Condiţii de intrare şi regimul de şedere

Cetățenii români care călătoresc în Republica Socialistă Vietnam trebuie să dețină o viză valabilă în pașaportul simplu. Posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu sunt exceptați de la obligativitatea deținerii vizei pentru deplasări ce nu depășesc o perioadă de 90 de zile.

Atenție! În Republica Socialistă Vietnam pașapoartele temporare sunt acceptate de autorități numai pentru ieșirea din țară, în cazul în care acest document a fost eliberat de Ambasada României la Hanoi.

Pentru a obține viza de intrare în R.S. Vietnam, cetățenii români au următoarele opțiuni:

  • viza electronică (e-visa): se acordă pentru cel mult 30 de zile, cu o singură intrare. Se poate obține accesând https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/web/guest/trang-chu-ttdt.
  • viza la sosire (visa on arrival – VOA): se acordă în situația în care cetățenii români călătoresc spre R.S. Vietnam în vederea efectuării unui circuit turistic, organizat printr-o agenție de turism vietnameză. Detalii complete se pot obține accesând https://visa.mofa.gov.vn/NewsDetail.aspx?id=29#sec1.
  • viza obținută la Ambasada R.S. Vietnam din România (str. C.A. Rosetti nr. 35, sector 2, București).

Cetățenii români care au întrebări suplimentare despre procesul de acordare a vizelor sau despre taxele percepute de statul vietnamez în procesul de emitere a acestora trebuie să se adreseze următoarelor instituții vietnameze:

Pentru o perioadă de ședere mai mare de 30 de zile, se recomandă contactarea Ministerului Securității Publice din orașele Hanoi sau Ho Chi Minh. Depășirea perioadei de ședere acordată prin viză este considerată o încălcare a legii și se sancționează cu:

  • plata unei amenzi la punctul de trecere a frontierei la plecare (pentru depășirea valabilității, indiferent de numărul de zile);
  • interdicția intrării pe teritoriul vietnamez și înregistrarea persoanei pe lista neagră / a indezirabililor, cărora le este refuzat dreptul de intrare în Republica Socialistă Vietnam.

Înainte de a călători în Republica Socialistă Vietnam, trebuie să vă asigurați că pașaportul dumneavoastră este valabil cel puțin 6 luni de la momentul intrării pe teritoriul acestui stat. Intrarea în Republica Socialistă Vietnam va fi refuzată în cazul în care pașaportul nu are valabilitatea menționată, iar compania aeriană nu vă va permite îmbarcarea la bordul aeronavei.

În cazul pierderii ori furtului pașaportului în timpul deplasării/șederii în Republica Socialistă Vietnam, trebuie imediat contactate autoritățile locale pentru solicitarea unei declarații necesare obținerii unui alt document de călătorie. Pentru aceasta este obligatorie prezentarea personală la secția poliției din zona unde a avut loc incidentul. Pentru a facilita soluționarea unor astfel de cazuri nedorite, se recomandă persoanelor care călătoresc în Republica Socialistă Vietnam să dețină și o copie recentă după pașaport si două fotografii, păstrate în seiful de la hotel alături de celelalte obiecte de valoare.

România este reprezentată diplomatic și consular în Republica Socialistă Vietnam prin Ambasada României la Hanoi. Cetățenii români pot solicita, în caz de nevoie, eliberarea unui titlu de călătorie, în vederea întoarcerii în țară.

Ignorarea avertismentelor de călătorie şi deplasarea în zone de risc se face pe propria răspundere iar persoanele care o fac suportă eventualele consecinţe nedorite. Precizăm că posibilităţile de intervenţie ale misiunii diplomatice şi oficiului consular în astfel de zone sunt reduse.

Pentru verificarea condiţiilor specifice de intrare prevăzute de legislaţia naţională vietnameză, modificările ce pot interveni, cuantumul minim al sumelor ce trebuie deţinute pe categorii de vize, regimul asigurărilor medicale şi alte detalii necesare obţinerii diferitelor categorii de vize, MAE recomandă consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile vietnameze:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care intenționează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României și să își anunțe prezența în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Amenințări teroriste

Riscul amenințărilor teroriste în Vietnam este scăzut. Cu toate acestea, guvernul vietnamez aplică o politică de maximă vigilenţă şi intransigenţă faţă de terorism, fenomen global cu risc de producere oriunde în lume.

Avertizăm asupra riscului extrem de ridicat în cazul deplasărilor în zonele fostelor teatre de război, unde încă există muniţii neexplodate, în special în zonele izolate de-a lungul graniţei cu Laos.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor eventuale situaţii neplăcute, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunii diplomatice în astfel de zone sunt reduse.

Siguranţă şi criminalitate

Călătoriile pe teritoriul Republicii Vietnam sunt în general sigure, dar sunt necesare măsurile de precauție personală și a obiectelor personale.

Pentru a evita situațiile neplăcute în cazul furtului și pierderii documentelor de călătorie este recomandat să aveți asupra dumneavoastră o copie după acestea iar originalele să le păstrați în loc sigur.

A fost înregistrat un număr relativ mare de incidente privind furtul obiectelor personale și tăierea genților, atât pentru persoanele care călătoresc pe trotuar, cât și pentru cei care conduc motociclete, hoții tăind gențile ori încuietorile bagajelor. Unele incidente sunt asociate cu violența fizică, însă astfel de incidente nu sunt comune. Majoritatea acestor infracţiuni sunt înregistrate în Ho Chi Minh, Hanoi şi în oraşele din centrul ţării, Hue şi Danang.

Au fost semnalate neînțelegeri asupra facturilor de plată a hotelului, restaurantului ori taxiului cu întorsături de situații violente ori abuzive. Este recomandat călătorilor români să verifice cu rigurozitate informațiile privind locurile și serviciile acestora prealabil călătoriei. Pentru a evita potențialele dispute, persoanele trebuie să clarifice de la bun început nivelul serviciilor și al costurilor acestora.

Atragem atenția asupra înșelării turiștilor prin metode diverse, cum ar fi contribuții de caritate false, jocuri stradale de noroc și taxe suplimentare pentru servicii.

Recomandări generale pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în Vietnam:

  • Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil;
  • Să încuie maşinile şi să le asigure cu sisteme de alarmă;
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul să manifeste atenţie asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei;
  • Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, să lase documentele personale la hotel şi să păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport);
  • După lăsarea întunericului este indicată folosirea taxiurilor, pentru a se evita riscul producerii unor situaţii neplăcute din cauza unor conducători de motorete sau “cyclo” (ricşă), unul din mijloacele frecvente de transport pentru turişti;
  • Se recomandă folosirea taxiurilor înregistrate şi nu serviciile oferite de persoane particulare;
  • Să nu accepte băuturi alcoolice sau răcoritoare oferite de necunoscuţi, în special în baruri;
  • La cazarea în hotel se reţine paşaportul în vederea înregistrării la poliţie;
  • În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei şi a Ambasadei României în R.S. Vietnam.

Oferirea de asistenţă consulară în afara Hanoiului se face cu dificultate, având în vedere distanţele mari între localităţi.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelat numărul de urgenţă al poliţiei: 113.

Legea locală

În cazul delictelor privind deţinerea, traficul sau consumul de droguri, pedepsele sunt foarte aspre, iar în unele cazuri pedeapsa poate fi cea capitală. Aceleaşi pedepse se aplică şi pentru alte infracţiuni, precum hărţuirea sexuală, violul sau frauda fiscală.

Străinilor nu le este permis să invite în camerele de hotel persoane vietnameze. Fotografierea de/lângă amplasamente militare este strict interzisă.

Dezastre naturale

Sezonul taifunurilor este în perioada iunie – decembrie, afectate fiind în special regiunile de coastă din partea centrală şi nordică.

Câteva zone provinciale sunt afectate adesea de inundaţii, în special în perioada musonului (iunie – octombrie). Dintre provinciile cu risc, cele mai multe sunt situate în zona de graniţă cu R.D.P Laos.

Sistemul medical

Serviciile de sănătate în Republica Socialistă Vietnam sunt, în general, precare ori limitate. În afara capitalei și a orașelor mari, aceste servicii și echipamentele medicale sunt aproape inexistente, îngreunând intervențiile în caz de urgență.

Se recomandă încheierea unei asigurări medicale şi de călătorie pe întreaga durata a deplasării!

Spitalele și medicii pretind prețuri ridicate. În situația în care este necesar un tratament medical, cetăţenii străini trebuie să fie pregătiți să suporte unele costuri chiar dacă posedă asigurare de călătorie.

În cazul unei afecțiuni serioase ori al unui accident, se impune transportul de urgență la cel mai apropiat punct de asistență medicală. Transportul aerian în astfel de urgențe medicale este extrem de costisitor.

Febra dengue și encefalita japoneză sunt răspândite în sudul Republicii Socialiste Vietnam, iar malaria în unele regiuni. Se recomandă profilaxia contra malariei și a altor boli transmise de țânțari și luarea de măsuri de protecție contra lor precum creme protectoare, îmbrăcăminte cu mânecă lungă ori pantaloni lungi de culoare închisă în cazul deplasărilor și folosirea, dacă este nevoie, a insecticidelor în încăperi în eventualitatea cazării în hoteluri ieftine. Intoxicațiile alimentare și parazitare sunt comune.

Se recomandă ca persoanele care se deplasează în Republica Socialistă Vietnam să se informeze cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie administrate.

Pentru situaţiile în care este nevoie de asistenţă medicală sau stomatologică în condiţii de urgenţă, turiştii români sunt sfătuiţi să se adreseze în primul rând recepţiei hotelului unde sunt cazaţi, care poate contacta serviciul de ambulanţă sau îi poate dirija spre cel mai apropiat spital sau cabinet stomatologic.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, MAE recomandă să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Atenţie! Se recomandă turiştilor români să acorde o atenţie sporită în alegerea restaurantelor, precum şi a igienei alimentare în general, având în vedere că în ultimul an au fost semnalate cazuri în care turiştii străini au suferit intoxicaţii alimentare severe.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Sistemul de conducere auto este cel european (volanul pe partea stângă). Sistemul de deplasare al vehiculelor este pe partea dreaptă a arterei de circulație.

Străzile sunt aglomerate în majoritatea orașelor iar regulile de circulație sunt frecvent încălcate. Călătorii trebuie să fie foarte atenți la traversarea străzilor si deplasarea pe carosabil.

Călătoriile rutiere, în special noaptea, sunt periculoase din cauza condiţiei precare a infrastructurii și mijloacelor de transport. Rata accidentelor de motocicletă și de autobuze este ridicată. Motocicletele taxi sunt folosite în general pentru transportul pe distanțe scurte. Negocierea prețului înaintea călătoriei poate ajuta călătorul să evite neînțelegerile asupra plății transportului la destinație.

Este de dorit ca turiștii să aibă asupra lor hărți și să știe cât mai multe despre locul în care doresc să se deplaseze.

  • Călătoriile pe plan local

Călătoriile sunt restricționate în apropierea unor zone militare și arii de importanță majoră. Nu sunt recomandate abaterile de la traseu în zonele rurale iar dacă situația o impune, întrebați operatorul turistic pentru siguranța călătoriei.

În zonele montane din nordul Vietnamului s-au înregistrat accidente, în urma încercării unor alpiniști de a urca prin locuri periculoase. Astfel de activități turistice sunt indicate doar în condiții de siguranță și sub îndrumarea unui ghid binecunoscut.

În cazul în care luați parte la partide de vânătoare, vă asumați riscul pierderii auzului ori a altor accidente legate de aceasta datorită armelor uzate din dotarea agențiilor.

Urme ale războiului precum minele nedescoperite și obiectele de artilerie, prezintă un hazard în locurile unde s-au dat bătăliile, în special în zona centrală a Vietnamului, de-a lungul graniței cu Republica Democrată Populară Laos și pe linia veche a frontului denumită Drumul lui Ho Chi Minh. Prezența minelor nedescoperite nu este marcată în teren.

  • Călătoriile rutiere

Conducătorii auto trebuie să posede un permis de conducere vietnamez emis de Departamentul Transportului și Lucrărilor Publice din Hanoi (informații suplimentare la numărul de telefon +84 24 858 930 82) ori Departamentul Transportului și Lucrărilor Publice din Ho Chi Minh (informații suplimentare la numărul de telefon +84 8 382 904 51). Se poate solicita un permis de conducere vietnamez în baza unui permis de conducere internațional ori românesc. Nu puneți garanție pașaportul la închirierea autovehiculelor ori în cazul amenzilor rutiere.

Folosirea centurii de siguranță este obligatorie.

În cazurile în care conduceți sau călătoriți cu motocicleta este obligatoriu să purtați cască iar polița de asigurare să acopere si astfel de călătorii, în caz de accident. În cazul în care participați la călătorii turistice al căror traseu include deplasarea cu motocicleta, trebuie să vă asigurați de calitatea corespunzătoare a căștii. Este ilegală conducerea  motocicletelor sau a scuterelor fără cască.

Condițiile de trafic precare, serviciile de reparații și întreținere deficitară a autovehiculelor duc frecvent la accidente grave, unele chiar fatale. Cheltuielile medicale nu acoperă de cele mai multe ori asigurarea medicală de călătorie, accidentele fiind extrem de costisitoare. Accidentele rutiere atrag atenția trecătorilor și creează aglomerații la fața locului. Implicarea într-un accident rutier se poate solda cu pedepsite aspre și cu plata unei despăgubiri persoanei accidentate, chiar și pentru accidentele minore. În situația unei investigări / anchete este necesară cooperarea totală cu autoritățile locale competente și informarea Ambasadei României la Hanoi.

Companiile de taxi au în dotare autovehicule prevăzute cu aparate de taxat în general corecte. Prețul unei călătorii cu taxiul diferă de la o companie la alta. Tariful pe kilometru este afișat pe portiera mașinii ori în interiorul acesteia. Se poate solicita hotelului, restaurantului sau companiei comanda unui taxi de la o companie de taxi de încredere.

Au fost reclamații cu privire la taxarea exagerată a călătoriilor pe traseul aeroport – oraș. Se recomandă verificarea tarifelor și înțelegerea corectă a prețului călătoriei înainte de plecare.

Accidentele autobuzelor și motoretelor taxi nu sunt neobișnuite. Riscul accidentelor crește pe timpul nopții, din cauza vitezei și a condițiilor de întreținere precare a autovehiculelor. Se impune atenție sporită la hoții de buzunare pe timpul călătoriei cu autobuzul ori a altor mijloace de transport. Călătorii sunt sfătuiți să nu accepte ofertele gratuite de transfer de bagaje la hotel dacă acestea nu sunt asigurate de agenția de turism care organizează turul.

Călătoriile cu trenul sunt sigure, însă trebuie manifestată vigilență față de hoții de bagaje și de buzunare. Furturile în tren au loc în general când pasagerii adorm în timpul călătoriei, cu precădere pe traseul Hanoi – Sapa.

  • Călătoriile pe apă

În anii precedenți a fost înregistrat un număr de accidente fatale, în zona golfului Ha Long, soldate cu scufundarea bărcilor de croazieră și morți în rândul cetățenilor străini.

Măsurile de siguranță și standardele acestora diferă de cele europene. De aceea turiștii trebuie să solicite informații asupra condițiilor de siguranță și autorizație de funcționare a bărcii cât și a calificării personalului angajat pe puntea croazierei. Personalul ambarcațiunii trebuie să prezinte pe scurt căile de acces și de acțiune în cazul unui accident. Dacă se dorește petrecerea unei nopți pe o barcă de croazieră din golful Ha Long este necesar să se dea multă atenție măsurilor de salvare și a echipamentelor aflate pe barcă. Atenționăm că unele bărci se scufundă rapid și fără avertisment.

Pirateria este binecunoscută în zone de coastă a Vietnamului. Echipajele trebuie să fie precaute și să știe să evite atacurile neprevăzute, să ofere siguranța pe ambarcațiune, să comunice de urgență cu patrula de coastă și să arboreze steaguri autorizate.

  • Transportul public

Transportul public este puţin dezvoltat. Taxiurile reprezintă un mijloc de călătorie destul de sigur, dar se recomandă utilizarea taxiurilor autorizate, care sunt dotate cu aparate de taxare. Călătoria cu trenul este, de asemenea, sigură.

  • Permisul de conducere

Permisul românesc nu este recunoscut de către autorităţile vietnameze. Cetăţenii români trebuie să obţină permis de conducere eliberat de Autoritatea Drumurilor din Hanoi sau Departamentul Lucrărilor Publice şi Transportului, în Ho Chi Minh.

Reglementări vamale

Atenţie! Este interzisă introducerea în Republica Socialistă Vietnam a drogurilor (infracţiune sancţionată cu pedeapsa capitală ori închisoarea).

Este interzisă scoaterea din Republica Socialistă Vietnam a obiectelor de patrimoniu și arheologice.

Începând cu data de 2.05.2016, prin Decretul nr. 17/2016, autoritățile vietnameze au modificat cantitățile de bunuri care pot fi introduse în țară de către cetățenii străini sau vietnamezi, cu scutire de taxe vamale, după cum urmează:

  • Băuturi alcoolice:
  • până la 2 litri vin sau alte băuturi care nu depășesc 22% concentrație alcoolică;
  • până la 1,5 litri băuturi spirtoase;
  • până la 3 litri bere;
  • 200 buc. țigarete;
  • 100 buc. țigări de foi;
  • 500 gr. tutun.
  • Alte bunuri ale căror valoare totală nu depășește suma de 10 milioane dongi  (440 $), cu condiția că gratuitatea de taxe se aplică la o singură intrare în țară într-o perioadă de 90 zile;
  • Cadourile și donațiile făcute de organizații sau persoane străine unor cetățeni vietnamezi până la valoarea de 2 milioane de dongi (88$);
  • Cadourile și donațiile făcute de organizații sau persoane străine unor organizații vietnameze până la valoarea de 30 milioane dongi (1318 $);
  • Cu titlul de excepție, sunt scutite donațiile de medicamente și echipamente medicale făcute unor cetățeni vietnamezi care suferă de “afecțiuni grave” sau sunt victime ale unor dezastre sau accidente, până la valoarea de 10 milioane dongi (440$), cu condiția ca astfel de donații sa nu devină “frecvente”;
  • Bunuri cu titlul de mostre donate de organizaţii străine unor cetățeni vietnamezi a căror valoare nu depăşește un milion de dongi (44 $), iar bunurile donate unor organizații vietnameze pană la valoarea de 30 milioane dongi (1318 $);
  • Valuta de până la 5000 de dolari deținută de cetățenii străini sau vietnamezi la intrarea/ ieșirea din țară nu se declară. Sumele excedentare celei menționate trebuie însoțite de acte de proveniență doveditoare.

Noul decret inserează următoarea prevedere: „Referitor la bunurile personale și cantitățile acestora, introduse în țară, acestea trebuie să fie corespunzătoare scopului vizitei (tipului de viză!)”.

Regimul medicamentelor

Nu sunt restricţii în privinţa deţinerii şi transportului medicamentelor prescrise de medic, pentru uzul personal şi în cantităţi care să acopere perioada de sejur a turistului, cu excepţia celor psihotrope, pentru care sunt impuse restricţii.

Utilizarea cărţilor de credit

Înaintea plecării în călătorie trebuie contactată banca pentru a verifica posibilitatea utilizării card-ului la ATM locale. Turiștii se pot afla în situația blocării cărților de credit, fapt pentru care este recomandat să se prevadă o sumă de bani pentru cazurile de acest gen.

Călătorii trebuie să manifeste precauție la folosirea card-urilor la ATM – urile locale, îndeosebi în timpul nopții, deoarece au fost înregistrate atacuri și jafuri armate după extragerea banilor din automate.

În unele magazine și restaurante plățile se pot face în dolari SUA, nefiind necesar schimbul valutar. Se recomandă însă plata în moneda națională deoarece este mai avantajoasă și mai sigură. Dolarii sunt acceptați, în general, în tranzacții dar preturile nu sunt afișate in dolari ci în moneda locala.

Este recomandabil ca persoanele care se deplasează în Republica Socialistă Vietnam să fie pregătite pentru situaţii financiare neprevăzute și de urgență.

Regimul animalelor de companie

Datorită numeroaselor modificări care pot avea loc în procesul privind regimul intrării / ieşirii animalelor de companie, ca urmare a problemelor pe care Vietnamul le-a avut cu gripa aviară, precum şi neacceptarea acestora în unele hoteluri, se recomandă ca, pe cât posibil, cetăţenii români să nu călătorească în Vietnam cu animale de companie.

 

Numere de telefon utile

Instituția ce gestionează problematica protecției consumatorului în R.S. Vietnam este Direcția de Supraveghere a Piețelor (Directorate of Market Surveillance) din cadrul Ministerului Industriei și Comerțului

Adresa poștală: Nr. 91 Dinh Tien Hoang, Hoan Kiem, Hanoi

Număr de telefon: +84 24 38255868

Adresă de email: hotlineTCQLTT@dms.gov.vn

Adresă web: https://dms.gov.vn/

Număr destinat sesizărilor/consiliere: 1900 888 655 – apelabil 24/7

Numere de urgență la care pot apela cetățenii:

Număr urgență servicii medicale: 115

Număr urgență pompieri: 114

Număr urgență poliție: 113

Număr sesizări electricitate Hanoi: 19001288

Număr sesizări apă Hanoi: 19004600

Număr sprijin turism Hanoi: 1800556896

Număr sesizări companie telecomunicații VNPT (Vietnam Post & Telecommunication Group: 18001166

Număr sesizări companie telecomunicații VIETTEL: 1800 8098/198

Număr sesizări companie telecomunicații FPT 1900 6600

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal