România alocă cel mai puțin pentru cheltuielile curente de asistență medicală, 5,2 % din PIB (490 euro per locuitor)!

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. România alocă cel mai puțin pentru cheltuielile curente de asistență medicală, 5,2 % din PIB (490 euro per locuitor)!

În această perioadă dificilă cu noul Coronavirus, este bine de știut cât se cheltuie pentru problemele ce țin de sănătate.

Cele mai recente statistici privind cheltuielile curente de asistență medicală (publice și private) arată cum variază cheltuielile pentru asistența medicală în statele membre ale Uniunii Europene (UE).

11,3 % din PIB cheltuielile pentru sănătate alocate în Franța și Germania, o pondere mai mare decât în orice alt stat membru al UE.

11,0 % cheltuieli alocate în Suedia

5,2% din PIB alocă România pentru cheltuielile de asistență medicală înregistrând cel mai mic raport

În medie, în UE, se estimează că, cheltuielile medicale au reprezentat 9,9% din PIB în 2017.

În raport cu dimensiunea populației, cheltuielile de asistență medicală au fost cele mai ridicate în rândul statelor membre ale UE în

– 5 200 EUR in Suedia (per locuitor)

– 5 100 EUR Danemarca și Luxemburg (per locuitor, fiecare)

– 590 EUR Bulgaria (per locuitor)

– 490 EUR România (per locuitor )

În statele membre ale UE, cea mai mare pondere a persoanelor în vârstă din totalul populației în 2019

– 22,8% în Italia

– 22,0% Grecia

– 21,8% Portugalia și Finlanda (fiecare)

– 21,5% Germania

– 21,3% Bulgaria

– 14,4% Luxemburg

– 14,1% Irlanda

La nivel regional, cele mai mari ponderi ale persoanelor în vârstă s-au regăsit în Chemnitz (28,9%) în Germania, urmată de Liguria (28,5%) în Italia, Ipeiros (27,0%) în Grecia, Limousin (26,7%) în Franța și Sachsen-Anhalt (26,5%) în Germania. Cele mai mici acțiuni au fost înregistrate în Mayotte (2,7%) și Guyane (5,8%) în Franța și în Ciudad Autónoma de Melilla (10,7%) în Spania.

Sursa: Eurostat

“Dacă tot alocăm cele mai puține fonduri pentru sănătate , trebuie să adoptăm fiecare dintre noi o9atitudine și să fim mai atenți la alimentele pe care le achiziționăm în primul rând, să citim eticheta și dacă nu înțelegem tot ceea ce este scris pe aceasta mai bine lăsăm produsul în raft decât să ne afecteze mai târziu. Sănătatea înseamnă cum trăim, ce facem, ce aer respirăm, dar mai ales ce mâncăm. În condițiile în care România a ajuns pe primele locuri în cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantilă este momentul să ne solidarizăm și să înțelegem că viitorul nostru și viitorul copiilor nu poate exista decât dacă avem sănătate. În condițiile acestui semnal de alarma al Comisiei Europene sper să ne trezim cu toții și producătorii să fie mai responsabili iar autoritățile publice ale statului să își ducă la împlinire menirea pe care o au în slujba cetățeanului.`

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu