De vorbă cu Domnul Vlad Gheorghe – președinte OIPA ( Organizatia Interprofesionala a Producatorilor de Legume si Fructe ) despre alimentele ultraprocesate

 

Alimentele ultraprocesate sunt cele care trec prin mai multe etape de prelucrare industrială și conțin adesea ingrediente care nu se găsesc de obicei în bucătărie. Aceste alimente sunt concepute pentru a fi convenabile, gustoase și pentru a avea o durată lungă de valabilitate.

Caracteristicile alimentelor ultraprocesate :

Consumul de alimente ultraprocesate este strâns legat de diverse probleme de sănătate. Cercetările indică faptul că dietele bogate în acest tip de alimente sunt asociate cu un risc crescut de obezitate, boli cardiovasculare și diabet de tip 2.

Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de alimente procesate din dietă

 

În cadrul rubricii InfoCons Protecția ConsumatoruluiSpecialistul îți răspunde, l-am invitat să ne răspundă la cateva întrebări, pe Dl. Vlad Gheorghe, Președinte OIPA Legume Fructe .

“Pentru alimentele ultraprocesate, ar trebuie să existe o monitorizare foarte strictă. Dau un exemplu: conservele de legume, cu 3-4 zile înainte de data expirării ar trebui retrase. Dacă este permis în ciclul industriei alimentare, să pot să mai utilizez acea conservă neexpirată sau o integrez într-o producție nouă și-mi permite procesarea să fac asta, altfel o pot trimite la compostare, la distrugere.

Pe partea de mezeluri, carne, este observabil faptul că cele care sunt retrase de la consum, cum nu mai există cuptoarele de distrugere, nu știm unde ajung.

Ultraprocesarea duce la dublarea dozelor de aditivi, nitrați, ce se adaugă în componența produselor, lucru care nu este sub nicio formă benefic. Clar, cele care au termen de expirare, duse la compostare, produc energie, produc compost, numai să nu mai revină în hrana umană.”

Citiți AICI întregul interviu acordat de către Dl. Vlad Gheorghe – Președinte OIPA Legume Fructe pentru InfoCons Protecția Consumatorilor

 

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal