Alimente și băuturi comercializate pentru copii : bogate în zahăr , sărace în nutrienți

Pe culoarele colorate ale supermarketurilor, ochii copiilor sunt atrași de pachetele ispititoare de gustări și băuturi concepute special pentru ei. Cu toate acestea, în spatele personajelor de desene animate atrăgătoare și culorilor vibrante se află o tendință îngrijorătoare: aceste produse conțin adesea niveluri ridicate de zahăr și valoare nutritivă scăzută.

InfoCons Protecția Consumatorului analizează implicațiile acestor produse asupra sănătății copiilor și oferă îndrumări cu privire la alternative mai sănătoase.

Zahărul din alimentele comercializate pentru copii

Una dintre cele mai importante probleme cu alimentele și băuturile procesate pentru copii este conținutul lor ridicat de zahăr. Potrivit cercetărilor Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), multe produse comercializate pentru copii conțin mai mult zahăr într-o porție decât aportul zilnic recomandat. Băuturile îndulcite cu zahăr (cum ar fi băuturi răcoritoare, lapte cu arome, apă aromată ) sunt diferite de sucul 100% obținut din fruct. Copiii cu vârsta sub 2 ani ar trebui să evite zaharurile adăugate.

Acest lucru este alarmant, având în vedere legătura dintre consumul excesiv de zahăr și diverse probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2 și cariile dentare.

Multe gustări și băuturi pentru copii sunt încărcate cu adaos de zaharuri, reprezentând adesea mai mult de jumătate din conținutul de kilocalorii al produsului. De exemplu, o porție mică de iaurt cu fructe pentru copii poate conține până la 19 grame de zahăr, ceea ce este echivalent cu aproape cinci lingurițe de zahăr.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport redus de zahăr în dieta noastră.

Atât la adulți, cât și la copii,  recomandă reducerea aportului de zahăr la mai puțin de 10% din aportul total de energie, ideal la sub 5% din aportul total de energie.

Citește și recomandarea InfoCons Protecția ConsumatoruluiZahărul : răsfăț dulce sau amenințare tăcută ?

Identificarea zahărului ascuns în alimente

Una dintre provocările în reducerea consumului de zahăr este identificarea zaharurilor ascunse în alimentele procesate. Ingrediente precum siropul de porumb, nectarul de agave, concentratele de suc de fructe, melasa și multe altele pot contribui la conținutul de zahăr adăugat.

Etichetele alimentelor pot fi înșelătoare, așa că este crucial să le citiți cu atenție:

  • Verificați lista de ingrediente: ingredientele sunt listate în ordine descrescătoare în funcție de greutate. Dacă zahărul sau oricare dintre înlocuitorii săi sunt între primele ingrediente, produsul are un conținut ridicat de zaharuri adăugate.
  • Citiți tabelul cu informațiile nutriționale: eticheta nutrițională arată numărul total de zaharuri per porție, inclusiv zaharurile naturale și cele adăugate. Unele etichete listează separat și zaharurile adăugate.

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor te poate ajuta să controlezi cantitatea de zahăr din dietă

Înainte de a achiziționa produsele pe care vrei să le consumi, asigură-te că ai scanat codul de bare și ai aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, îți oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.

 

Citește și – Ce trebuie să știm despre obezitatea la copii ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

Deficiența de nutrienți în alimentele comercializate pentru copii

Din aceste alimente procesate pentru copii adesea lipsesc nutrienții esențiali. Gustările procesate și băuturile îndulcite sunt de obicei sărace în fibre, vitamine și minerale, care sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea copiilor.

O recenzie din Jurnal de Nutriție a constatat că multe alimente ambalate pentru copii au deficit de nutrienți cheie precum fier, calciu și vitamina D.

Tehnicile de procesare folosite pentru a crea alimente procesate, comercializate pentru copii, pot diminua semnificativ valoarea lor nutritivă. Iată cum:

  • Pierderea nutrienților: Metodele de procesare precum decojirea, măcinarea și încălzirea pot distruge sau elimina vitaminele, mineralele și fibrele prezente în mod natural în alimentele întregi. Rafinarea cerealelor îndepărtează stratul exterior de tărâțe, o sursă bogată de fibre, vitamine B și minerale. În mod similar, curățarea fructelor și legumelor poate îndepărta fitonutrienții valoroși.
  • Concentrați-vă pe termenul de valabilitate: procesarea acordă prioritate deseori termenului de valabilitate față de conținutul de nutrienți. Acest lucru poate duce la un produs final cu valoare nutritivă redusă.

Comercializarea acestor produse poate induce în eroare. De exemplu, o gustare comercializată ca fiind „fortificată cu vitamine” ar putea face părinții să creadă că este o alegere sănătoasă. Cu toate acestea, aceste vitamine sunt adesea adăugate pentru a contrabalansa lipsa de nutrienți și nu compensează conținutul ridicat de zahăr și conținutul scăzut de fibre.

Fortificarea cu vitamine sau minerale se concentrează de obicei pe o gamă limitată de nutrienți, neglijând interacțiunea complexă a diferiților compuși care se găsesc în mod natural în alimentele integrale. Acestea oferă o sinergie unică de nutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți care lucrează împreună pentru beneficii optime pentru sănătate.

Tu știi Ce sunt Aditivii Alimentari ? Poti afla , accesând site-ul Info Cons Protecția Consumatorilor

 

Impactul asupra sănătății copiilor

Consumul pe termen lung de alimente bogate în zahăr și cu conținut scăzut de nutrienți poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății copiilor. Ratele de obezitate infantilă au crescut la nivel global, un factor contributiv semnificativ fiind consumul de alimente procesate nesănătoase. Consumul excesiv de zahăr este, de asemenea, legat de riscuri crescute de a dezvolta afecțiuni cronice, cum ar fi sindromul metabolic și bolile cardiovasculare mai târziu în viață.

Mai mult, alimentația deficitară în perioadele de creștere poate duce la deficiențe care afectează dezvoltarea cognitivă și bunăstarea generală. Copiii care nu primesc nutrienți adecvati se pot confrunta cu provocări în ceea ce privește creșterea fizică, performanța mentală și funcția imunitară.

Cum putem face alegeri mai sănătoase ?

Având în vedere aceste preocupări, este esențial ca părinții să facă alegeri informate atunci când vine vorba de hrănirea copiilor.

InfoCons Protecția Consumatorului vă oferă câteva sfaturi care vă pot ajuta să faceți alegeri mai echilibrate și nutritive:

  • Citiți cu atenție etichetele: verificați informațiile nutriționale pentru conținutul de zahăr și căutați zaharurile ascunse enumerate sub diferite denumiri, cum ar fi sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, zaharoză sau dextroză.
  • Optați pentru alimente integrale: ori de câte ori este posibil, alege fructe întregi, legume și cereale în locul gustărilor procesate. Este mai probabil ca alimentele integrale sa ofere nutrienti esentiali fara zaharurile adaugate.
  • Acordați prioritate proteinelor și fibrelor: alimentele bogate în proteine ​​și fibre pot ajuta copiii să se simtă sătui pentru mai mult timp și să ofere mai multă energie.
  • Limitați băuturile cu zahăr: încurajați consumul de apă sau lapte neîndulcit în locul băuturilor dulci. Chiar și opțiunile aparent sănătoase, cum ar fi sucurile de fructe, pot conține niveluri ridicate de zaharuri naturale și adăugate.
  • Educați copiii: vorbindu-le copiilor despre nutriție, vitamine, minerale și implicarea lor în planificarea mesei îi poate ajuta să dezvolte obiceiuri alimentare mai sănătoase, care pot dura toată viața.

În unele situații poate fi nevoie de mai multă intruire și educație pentru părinți, precum și de reglementări guvernamentale privind comercializarea produselor pentru copii.

Tu știi  Cum putem limita aportul de zahăr din alimentația copiilor ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

În concluzie, în timp ce alimentele și băuturile procesate comercializate pentru copii pot părea convenabile și atrăgătoare, ele vin adesea cu prețul consumului excesiv de zahăr și al nutrienților insuficienti. Făcând alegeri alimentare conștiente, părinții pot contribui la promovarea unei alimentații mai sănătoase pentru copiii lor.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.medicalnewstoday.com/ – Știri Medicale

https://www.cdc.gov/nutrition/ – Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC),

 

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal