Iaurtul este un produs foarte bun pentru sănătate atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari. Iaurtul cu fructe, pe de altă parte, poate fi și el bun de consumat pe post de gustare sau desert în timpul zilei, dar nu foarte des și cu precauție. Specialiștii Clinicii de Nutriție Kilostop ne recomandă să fim atenți întotdeauna la cât de mult zahăr conține și dacă are sau nu fructe sau doar arome, sucuri sau gemuri de fructe.

Alegerea corectă este un iaurt cu cât mai puțin zahăr posibil și, de preferat, cu un conținut cât mai mare de fructe (nu suc, nu preparat de fruct sau alte sintagme folosite pentru a desemna conținutul de fructe), fără arome, coloranți sau agenți de îngroșare.

De ce cu cât mai puțin zahăr? Pentru că acesta are zero vitamine, zero minerale și, prin urmare, zero beneficii. Ca să nu mai vorbim de nivelul ridicat de zahăr din sânge imediat după ce consumi zahăr, care scade apoi brusc, lăsându-te cu o stare de oboseală, iritabilitate și cu o nevoie și mai mare de ceva “dulce`.

Zahărul are multe nume folosite de producători, care te pot păcăli să cumperi un produs `inofensiv`. Iată-le pe cele întâlnite cel mai des: dextroză, sirop de porumb, melasă, lactoză, zahăr invertit, zahăr brun, maltodextrină, zahăr de trestie, turbinado, malț de ovăz, zahăr de malț. Toate sunt la fel de dăunătoare pentru sănătate.

Cel mai sigur mod de a evita zahărul din iaurturi este să cercetați cu atenție eticheta: evitați tot ce conține peste 10 g de zahăr (carbohidraţi sau glucide, e acelaşi lucru) per 100 g de produs.

Evitați, de asemenea, produsele care au pe etichetă multe cuvinte care se termină cu `-oză` (glucoză, sucroză, fructoză, lactoză, maltoză) – toate sunt forme ale zahărului, alături de melasă și siropurile de porumb sau orez.

Evitați iaurturile cu fructe care au o listă lungă de ingrediente. Cu cât mai puține ingrediente, cu atât mai bine pentru sănătate.

Așadar, dacă preferați pentru comoditate, din când în când, un iaurt cu fructe gata preparat și nu unul făcut acasă (aceasta din urmă fiind recomandarea nutriționiștilor), citiți cu atenție eticheta! Evitați produsele cu mult zahăr, cu un conținut incert de fructe, sau cu arome, coloranți și alte E-uri.

InfoCons (www.infocons.ro), unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!

sursa:

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal