Până la 13 E-uri în pateul de post – Studiu Comparativ

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Până la 13 E-uri în pateul de post – Studiu Comparativ
Pate de post

Infocons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip pastă vegetală ce se regăsesc pe piața din România.

În total au fost analizate 39 de produse, de la următorii producători/distribuitori:

  • SC Scandia Food SRL,
  • Mandy Foods International SRL,
  • Orkla Foods România,
  • Vascar SA,
  • Oetker RO SRL,
  • Carrefour România SA,
  • Auchan România SA,
  • Mega Image SRL,
  • Lidl Discount SRL,
  • România Hypermarche SA,
  • Rewe România SRL.

Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :

Din punct de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală):

  • Broccoli 33% din compoziție
  • Boabe de soia 32 % din compoziție
  • Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție
  • Boabe de soia 32 % și masline 2.1% din compoziție
  • Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție
  • Masline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție
  • Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție
  • Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție
  • Semințe de in 2.5% din compoziție
  • Ceapă verde 2% din compoziție 

Tabelul cu procentajul legumelor din pateul de post poate fi consultat AICI.

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de post (pastă vegetală):

  • 61.54% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);

Numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 13:

  • 2.56% din produse au în compoziție 13 E-uri;
  • 5.13% din produse au în compoziție 11 E-uri;
  • 5.13% din produse au în compoziție 10 E-uri;
  • 2.56% din produse au în compoziție 9 E-uri;
  • 2.56% din produse au în compoziție 7 E-uri;
  • 12.82% din produse au în compoziție 6 E-uri;
  • 12.82% din produse au în compoziție 5 E-uri;
  • 15.38% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 2.56% din produse au în compoziție 3 E-uri;
  • 38.46% din produse nu au în compoziție E-uri;

Tabelul cu numericul de aditivi poate fi consultat AICI.

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regasiți frecvent în pateul de post (pastă vegetală) situația se prezintă astfel:

Ce sunt aditivii alimentari regăsiți frecvent în pateurile vegetale?

E 407 (caragenanul ) – Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din anumite specii de alge. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.

E621 (monoglutamatul de sodiu) – aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este recunoscut drept sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze.

E330 (acid citric) – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. în mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie. Pentru uz industrial se obţine prin fermentarea melasei sau zahărului în prezenţa mucegaiului Aspergillus niger.Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de fructe, legume, lapte, în uleiuri şi grăsimi neemulsionate şi emulsionate, produse de panificaţie, patiserie, cofetărie etc., cât şi în produse destinate sugarilor şi copiilor mici sănătoşi, în cantităţi prevăzute de reţete.

E316 (eritorbat de sodiu) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având de asemeni şi funcţii de regulator de aciditate, conservant, aromatizant şi sechestrant. Se prezintă sub forma E 331(i) – Citrat biacid de sodiu, E 331(ii) – Citrat monoacid de sodiu sau E 331(iii)Citrat trisodic, toate acestea fiind săruri de sodiu ale acidului citric. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de lapte, legume, fructe, în uleiuri şi grăsimi de origine animală sau vegetală emulsionate sau neemulsionate, lapte parţial sau total deshidratat, în preparate din carne tocată proaspătă.

E-uri Nr. de produse în care acestea sunt prezente
E407 caragenan 23 (58.97%)
E621 monoglutamat de sodiu 17 (43.59%)
E330 acid citric 12 (30.77%)
E316 eritorbat de sodiu 12 (30.77%)
E120 carmin 11 (28.20%)
E452 polifosfati de sodiu 9 (23.08%)
E481 stearoil 2-lactilat de sodiu 9 (23.08%)
E301 ascorbat de sodiu 9 (23.08%)
E451 tripolifosfati de sodiu 8 (20.51%)
E472 esteri citrici ai mono-si digliceridelor cu acizi grasi 8 (20.51%)
E635 5-ribonucleotide disodice 6 (15.38%)
E415 guma xantan 6 (15.38%)
E450 difosfati de sodiu 5 (12.82%)
E300 acid ascorbic 5 (12.82%)
E508 clorula de potasiu 5 (12.82%)
E412 guma guar 4 (10.26%)
E407a alga Euchema prelucrata 2 (5.13%)
E466 carboximetil celuloza de sodiu 1 (2.56%)
E150c caramel amoniacal 1 (2.56%)

Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale.

  • Valoarea energetică este cuprinsa între 184 kcal și 319 kcal.
  • Cantitatea de grăsimi variază între 16g și 28.9g.
  • Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.7g și 3.3g.

Tabelul cu cantitatea de grăsimi și acizi grași poate fi consultat AICI.

Se poate observa că produsele cele mai bogate în glucide sunt și cele mai sărace în fibre. De asemenea, unele produse prezintă cantități de zaharuri de până la 4.9g. Cantitatea de glucide se situează între 3.08g si 9.9g.

  • 46.15% din produsele analizate nu conțin fibre.
  • 92.31% din produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteină se situează între 1.8g și 12g pentru produsele studiate.

Întregul tabel cu fibre și glucide se regăsește AICI.

Tabelul cu cantitatea de proteine poate fi consultat AICI.

  • 94.87% din produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0.51g și 1.95g.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Tabelul cu cantitatea de sare poate fi consultat AICI.

Pentru vizualizrea intregului studiu click AICI.

 

Sorin MierleaÎncercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate vegetal cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?, o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi, coloranți, iar dacă discutăm despre produsele care conțin soia, să ne informăm și să fim atenți dacă soia nu provine dintr-o cultură modificată genetic. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate vegetal sau o salată la conservă cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr.”

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

Ce studii comparative despre pate au mai fost efectuate de InfoCons?

Pentru a afla mai ușor tot ce ai nevoie să știi despre informațiile de pe etichetele produselor pe care le consumi, descarcă GRATUIT noua aplicație InfoCons, disponibilă AICI.

Cu ajutorul aplicatiei InfoCons vei ști câte E-uri se regăsesc în produsele pe care le mănânci, ce cantitate de sare ori de zahăr consumi per produs, precum și care sunt ingredientele de pe etichetă. Aplicația InfoCons este disponibilă atât pentru Android, cât și pentru IOS și se descarcă în mod GRATUIT!

Preluări media:

  • MediaFax.ro;
  • DCNews.ro;
  • Luba.ro;
  • Impact.ro;
  • Stiripesurse.ro;
  • Alba24.ro;
  • Playtech.ro.

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Pe același subiect

Distribuie

Meniu