Acces la site-urile guvernamentale pentru toți utilizatorii

În țările UE, site-urile din sectorul public/guvernamental trebuie să respecte standarde stricte în materie de accesibilitate. Site-urile accesibile le oferă tuturor utilizatorilor acces egal la informațiile și funcționalitățile lor. În plus, conținutul lor ar trebui să fie compatibil cu toate browserele, dispozitivele, software-urile și tehnologiile de asistare, precum cititoarele de ecran.

Normele UE privind accesibilitatea nu vizează site-urile sau aplicațiile mobile deținute de organismele publice de radiodifuziune și transmisiunile audiovizuale în direct. În unele țări din UE, normele nu se aplică nici în cazul școlilor, grădinițelor și creșelor.

Standardele UE în materie de accesibilitate

În practică, site-urile din sectorul public din UE pe care le vizitați ar trebui să respecte anumite cerințe în materie de accesibilitate, printre care:

  • existența unei declarații clare cu privire la accesibilitate
  • utilizarea textului alternativ pentru conținutul netextual, precum fotografiile și materialele video
  • utilizarea subtitrării pentru conținutul audiovizual preînregistrat
  • garantarea faptului că structura conținutului este corectă și că acesta utilizează în mod clar elementele indicate (de ex., titlurile și linkurile) – în acest fel vă este mai ușor dacă trebuie să utilizați o tehnologie de asistare, cum ar fi un cititor de ecran
  • utilizarea de linkuri, titluri și etichete descriptive și ușor de înțeles
  • asigurarea navigării pe pagină doar cu ajutorul tastaturii
  • posibilitatea de a revizui și corecta formularele înainte de a le trimite
  • marcarea clară și explicarea eventualelor erori pe care le-ați făcut la completarea unui formular

Unele site-uri din sectorul public/guvernamental pe care le utilizați aplică deja aceste standarde. Termenul pana la care toate site-urile din sectorul public trebuie să îndeplinească aceste standarde a fost 23 decembrie 2020.. Pentru aplicațiile mobile din sectorul public, data-limită pentru îndeplinirea standardelor UE în materie de accesibilitate este 23 iunie 2021.

Mai multe informații despre standardele internaționale în materie de accesibilitate a site-urilor web sunt furnizate de W3C (inițiativa privind accesibilitatea site-urilor web).

Sursa :europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal