De Ziua Ciocolatei , InfoCons analizează beneficiile și profilul nutrițional al celui mai iubit desert

Pe 7 Iulie, întreaga lume sărbătorește Ziua Mondială a Ciocolatei, un eveniment care celebrează acest aliment îndrăgit de care se bucură zilnic milioane de oameni din întreaga lume. Ciocolata este adesea considerată o plăcere vinovată datorită reputației sale de aliment bogat în calorii și zahăr. Cu toate acestea, ciocolata oferă o gamă largă de beneficii nutriționale care pot veni în sprijinul sănătății atunci când este o ciocolată de calitate, consumată cu moderație.

Ciocolata, adesea sinonimă cu “răsfăț dulce”, are o istorie bogată care se întinde pe 3.000 de ani până la civilizațiile antice din Mesoamerica. Astăzi, este un desert îndrăgit în întreaga lume, găsit în multe preparate, de la deserturi gourmet la gustări de zi cu zi. Ciocolata a făcut obiectul a numeroase studii științifice care au anlizat potențialele sale beneficii pentru sănătate și au examinat modul în care aceasta poate contribui pozitiv la sănătatea noastră.

Tu știi  Cum putem limita aportul de zahăr din alimentația copiilor ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

Profilul nutrițional al ciocolatei

Ciocolata este derivată din boabele de cacao, care sunt pline de substanțe nutritive și compuși biologic activi. Principalele componente benefice ale unei ciocolate de calitate, cu eticheta cât mai curată, includ:

  • Flavonoide: sunt un grup de polifenoli cu proprietăți antioxidante. Flavonoidele, în special epicatechina și catechina găsite în ciocolată, au fost legate de o varietate de beneficii pentru sănătate.
  • Minerale: în special ciocolata neagră, este o sursă bună de minerale esențiale precum magneziu, fier, cupru și mangan.
  • Teobromina și cafeina: acești compuși sunt stimulenți care pot îmbunătăți starea de spirit și funcția cognitivă.
  • Grăsimi sănătoase: ciocolata conține grăsimi precum acidul stearic, care s-a dovedit a avea efecte neutre sau benefice asupra nivelului de colesterol.

Ciocolata este compusă în principal din masă solidă de cacao, unt de cacao, zahăr și alte ingrediente, precum laptele (în cazul ciocolatei cu lapte) și în unele cazuri arome, aditivi alimentari. Profilul nutrițional al ciocolatei poate varia în funcție de tipul și calitatea ciocolatei, ciocolata neagră conținând în general un conținut mai mare de cacao și mai puțin zahăr în comparație cu ciocolata cu lapte.

Un baton standard de 100 de grame de ciocolată neagră cu 70-85% conținut de cacao oferă de obicei următoarele valori nutriționale aproximative:

Este important de reținut că aceste valori pot varia în funcție de marcă și ingrediente specifice utilizate în ciocolată. Sigur că 100 de grame de ciocolată este o cantitate destul de mare. Acești nutrienți vin și cu 600 de calorii și cantități moderate de zahăr.

Citește și recomandarea InfoCons Protecția ConsumatoruluiGrăsimile în alimentație. Tipuri de grăsimi, surse și impactul asupra sănătății

 

Când doriți să încorporați ciocolata într-o dietă echilibrată, InfoCons Protecția Consumatorului vă recomandă să țineți cont de următoarele sfaturi:
  • Optați pentru ciocolată neagră cu un conținut mai mare de cacao (70% sau mai mare) pentru a maximiza potențialele beneficii asupra sănătății și pentru a minimiza aportul de zahăr.
  • Bucurați-vă de ciocolată ca și desert ocazional, mai degrabă decât un răsfăț zilnic.
  • Asociați ciocolata cu alimente hrănitoare precum fructele, nucile sau iaurtul pentru a crea o gustare echilibrată sau o opțiune de desert.
  • Citiți etichetele, cu atenție sporită pemtru zaharurile adăugate și ingredientele artificiale. Ciocolata de înaltă calitate, fără aditivi sau arome, este cea mai bună alegere.
  • Fiți atenți la mărimea porțiilor pentru a evita consumul excesiv de calorii și zahăr.„
Care sunt beneficiile ciocolatei asupra sănătății ?

În timp ce ciocolata poate oferi beneficii pentru sănătate, este important să o consumați cu moderație și să aveți în vedere ingredientele și conținutul acesteia în calorii și zahăr. Consumul excesiv de ciocolată, în special variantele bogate în zahăr, grăsimi saturate, pot contribui la creșterea în greutate, rezistența la insulină și alte efecte negative asupra sănătății.

Cercetătorii , în urma studiilor realizate, recomandă în general 20-30 g de ciocolată neagră pe zi. Ciocolata neagră cu procente mai mari de masă solidă de cacao conține de obicei mai puțin  zahăr, dar mai multe grăsimi bune. Mai multă cacao înseamnă, de asemenea, mai mulți antioxidanți, așa că cel mai bine este să alegeți ciocolată neagră care conține cel puțin 70% substanțe solide de cacao sau mai mult.

Studiile sugerează că un consum moderat de ciocolată poate duce la:

  • Flux sanguin îmbunătățitFlavonoidele din ciocolata neagră pot relaxa vasele de sânge, scăzând tensiunea arterială și îmbunătățind fluxul sanguin. Acest efect poate reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
  • Inflamație redusă – Inflamația cronică este un factor de risc semnificativ pentru bolile de inimă. Antioxidanții din ciocolată pot ajuta la reducerea inflamației prin neutralizarea radicalilor liberi și scăderea stresului oxidativ. Această reducere a inflamației ajută la menținerea arterelor sănătoase.
  • Niveluri scăzute de colesterol – Mai multe studii au arătat că, consumul de ciocolată neagră poate crește nivelul de colesterol HDL (bun) și poate scădea nivelul de colesterol LDL (rău). Acizii grași din ciocolată, cum ar fi acidul stearic, pot avea, de asemenea, un efect neutru asupra colesterolului, susținând în continuare sănătatea cardiovasculară.
  • Performanță cognitivă îmbunătățită – S-a demonstrat că flavonoidele din ciocolată îmbunătățesc fluxul de sânge către creier, ceea ce poate îmbunătăți funcția cognitivă. Consumul regulat de ciocolată neagră a fost asociat cu o performanță mai bună la testele cognitive și cu o memorie îmbunătățită la adulții în vârstă.
  • Îmbunătățirea stării de spiritCiocolata conține feniletilamină (PEA), un compus care poate promova eliberarea de endorfine, substanțele chimice naturale ale organismului pentru a se simți bine. Prezența teobrominei și a cofeinei în ciocolată contribuie, de asemenea, la proprietățile sale de ridicare a bunei dispoziții prin stimularea sistemului nervos central și creșterea atenției.
  • Protecție împotriva bolilor neurodegenerative – Proprietățile antioxidante ale flavonoidelor pot ajuta la protejarea celulelor creierului de leziunile cauzate de stresul oxidativ, care este legat de boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson. Unele studii sugerează că, consumul regulat de ciocolată neagră ar putea contribui la sănătatea creierului pe termen lung.

În concluzie, ciocolata, atunci când este consumată cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate, poate oferi valoare nutritivă și potențiale beneficii pentru sănătate. Prin înțelegerea compoziției sale nutriționale de bază, a componentelor care promovează sănătatea și a considerațiilor pentru consum, persoanele se pot bucura de ciocolată ca un deliciu gustos care completează un stil de viață sănătos.

Nu uitați, moderația este esențială atunci când vine vorba de a ne răsfăța cu un desert, fie el și o ciocolată neagră de calitate!

Știai că…. InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

În România, conform NORMEI din 5 septembrie 2003, cu privire la natura, originea, fabricarea, etichetarea şi marcarea unor produse din cacao şi ciocolată destinate consumului uman, denumirile sub care se vând produsele ‘ciocolată‘, ‘ciocolată cu lapte‘ și ciocolata ‘cuvertură‘ pot fi completate cu mențiuni sau calificative referitoare la criteriile de calitate care prevăd că produsul conține:

  • în cazul ciocolatei, minimum 43% substanță uscată totală de cacao, inclusiv minimum 26% unt de cacao;
  • în cazul ciocolatei cu lapte, minimum 30% substanță uscată totală de cacao și minimum 18% substanță uscată din lapte obținută prin deshidratarea parțială sau totală a laptelui integral, parțial ori complet degresat, din frișcă sau frișcă parțial ori total deshidratată, unt sau grăsime din lapte, care include minimum 4,5% grăsime din lapte;
  • în cazul ciocolatei ‘cuvertură’, minimum 16% subsțantă uscată de cacao degresată.

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor pune la dispoziția consumatorilor informații utile pentru o alegere informată a ciocolatei.

Scanează codul de bare al ambalajului ciocolatei pe care dorești sa o achiziționezi si vei afla instant:

  • Ingredientele din produsul scanat
  • Numărul și tipul aditivilor alimentari însoțiți de o descriere explicită;
  • Valorile nutriționale (cantitatea de sare, zahăr și calorii);
  • Calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea caloriilor (mers, alergare și bicicletă);
  • Reciclează – Identificarea rapidă și ușoară a celui mai apropiat centru de colectare a deșeurilor în funcție de ambalajul produsului scanat

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.hopkinsmedicine.org/-  Institutul John Hopkins

https://www.healthline.com/ – Health Line

https://www.medicalnewstoday.com/- Medical News Today

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal