Condiţii de intrare şi regim de şedere

Pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni de la momentul intrării în Haiti.

  • Pentru o ședere de maxim 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile, nu se solicită viză;
  • Pentru o ședere mai mare de 90 de zile, este necesară solicitarea unui permis de reședință la Direcţia de Imigrație și Emigrație (DIE, 171 Avenue John Brown, Lalue, Port-au-Prince).

La sosirea pe teritoriul haitian, tuturor străinilor le este înmânat Tichetul de sosire/plecare (Départ/Sorti). Acest document este solicitat de autorităţi la plecare, iar lipsa acestuia poate cauza probleme cu autorităţile de poliţie şi imigraţie. În cazul pierderii tichetului, adresați-vă Direcției de Imigrație și Emigrație.

La sosire, străinii trebuie să plătească o taxă de 10 USD, 10 EUR, 10 CAD sau echivalentul în monedă haitiană (circa 500 HTG). Sunt exceptaţi de la plata taxei copiii până la 5 ani.

La plecare, se achită o taxă de 55 USD, inclusă de regulă în prețul biletelor la curse internaționale. În cazul unor zboruri regionale (către Republica Dominicană, de exemplu), taxa se achită în numerar. Asigurați-vă că aveți o  cantitate suficientă de numerar în dolari SUA sau monedă națională.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Havana, acreditată și pentru Haiti şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară Consulatului Onorific al României în Republica Haiti:

Adresa: 18, Impasse Rigaud, Bois/Verna (Coin Ave. Lamartiniere& Ruelle Berne), Port-au-Prince

Tel: +(509)3405-0702

e-mail: consulate.romaniaht@gmail.com

Doriţi să munciţi în Haiti?

Condiţiile de muncă în Republica Haiti sunt reglementate la Capitolul VI al Decretului din 24 februarie 1984, care actualizează Codul Muncii din 12 septembrie 1961.  Conform art. 306 al Decretului sus-menţionat, niciun străin nu poate exercita o meserie sau profesie în scop lucrativ, indiferent de natura acesteia, ca lucrător independent sau salariat, dacă nu posedă permis de muncă (permis de travail) eliberat de Direcţia  Forţei de Muncă, în aceleaşi condiţii prevăzute de Capitolul VI privind obţinerea permisului de angajare (permis d’emploi) pentru străini.

Permisul de angajare nu poate depăşi valabilitatea de un an şi se prelungeşte, la aprecierea Direcţiei Forţei de Muncă, până la cinci ani consecutivi. Pentru obţinerea permisului de muncă sau a permisului de angajare, lucrătorul străin trebuie să prezinte:

  • paşaportul, permisul de şedere şi trei fotografii;
  • cazier judiciar, emis de autorităţile din ţara de origine sau din ţara unde a avut reşedinţa în ultimii cinci ani;
  • certificat de la Serviciul de Inspecţie Generală a Muncii, care atestă că lucrătorul străin nu exercită o meserie sau profesie în competiţie cu lucrătorii naţionali exercitând aceeaşi meserie sau profesie, sau contractul de muncă vizat de Direcţia Muncii;
  • titlurile universitare, diplomele de aptitudine profesională, sau certificat de competenţă tehnică legalizat.

Ameninţări teroriste

Deși nu există un istoric recent de atacuri teroriste, amenințarea nu poate fi exclusă.

Siguranţă şi criminalitate

Starea generală de securitate este precară și imprevizibilă. Violența şi rata criminalităţii sunt deosebit de ridicate, în special în cele două orașe mari, Port-au-Prince și Cap-Haïtien. Deşi este vizată în primul rând populaţia locală, străinii pot fi de asemenea ţinte ale violenţei. Consumul și vânzarea de stupefiante sunt interzise prin lege și se pedepsesc cu închisoarea.

În marile orașe, în special Port-au-Prince, au loc frecvent demonstrații care uneori degenerează în violență. Poliţia Naţională haitiană (PNH) asigură menţinerea ordinii publice cu sprijinul, dacă este cazul, Misiunii Naţiunilor Unite pentru Stabilizare în Haiti (MINUSTAH).

Se recomandă atenţie sporită şi respectarea unor reguli, precum:

  • Evitarea zonelor din apropierea portului și aeroportului din Port-au-Prince și a cartierelor Cité Soleil, Martissant, Carrefour, Jean-Marie Vincent și Bel Air din capitală;
  • Evitarea călătoriilor cu mașina în zona de frontieră cu Republica Dominicană, Île de la Tortue şi Île de la Gonâve;
  • Renunțarea la mersul pe jos, mai ales pe timp de noapte;
  • Păstrarea distanţei faţă de mulțimi în mişcare și demonstrații;
  • Manifestarea de maximă vigilenţă faţă de ofertele turistice. Nu se recomandă camparea în zonele montane.

Pericole naturale

În lunile iunie-noiembrie, Haiti este afectat de uragane. De asemenea, Haiti este situat într-o zonă de risc seismic. Se recomandă informarea privind condițiile meteo şi respectarea instrucțiunilor emise de autoritățile locale, inclusiv ordinele de evacuare. Asigurați-vă că aveți la îndemână date de contact de urgență ale companiei aeriene.

Sistemul medical

Nu există serviciu medical de urgență centralizat. Spitalele publice sunt puține și slab echipate. Afecțiunile grave pot impun evacuarea din motive medicale, care are costuri foarte ridicate. Asigurați-vă că aveți o cantitate suficientă de medicamente curente, în special în cazul bolilor cronice.

Înainte de plecare, se recomandă:

  • consultarea medicului de familie (eventual şi a medicului dentist);
  • contractarea unei asigurări medicale cuprinzătoare;
  • vaccinarea contra următoarelor boli: difterie/tetanos/poliomielită, eventual şi bordetella; rujeolă (vaccin combinat rujeolă/oreion/rubeolă); febra tifoidă, hepatita virală A și B; rabie, în funcție de condițiile de ședere;
  • Respectarea unor reguli elementare de igienă alimentară: spălarea mâinilor, evitarea consumului de apă de la robinet, evitarea consumului de lichide reci și alimente neprocesate termic.

Alte boli care se manifestă sunt:

  • Holera – prezenţă endemică în mai multe regiuni ale ţării, în special cele afectate de uraganul Matthew;
  • Dengue – transmisă prin înţepături de ţânţar. Se recomandă măsuri obişnuite de protecţie: haine lungi, produse împotriva ţânţarilor, dispozitive electrice împotriva insectelor. Afecţiunea poate lua o formă gravă, iar aspirina nu este recomandată;
  • Malaria – prezentă în zonele rurale;
  • Chikungunya – potrivit Ministerului haitian al Sănătății Publice și Populației, virusul Chikungunya este prezent în toată ţara;
  • Elefantiazis – nu sunt recomandări speciale de profilaxie emise de OMS;
  • Virusul HIV – răspândire semnificativă;
  • Tuberculoza – boală endemică în Haiti, au fost detectate focare de virus cu tulpina rezistentă;
  • Rabia.

Condiţii privind traficul auto

Traficul rutier este periculos, cu precădere în provincie, iardrumurile sunt înguste și adesea prost întreținute. Se recomandă evitarea circulației pe timp de noapte, păstrarea geamurilor închise și a portierelor încuiate, parcărilor în locuri izolate sau nesupravegheate, mai ales pe timp de noapte. Întoarceţi imediat dacă drumul de acces este blocat de baricade clandestine sau alte obstacole și verificați periodic ca vehiculul să nu fie urmărit, în special de motociclete.

Cei care doresc să călătorească rutier între Haiti și republica Dominicană trebuie să manifeste precauție, deoarece se înregistrează niveluri ridicate de infracționalitate în zona de graniță.

Condiţii privind traficul maritim

Supraîncărcarea şi uzura vaselor care deservesc rutele interne reprezintă una din principalele cauze a evenimentelor grave care se produc cu o frecvenţă regulată, motiv pentru care nu se recomandă utilizarea acestui tip de transport. Haiti nu are port de agrement.

Condiţii privind traficul aerian

Nu există companie aeriană națională. Zborurile interne din Port-au-Prince în orașe mari din provincie (în special Cap-Haïtien, Jérémie și Les Cayes) și zborurile regionale (în Republica Dominicană, Jamaica, Insulele Turks şi Caicos, Bahamas) sunt asigurate de către companii private, dotate de multe ori cu aparate de zbor vechi.

Sistemul monetar şi schimbul valutar

Moneda națională este gourde. Cecurile de călătorie și dolarul SUA pot fi schimbate la hoteluri. Se recomandă evitarea folosirii ATM-uri, inclusiv de la bănci, pentru evitarea jafurilor. Majoritatea hotelurilor și magazinelor acceptă plăți în USD. Cardurile de credit sunt acceptate în hotelurile mari. Evitați schimburile de bani pe stradă. Este recomandat să aveți sume suficiente de bani în numerar, inclusiv pentru acoperirea cheltuielilor neprevăzute în cazuri de urgență.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal