Studiu Pate Vegetal – Alege sănătos! Trăiește sănătos!

Atunci când cumpărăm şi consumăm orice tip de conserve din comerţ, specialiștii Clinicii de Nutriție Kilostop ne atenționează să avem în vedere că acestea pot conține aditivi, conservanți, coloranți sau arome care nu sunt altceva decât produse toxice. În cazul în care consumăm zilnic astfel de produse, organismul nostru este expus unui număr mare de toxine, ceea ce poate duce la apariția diferitelor boli.

Pateul vegetal poate fi o alegere foarte bună în post, cu condiţia să fie făcut în casă. Dacă alegeţi să îl cumpăraţi din comerţ, aveți mare grijă la ingrediente! În mod normal, principalul ingredient al pateurilor vegetale din comerţ sunt boabele de soia fierte și mixate.

Soia face parte din familia leguminoaselor, fiind o sursă foarte bună de proteine în post sau pentru vegetarieni. De asemenea, soia este o sursă de fibre, vitamine din complexul B și acizi grași Omega 3. Aceasta mai conține substanțe fitochimice complexe ce se numesc izoflavone sau flavonoide, ce ar putea preveni apariția cancerului.

Soia conține de asemenea fitoestrogeni cu posibil rol în prevenția cancerului de sân sau de prostată și în controlul simptomelor specifice menopauzei. Ca orice leguminoasă, soia este un aliment caloric, care trebuie consumat cu măsură: 100 g de boabe fierte de soia au aproximativ 150 de Calorii. Iar dacă mai este asociată și cu pâine, valoarea sa energetică crește.

Dar majoritatea pateurilor vegetale din comerţ conțin doar proteină vegetală din soia, adică nu boabe de soia fierte și mixate. Astfel că extractul rezultat este sărăcit de fibre, vitamine și acizi grași, dar nu și de calorii. De aceea, cele mai multe pateuri vegetale au un conținut ridicat de grăsimi sau glucide, și sunt sărace în proteine și fibre. Mai mult, ele conțin ulei, gluten sau amidon pentru îngroșare, o altă sursă de calorii, de unde și valoarea energetică de peste 200 de Calorii pe 100 g. În unele cazuri, diferența între pateuri este doar de aromă: aromă de ciuperci, măsline sau altele. Ele nu conțin alimentele ca atare, care să îmbunătățească produsul din punct de vedere nutritiv.

Nici conținutul de sare nu este de neglijat, având în vedere că o conservă de pate vegetal are mai mult de 1/5 din doza zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Și, dacă luăm în calcul că 70% din cantitatea de sare pe care o consumăm zilnic provine din alimente procesate, ar trebui să fim atenți ca acestea să conțină cât mai puțină sare posibil.

Atenţie mai ales însă la ingredientele, E-urile şi conservanţii conţinute în aceste tipuri de alimente. Spre exemplificare, iată ce scrie pe eticheta unui produs de acest gen, ales la întâmplare de pe rafturile magazinelor : Apă, Ulei de floarea soarelui, Proteină vegetală din soia, Amidon de grâu, Sare iodată, Caragenan: E407, Sirop de glucoză, Polifosfaţi: E452, Gumă de guar: E412, Legume deshidratate, Condimente, Glutamat monosodic: E621, Ascorbat de sodiu: E301, Coșenila-Carmin: E120, Soia, Grâu, Ţelină.

Așadar, dacă preferi pateul vegetal, alege unul care să conțină boabe de soia și cât mai puține ingrediente pe lângă acestea. Cel mai bine, mai sigur şi mai sănătos însă ar fi să-ţi prepari propriul pate vegetal acasă, din rădăcinoase (morcov, ţelină, sfeclă, păstârnac, pătrunjel) şi leguminoase (boabe de soia, fasole, mazăre, năut, linte, etc) fierte şi mixate la blender, asezonat cu condimente şi arome după gust. Dacă vrei să slăbești, ai grijă la cantitate dar și la ora la care alegi să consumi acest produs. Cel mai potrivit moment este dimineaţa la micul-dejun sau la gustare, alături de o salată generoasă de primăvară şi 2 felii de pâine integrală.

InfoCons (www.infocons.ro), unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!

sursa:

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal