Colesterolul este cunoscut și ca “ucigașul tăcut”, deoarece nu există simptome care să indice un nivel ridicat. Silențios, dar periculos pentru sănătate. El se află în toate celulele din corpul uman, iar rolul lui este esențial pentru sănătate. În limitele normale, colesterolul protejează organismul, dar în cantități mare este nociv. Când nivelurile de colesterol LDL (colesterolul “rău”) sunt ridicate, acesta poate forma depozite de grăsime pe pereții arterelor, creând plăci de aterom. Aceste plăci pot restricționa fluxul sanguin și pot duce la afecțiuni grave ale inimii și ale sistemului circulator. Procesul de acumulare a plăcilor poate dura ani sau chiar decenii și poate rămâne asimptomatic până când apare o problemă majoră, precum un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Deoarece riscul asociat cu nivelurile ridicate de colesterol este de obicei tăcut și insidios, este important să monitorizezi nivelurile tale de colesterol și să adopți măsuri preventive pentru a le menține în limitele normale. Iată câteva sfaturi:

  1. Cum îți dai seama că ai o problem cu colesterolul?
  2. Care sunt nivelurile sănătoase de colesterol pentru oamenii în vârstă
  3. Fii atent la regimul alimentar!
  4. Fii activ!
  5. Cine ar trebui să ia medicamente pentru colesterol

 

  1. Cum îți dai seama că ai o problemă cu colesterolul?

Colesterolul ridicat în mod obișnuit nu are simptome. De exemplu, un atac de cord sau un accident vascular cerebral pot rezulta din daunele cauzate de colesterolul ridicat. Aceste evenimente nu apar în mod obișnuit decât atunci când colesterolul ridicat duce la formarea de plăci în arterele tale. Plăcile pot îngusta arterele, astfel încât mai puțin sânge să poată trece prin ele. Formarea de plăci schimbă compoziția peretelui arterial, ceea ce poate duce la complicații grave.

Un test de sânge este singura modalitate de a afla dacă colesterolul tău este prea mare. Acest lucru înseamnă să ai un nivel total de colesterol în sânge peste 200 de miligrame pe decilitru (mg/dL). Cere medicului să îți facă un test de colesterol după ce împlinești 20 de ani. Apoi, îți poți reevalua colesterolul la fiecare 4 până la 6 ani.

Un stil de viață nesănătos poate adduce după sine niveluri ridicate de colesterol rău. Obiceiuri care predispun niveluri ridicate de colesterol:

  • Dieta necorespunzătoare. Consumul excesiv de grăsimi saturate sau grăsimi trans poate duce la niveluri nesănătoase de colesterol. Grăsimile saturate se găsesc în bucăți grase de carne și produse lactate integrale. Grăsimile trans sunt adesea prezente în gustările sau deserturile ambalate.
  • Cei care au un indice de masă corporală de 30 sau mai mare sunt expuși la riscul de colesterol ridicat.
  • Lipsa activității fizice. Exercițiile fizice ajută la creșterea nivelului de HDL, colesterolul “bun”, din organism.
  • Fumatul de țigări poate reduce nivelul de HDL, colesterolul “bun”.
  • Consumul de alcool. Consumul excesiv de alcool poate crește nivelul total de colesterol.
  • Vârsta. Chiar și copiii mici pot avea colesterol nesănătos, dar este mult mai comun la persoanele peste 40 de ani. Pe măsură ce îmbătrânești, ficatul tău devine mai puțin capabil să elimine colesterolul LDL.

 

  1. Care sunt nivelurile sănătoase de colesterol pentru oamenii în vârstă

Pentru persoanele cu vârste cuprinse între 70 și 80 de ani, numerele ar trebui să arate așa:

  • Colesterol total: mai puțin de 200 mg per decilitru. Colesterolul între 200 și 239 mg/dL este considerat la limită; 240 mg/dL sau mai mare este considerat ridicat.
  • Colesterolul LDL (“rău”): sub 100 mg/dL. “Dacă aveți deja boală cardiacă, medicii dvs. vor dori să vă reducă LDL-ul sub 70”, spune Michael Nanna, MD, cardiolog intervenționist la Yale School of Medicine din New Haven, Connecticut.
  • Colesterolul HDL (“bun”): cel puțin 40 mg/dL, cu 60 mg/dL sau mai mult considerat excelent.
  • Trigliceridele (care sunt asociate cu un risc crescut de boală cardiacă): mai puțin de 150 mg/dL este considerat în limite normale, cu 150 până la 499 mg/dL considerat ușor crescut; 500 până la 886 mg/dL, moderat crescut; și mai mare de 886 mg/dL, foarte ridicat.

 

  1. Schimbă-ți stilul de viață

O dietă bogată în cereale integrale, fructe și legume, pește, leguminoase și nuci este ideală, spune Hashmi. Consumul regulat de grăsimi nesaturate (ulei de măsline, avocado, nuci, semințe) și fibre solubile (ovăz, orz, psyllium) poate reduce colesterolul LDL cu aproximativ 7 până la 15 mg/dL. Limitați consumul de produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi, carne roșie și alimente prăjite, deoarece grăsimile saturate din acestea pot crește nivelul de colesterol LDL, spune Donald Lloyd-Jones, MD, președinte al medicinii preventive la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago.

 

  1. Fă sport!

American Heart Association recomandă cel puțin 150 de minute pe săptămână de exerciții moderate, precum:

  • mers alert
  • înot
  • ciclism

Mișcarea și activitatea fizică este deosebit de importantă dacă încercați să creșteți nivelul de colesterol HDL, deoarece nu există medicamente care să facă acest lucru în siguranță.

Renunțați la fumat, pierdeți kilogramele în plus și beți alcool doar în cantități moderate.

 

  1. Cine ar trebui să ia medicamente pentru colesterol?

Statinele sunt o clasă de medicamente prescrise pentru a reduce nivelurile de colesterol în sânge. Acestea sunt cel mai comun tip de medicamente utilizate pentru controlul colesterolului ridicat. Statinele funcționează prin inhibarea unei enzime numite HMG-CoA reductază, care este implicată în producția de colesterol în organism. Prin reducerea producției de colesterol, statinele ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL (“rău”) și reduc riscul de afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. Exemple comune de statine includ atorvastatina (Lipitor), simvastatina (Zocor), rosuvastatina (Crestor) și pravastatina (Pravachol). Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre utilizarea statinelor și să urmați indicațiile și recomandările acestuia.

Dacă aveți vârsta sub 75 de ani și aveți colesterolul LDL ridicat sau un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral (datorită unei combinații de factori de risc), grupuri precum American Heart Association recomandă administrarea unui medicament cu statine pentru a reduce probabilitatea de atac de cord și accident vascular cerebral. Aceasta se recomandă indiferent dacă aveți sau nu boală cardiacă.

Același lucru este valabil dacă aveți peste 75 de ani și aveți diagnosticată boală cardiacă, conform lui Nanna: “Știm că dacă aveți boală cardiacă stabilă, dovezi foarte clare arată că trebuie să luați medicamente cu statine, inclusiv persoanele de peste 75 de ani.” Un studiu publicat în Lancet în 2019, de exemplu, a constatat că terapia cu statine pentru persoanele cu boală cardiacă existentă reduce riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral în toate grupele de vârstă.

Avem tendința să mergem la doctor doar când ne doare ceva sau când nu ne simțim bine mai multe zile. Este un obicei care dăunează sănătății. Cele mai periculoase boli nu au simptome. Colesterolul este cunoscut drept “ucigașul tăcut”. Oamenii pot avea niveluri ridicate de colesterol rău și să afle mult prea târziu, când este mult prea greu de tratat. Dacă aveți un stil de viață haotic, un regim alimentar nesănătos și dacă aveți vici, sunteti predispuși acestei afecțiuni. Este important să faceți analize regulat dacă aveți un astfel de stil de viață șo este recomandat să faceți o schimbare ca să nu vă îmbolnăviți.

 

 

SURSE :

https://www.consumerreports.org/health/high-cholesterol/your-guide-to-cholesterol-control-a2665297083/#:~:text=Total%20cholesterol%3A%20less%20than%20200,%3A%20under%20100%20mg%2FdL.

https://world-heart-federation.org/what-we-do/cholesterol/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/symptoms-causes/syc-20350800#:~:text=High%20cholesterol%20has%20no%20symptoms,detect%20if%20you%20have%20it.

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal