunile NUTS UE 2, acesta a variat de la 37 900 EUR per locuitor la Luxemburg la 2 500 EUR în Severozapaden (Bulgaria). Aceste valori reprezintă o gamă cuprinsă între 13% – 202% din media UE, ceea ce indică disparități regionale semnificative.

Deși disparitățile sunt mai mici atunci când se ajustează diferențele de nivel al prețurilor în țări (26% – 156%), cifrele din acest articol sunt exprimate în euro.

Două dintre primele cinci regiuni ale UE în ceea ce privește venitul primar pe locuitor, după Luxemburg, erau situate în Germania (Oberbayern și Stuttgart, cu un venit primar de 37 000 EUR, respectiv 32 500 EUR per locuitor). Alte regiuni care apar în primele cinci includ regiunea Hovedstaden din Danemarca (34 600 EUR per locuitor) și Stockholm în Suedia (33 400 EUR per locuitor).

Spre deosebire, în cele cinci părți inferioare, Severozapaden i s-au alăturat și alte regiuni bulgare, inclusiv Severoiztochen (cu un venit primar pe locuitor de 3 100 €), Yuzhen tsentralen și Severen tsentralen (ambele 3 300 EUR per locuitor) și Yugoiztochen (3 400 €) per locuitor). În afara Bulgariei, regiunea Nord-Est a României a fost, de asemenea, în partea de jos cinci (cu un venit primar pe locuitor de 3 400 €).

În 2017, 49 de regiuni din 11 țări au avut un venit primar per locuitor care depășește 26 000 EUR: Danemarca (toate regiunile), mai mult de jumătate din regiunile Germaniei (22 din 38) și Austria (5 din 9), aproximativ jumătate din regiunile Belgiei (5 din 11), o treime din regiunile Olandei (4 din 12) și Irlanda (1 din 3), 2 regiuni din Finlanda (din 5) și Suedia (din 8), 1 regiune atât în ​​Franța (din 27), cât și în Italia (din 21), precum și în Luxemburg (o singură regiune).

La celălalt capăt al scalei, 50 de regiuni aveau un venit primar pe locuitor sub 9 000 EUR. Acestea erau regiuni din 10 țări: toate regiunile din Bulgaria, Ungaria (cu excepția Budapesta), Polonia (cu excepția Varșoviei), România (cu excepția Bucureștiului) și Slovacia (cu excepția Bratislava), aproximativ jumătate din regiunile elene, o regiune din Franța, Croația și Lituania, precum și Letonia (o singură regiune).

Note:

– Venitul primar net este definit ca venitul generat de procesul de producție sau de un proces strâns legat (compensarea angajaților, excedentul net de exploatare și venitul mixt și venitul net din proprietăți). Venitul primar net este alocat locului de reședință al gospodăriei.
– Malta: date nu sunt disponibile
– Uniunea Europeană (UE) include 27 de state membre ale UE. Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020. Informații suplimentare sunt publicate aici.

Sursa: Eurostat

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal