Romania aloca doar 1.4% din cheltuielile de sanatate (40 ron per locuitor) pentru cheltuielile de ingrijire preventiva!

În aceasta perioada a pandemiei COVID-19, este interesant de știut cât se cheltuiește pentru îngrijirea preventivă care are ca scop evitarea sau reducerea numărului sau a gravității leziunilor și bolilor, consecințele și complicațiile acestora.

În medie, în UE, cheltuielile publice și private pentru îngrijirea preventivă au reprezentat 2,8% din totalul cheltuielilor de sănătate în 2018 :

cele mai mari ponderi înregistrate în

– Italia (4,4%);

– Finlanda (4,0%)

cea mai mică pondere a cheltuielilor de îngrijire preventivă :

– Slovacia (0,8% din cheltuielile totale de sănătate);

– Grecia, Cipru și Malta (toate 1,3%);

România (1,4%).

În raport cu dimensiunea populației, cheltuielile pentru îngrijirea preventivă au fost cele mai mari în rândul statelor membre ale UE în Suedia (165 EUR pe locuitor), Finlanda (152 EUR), Germania (148 EUR) și Țările de Jos (146 EUR) în 2018, în timp ce a fost cea mai mică în România și Slovacia (ambele 8 EUR pe locuitor).

“Dacă tot alocăm cele mai puține fonduri pentru sănătate , trebuie să adoptăm fiecare dintre noi o9atitudine și să fim mai atenți la alimentele pe care le achiziționăm în primul rând, să citim eticheta și dacă nu înțelegem tot ceea ce este scris pe aceasta mai bine lăsăm produsul în raft decât să ne afecteze mai târziu. Sănătatea înseamnă cum trăim, ce facem, ce aer respirăm, dar mai ales ce mâncăm. În condițiile în care România a ajuns pe primele locuri în cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantilă este momentul să ne solidarizăm și să înțelegem că viitorul nostru și viitorul copiilor nu poate exista decât dacă avem sănătate. În condițiile acestui semnal de alarma al Comisiei Europene sper să ne trezim cu toții și producătorii să fie mai responsabili iar autoritățile publice ale statului să își ducă la împlinire menirea pe care o au în slujba cetățeanului.`

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

 

 

Aparitii in mass-media:

Monitorul apararii

https://monitorulapararii.ro/romania-aloca-doar-1-4-din-cheltuielile-de-sanatate-pe-preventie-1-35119

Jurnalul

https://jurnalul.ro/stiri/observator/romania-aloca-doar-1-4-din-cheltuielile-de-sanatate-pe-preventie-864922.html

Romania Expres

https://romaniaexpres.com/romania-aloca-doar-1-4-din-cheltuielile-de-sanatate-pentru-cheltuielile-de-ingrijire-preventiva/

Arena Media

https://arenamedia.ro/index.php/arena-news/social-mp/actualitate-social-mp/romania-aloca-doar-1-4-din-cheltuielile-de-sanatate-40-ron-per-locuitor-pentru-cheltuielile-de-ingrijire-preventiva

Stiri pe bune

https://stiripebune.com/2021/01/21/romania-aloca-doar-1-4-din-cheltuielile-de-sanatate-pe-preventie/

The World News

https://theworldnews.net/ro-news/romania-aloca-doar-1-4-din-cheltuielile-de-sanatate-pe-preventie

Ziare Live

https://www.ziarelive.ro/stiri/romania-aloca-doar-14-din-cheltuielile-de-sanatate-pe-preventie.html

Ziare AZ

https://www.ziareaz.ro/stiri/jurnalul-national/articol/romania-aloca-doar-1-4-din-cheltuielile-de-sanatate-pe-preventie

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal