Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a putea călători în Australia.

Scopurile cele mai frecvente pentru care se acordă vizele sunt: afaceri, angajare în muncă pentru perioade limitate (maxim 4 ani), participare la evenimente, vizitareafamiliei, tratament medical, cursuri de pregătire profesională, studii.

Începând cu anul 2008, Departamentul Australian pentru Imigrare şi Cetăţenie a inclus România pe lista statelor care beneficiază de sistemul electronic de acordare a vizelor „auto-grant facility”.

Atenţie! Viza de intrare în acest stat nu se acordă la frontieră.

Atenţie! Tipurile de viză aplicabile sau recomandate fiecărui caz în parte, precum şi paşii necesari pentru obţinerea lor, se pot afla în urma completării unui chestionar, la adresa: https://immi.homeaffairs.gov.au/

Pentru mai multe informaţii privind călătoriile în Australia vă recomandăm consultarea pliantului “Informaţii pentru călătoriile în Australia”.

Reglementări vamale

ATENȚIE! Australia aplică unele dintre cele mai stricte reglementări vamale. Nerespectarea acestora sau încercarea de a le încălca pot fi pedepsite cu închisoare până la 12 luni.

Din necesitatea de a proteja un ecosistem fragil, autorităţile interzic ferm, prin politica de carantină, introducerea în Australia a produselor animale şi vegetale.

Puteți verifica în avans ce puteți aduce în Australia accesând site-ul Poliției de Frontieră australiene: https://www.abf.gov.au/entering-and-leaving-australia/can-you-bring-it-in

Cetățenii români trebuie să completeze cu atenție cardul de intrare în țară, pe care echipajul aeronavelor îl pune la dispoziție tuturor persoanelor care urmează să intre în Australia. Documentul completat are valoarea legală a unei declarații pe propria răspundere – orice omisiune poate fi pedepsită cu amendă, refuzul intrării în Australia (returnare) și până la 12 luni închisoare.

Declarați dacă aveți asupra dvs sau în bagajele dvs:

 • Medicamente, steroizi, publicații pentru adulți, arme de foc;
 • Peste 2250mL de băuturi alcoolice, peste 25 țigarete sau peste 25g de produse care conțin tabac;
 • Bunuri/mostre în scop de afaceri/pentru uz comercial;
 • Peste 10.000AUD sau echivalentul în monedă străină;
 • Carne, produse din carne de pasăre, pește, fructe de mare, ouă, lactate, fructe și legume;
 • Grăunțe, semințe, bulbi, paie, nuci, plante, părți ale plantelor, produse medicinale tradiționale sau ierburi medicinale, articole din lemn;
 • Animale, părți din animale, produse animaliere, inclusiv cele prelucrate, echipamente, hrană pentru animale de companie, ouă, produse biologice, specimene, păsări, pește, insecte, moluște, carapace, scoici, produse apicole;
 • Sol, pământ, orice articol care poate avea pământ sau noroi, articole care au fost folosite în apă dulce (ex: articole sportive, articole de pescuit, etc);

Este strict interzisă introducerea în Australia a armelor de către persoane care nu deţin permis în acest sens.

Atenţie! În situaţia în care există dubii cu privire la posibilitatea introducerii unui produs în Australia, acesta trebuie declarat la vamă.

Vize de tranzit

Începând cu anul 2015, cetăţenii români care tranzitează Australia nu trebuie să mai solicite viză australiană de tranzit dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

 • intră în Australia pe cale aeriană;
 • prezintă rezervarea pentru călătoria către un stat terţ, escala din Australia fiind de maxim opt ore;
 • deţin documentele necesare intrării în ţara terţă de destinaţie;
 • nu părăsesc incinta aeroportului decât cu scopul de a-și continua călătoria spre țara terță.

Pentru informaţii suplimentare puteţi consulta: http://www.border.gov.au.

Vize turistice şi de afaceri

Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic şi de afaceri în Australia, puteţi obţine viză de intrare fie direct, prezentându-vă la sediul unei misiuni diplomatice australiene, fie online, prin intermediul sistemului eVisitor.

Dacă depuneţi cererile de vize direct la Ambasadele sau Consulatele Generale ale Australiei din străinătate, trebuie să achitaţi o taxă consulară, fiind scutit de plata acesteia numai dacă solicitaţi viza prin sistemul eVisitor.

În cazul unor deplasări cu durată de până la trei luni, sistemul eVisitor permite solicitarea şi obţinerea vizei on line, fără ca persoana respectivă să se deplaseze la sediul unui oficiu consular australian.

Solicitanţii vor accesa: https://immi.homeaffairs.gov.au/

Vizele turistice şi de afaceri obţinute în acest mod, oferă posibilitatea unor călătorii cu multiple intrări în Australia, pentru o perioadă de 12 luni (titularii pot efectua mai multe călătorii pe perioada valabilităţii vizei), cu drept de şedere de până la 3 luni pentru fiecare intrare.

Persoanele care solicită viză prin sistemul eVisitor trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

 • intenţionează să se deplaseze în Australia în scop turistic sau de afaceri;
 • deţin un paşaport românesc valabil;
 • la momentul solicitării se află în afara Australiei;
 • nu au înscrise în cazierul judiciar condamnări la pedepse privative de libertate de peste 12 luni ;
 • nu suferă de tuberculoză la momentul plecării spre și la aterizarea în Australia.

Atenţie! Aplicaţia pentru viză trebuie să fie transmisă cu cel puţin două săptămâni înainte de data plecării. Viza este valabilă de la data acordării de către Departamentul australian al Imigrației și Cetățeniei.

Prin sistemul VEVO, fiecare solicitant poate verifica stadiul cererii.

Atenţie! Departamentul australian al Imigraţiei şi Cetăţeniei transmite aprobarea de viză solicitantului prin email (nu va fi aplicată pe paşaport).

Atenţie! Recomandăm cetăţenilor români să aibă asupra lor o copie a aprobării de viză, de care este posibil să aibă nevoie la îmbarcarea în avion sau la tranzitul pe teritoriul altor state.

La intrarea pe teritoriul australian, persoanele care au obţinut viza vor prezenta paşaportul valabil menţionat în cererea de viză.

În cazul obţinerii unui alt paşaport, cetățeanul român trebuie să notifice Departamentul australian al Imigraţiei şi Cetăţeniei prin completarea formularului 929 (accesibil aici) sau prin modificarea detaliilor din sistemul VEVO (platforma online ImmiAccount).

Mai multe detalii puteți afla la adresa https://immi.homeaffairs.gov.au/change-in-situation .

Solicitanţii de vize turistice şi de afaceri care aleg sistemul VEVO trebuie să completeze aplicaţia direct, fără intermediari, şi să furnizeze informaţii complete şi corecte, conform formularului de aplicare.

În cazul în care autorităţile australiene sesizează neconcordanţe între formular şi declaraţiile sau documentaţia prezentate la frontieră, există riscul anulării vizei şi returnării imediate în România.

Agenţiile de turism pot folosi aceeaşi aplicaţie pentru a obţine viza pentru clienţii lor cetăţeni români.

Vize pentru studenţi

Studenţii români care doresc să urmeze cursurile uneia dintre universităţile de pe teritoriul Australiei, trebuie să aplice în prealabil pentru obţinerea unei vize de student. Condiţiile şi documentele necesare în acest sens pot fi regăsite la adresa https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-finder/study.

Atenție! Studenții români care solicită viză de studenț trebuie să se asigure că încheie contracte de asigurare de sănătate de tip OSHC (Overseas Student Health Cover) pe întreaga durată a vizei (maximum de 5 ani).

Atenție! Dreptul de muncă este limitat la 20 de ore pe săptămână în timpul anului universitar, iar în afara acestuia nu există limitări.

Începând cu anul 2008, studenţii români care doresc să urmeze cursuri la nivel universitar de limba engleză (sectorul ELICOS) sau care ţin de Educaţia Vocaţională şi Training (sectorul VET – teatru, muzică, dans etc), trebuie să îndeplinească anumite condiţii specifice.

Studenţii români care doresc să realizeze o cercetare postuniversitară în Australia pot aplica online pentru obţinerea unei vize, prin intermediul serviciului student eVisa (platforma ImmiAccount). Aceştia pot verifica în orice moment care este stadiul aplicaţiei. De asemenea, vor fi contactaţi prin e-mail în momentul în care se va lua o decizie cu privire la acordarea vizei.

Permise de şedere

Permisele de şedere sunt de două tipuri: temporare sau cu drept de şedere nelimitat.

Permisele temporare au valabilitate de maxim 4 ani și se pot obține prin intermediul unei sponsorizări din partea angajatorului de pe teritoriul australian sau pentru extinderea șederii post-universitare.

Permisele de ședere cu drept nelimitat (rezident permanent) se pot acorda pentru: afaceri, angajare în muncă, reîntregirea familiei sau studii.

Vize pentru membrii echipajelor maritime

Începând cu anul 2007, membrii echipajelor de ambarcaţiuni nemilitare, inclusiv cele cu statut de vase publice, vor solicita viză pentru membrii echipajelor maritime (MCV).

Membrii echipajelor vaselor nemilitare vor trebui să solicite MCV înainte de a ajunge în Australia. Aceştia trebuie să deţină un paşaport valabil şi să facă dovada existenței contractelor de muncă.

Cererile pentru tipul de viză MCV pot fi descărcate de pe site-ul Departamentului pentru imigrare şi cetăţenie: www.immi.gov.au.

MCV nu este valabilă în cazul călătoriilor aeriene. Membrii echipajelor care doresc să călătorească cu avionul spre Australia pentru a se alătura navelor lor trebuie să obţină o viză de tranzit (dacă vor sta pe teritoriul Australian mai mult de 72 ore) sau o autorizare, înainte de a începe călătoria. Ghidul cu privire la noua viză pentru membrii echipajelor maritime este inclus în textul „Statutul vaselor publice”, secţiunile 3 şi 4.

Mai multe informaţii cu privire la noile tipuri de viză sunt disponibile pe site-ul https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/maritime-crew-988.

Atenţie! Pentru verificarea condiţiilor particulare de obţinere a vizelor de intrare prevăzute de legislaţia naţională australiană, se recomandă consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile australiene:

 • Departamentul australian al Imigraţiei şi Cetăţeniei (www.immi.gov.au )
 • Consulatul Onorific al Australiei la Bucureşti

Adresa: Strada Praga Nr.3, Sector 1, Bucureşti

Telefon: +40 37 406 08 45

Fax: +40 31 107 13 78
E-mail: office@australianconsulate.ro

 • Ambasada Australiei la Atena acreditată și pentru România)

Adresa: Level 6, Thon Building

Corner Kifisias & Alexandras Ave, Ambelokipi

Telefon: +302108704000

E-mail: ae.athens@dfat.gov.au

Web site: http://www.greece.embassy.gov.au

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul statului australian să comunice Consulatului General al României la Sydney sau Biroului Consular la Melbourne, coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să își înregistreze prezența prin intermediul portalului www.econsulat.ro. 

Ameninţări teroriste

Riscul ameninţărilor teroriste în Australia este scăzut.

Autorităţile australiene menţin un sistem de alertă asupra posibilelor atacuri teroriste, care poate fi consultat la adresa internet www.nationalsecurity.gov.au.

Vă sfătuim să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile australiene şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Australia este o ţară relativ sigură din punctul de vedere al siguranţei turiştilor străini, însă este necesară luarea unor măsuri de protecţie personală.

Recomandări:

 • Păstraţi documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit în locuri sigure şi nu le expuneţi în mod vizibil;
 • La aeroport, solicitaţi sigilarea bagajelor în folie de plastic.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, contactaţi cel mai apropiat birou al poliţiei locale.

În cazul pierderii paşaportului românesc, sesizaţi atât biroul local de poliţie, cât şi Consulatul General al României la Sydney sau Biroul Consular la Melbourne, în funcție de zona în care vă aflați.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor australiene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 000 – urgenţe medicale, accidente grave, incendii. Acest număr este gratuit şi este valabil pentru tot teritoriul Australiei. În caz de nevoie, cetăţenii români au posibilitatea de a solicita interpret (număr de telefon în Australia: 131450).
 • 131444 – poliţia.

Apelează rapid numerele de urgență din Australia!

Vă recomandăm, de asemenea, să sesizaţi Consulatul General al României la Sydney sau Biroul Consular la Melbourne, în funcție de zona în care vă aflați pentru a solicita asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Sistemul medical

Cetăţenii români nu beneficiază de asistenţă medicală gratuită în Australia, costurile fiind foarte mari.

Recomandăm cetăţenilor români să încheie asigurări medicale de călătorie la plecarea din România și să solicite coordonatele unităţilor medicale (publice sau private) din Australia, care acceptă asigurarea respectivă.

Cetăţenii români pot încheia asigurări medicale pe durata şederii în Australia.

Nu există reglementări speciale legate de efectuarea unor vaccinuri înainte de intrarea pe teritoriul acestui stat.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Circulaţia auto se desfăşoară pe partea stângă a drumului.

 • Centura de siguranţă

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie, inclusiv pentru pasagerii de pe locurile din spate ale maşinii.

În cazul în care călătoriţi cu copii de vârste mici, este obligatorie dotarea autoturismelor cu sisteme speciale de centuri de siguranţă.

 • Starea drumurilor

Starea drumurilor este în general foarte bună.

Există însă, în special în zonele izolate din interiorul continentului drumuri neamenajate, motiv pentru care se recomandă accesul numai cu autovehicule de teren.

 • Permisul de conducere

Cetăţenii români aflaţi temporar în Australia pot circula cu permisul de conducere românesc pentru o perioadă de maxim 3 luni.

După trecerea acestei perioade, este necesară obținerea permisului australian de conducere, în urma susținerii unui examen teoretic și practic.. Valabilitatea permisului australian este de 5 ani.

Atenţie! Constituie infracţiuni:

 • Conducerea sub influenta băuturilor alcoolice sau a drogurilor;
 • Refuzul de a se supune controlului privind alcoolemia;
 • Părăsirea locului accidentului soldat cu rănirea unei persoane;
 • Depăşirea vitezei legale;
 • Conducerea fără permis, etc.

Utilizarea cărţilor de credit

Sistemul de plată prin cărţi de credit (Visa, Mastercard, American Express) este larg utilizat în Australia.

Alte sisteme de plată utilizate: transferul bancar, EFTPOS, plata prin CEC sau ordin de plată.

Regimul medicamentelor

Medicamentele sau alte produse farmaceutice trebuie declarate la intrarea în Australia.

Se recomandă ca medicamentele să fie ambalate corespunzător şi să fie însoţite de prescripţia medicală în care să se specifice starea medicală a persoanei şi medicaţia recomandată.

Atenţie! Cantitatea maximă de medicamente nu poate depăşi nevoile persoanei respective pentru o perioadă de 3 luni.

Pentru anumite produse medicinale poate fi necesară aprobarea de import sau acordul serviciului australian de carantină.

Introducerea medicamentelor care produc creşterea performanţelor sportive este interzisă.

Sunt interzise medicamentele care conţin narcotice, amfetamină, halucinogene, barbiturice. De asemenea, este interzisă introducerea vaccinurilor, a substanţelor anabolice sau androgine, steroizi, hormoni de creştere, eritropoietine (EPO).

Atenţie! Produsele de medicină tradiţională pot conţine părţi vegetale sau ale unor specii pe cale de dispariţie (preparate din aloe, ginseng, corn de rinocer, venin, etc).

Introducerea acestora în Australia este restricţionată sau interzisă. Pentru informaţii suplimentare, va recomandăm sa contactaţi: Department of Health and Age Care, Therapeutic Goods (https://www.health.gov.au/contacts/therapeutic-goods-administration-tga)

Regimul animalelor de companie

Atenţie! Animalele de companie nu pot fi aduse în Australia direct din România.

Există posibilitatea importului indirect. În acest caz, animalul respectiv trebuie să stea pe teritoriul unui stat din lista aprobată a statelor UE pentru o perioadă de cel puţin 6 luni pentru a fi supus testării pentru detectarea rabiei.

Recomandăm persoanelor interesate să contacteze direct serviciul de carantină al unuia dintre statele terţe agreate de autorităţile australiene. https://www.agriculture.gov.au/  (Department of Agriculture, Water and the Environment).

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal