Condiţii de intrare şi regim de şedere

Din data de 26 mai 2015, cetăţenii români, posesori ai unui paşaport valabil (simplu, simplu electronic, diplomatic, de serviciu), pot călători fără viză în Republica Democrată Timorul de Est, pentru o perioadă de maxim 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, indiferent de scopul călătoriei (turism, activităţi culturale, ştiinţifice, vizită la familie, afaceri etc) cu excepţia persoanelor care se deplasează în această ţară pentru a se angaja în activităţi lucrative remunerate.

Posesorii de paşapoarte simple temporare au nevoie de viză pentru a intra în Timorul de Est.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se deplasează în Timorul de Est să se înregistreze la Ambasada României în Republica Indonezia.

Adresa Ambasadei României în Republica Indonezia:

Jl. Teuku Cik Ditiro, nr. 42A, Menteng, Jakarta Pusat 10310

Telefon: +62 21 3900489 +62 21 3106240

Fax: +62 21 3106241

E-mail: jakarta@mae.ro

Secţia consulară a Ambasadei României la Jakarta:

Telefon: +628111726283

Informaţiile cu privire la solicitările de viză precum şi alte condiţii, cum ar fi ce valute străine sunt acceptate sau regulile vamale şi de carantină, se modifică frecvent şi, de aceea, înainte de a călători în această ţară, este recomandat să contactaţi cea mai apropiată ambasadă sau consulat al acestui stat, pentru informaţii actualizate.

Valabilitatea paşaportului trebuie să fie de cel puţin şase luni, începând cu data preconizată a ieșirii de pe teritoriul Timorului deEst şi să aibă cel puţin două pagini libere. Adresa de e-mail a oficiului de imigrări din Timorul de Est este informacao@migracao.gov.tl.

Moneda oficială este dolarul american, fiind acceptate doar bancnote tipărite după anul 2000.

Nu există facilităţi de schimbare a valutei la aeroport.

La plecarea din Timorul de Est se plătesc taxe de aeroport, în valoare de 10 dolari.

Cei care doresc să muncească în acest stat sunt rugaţi să consulte Timorese Immigration Website. Autorizația de muncă se eliberează în baza unei Letter of Authority care confirmă existența locului de muncă.

Se permite intrarea în ţară cu dolari SUA. Pentru limite și restricții cu privire la introducerea de valute străine pe teritoriul acestui stat, altele decât dolarul american, vă rugăm să vă adresați: info@bancocentral.tl.

Trebuie respectate legile locale, care prevăd sancţiuni severe.

Implicarea unor cetăţeni străini în procesul politic intern se pedepseşte cu amendă, detenţie sau deportare.

Legislaţia cu privire la consumul sau traficul de droguri este foarte severă.

Ambasada României în Indonezia poate acorda asistență consulară, în limitele prevăzute de legea română.

Ameninţări teroriste

Terorismul este o ameninţare mondială, iar Timorul de Est nu este exclus de la acest risc. Posibile ţinte ale atacurilor teroriste pot fi hotelurile, cluburile, restaurantele, barurile, ambasadele, şcolile, bisericile, magazinele, locurile frecventate de străini etc.

Asia de Sud Est este o zonă în care au loc acte de piraterie şi de aceea, pentru croaziere, se recomandă alegerea unor agenţii de turism care prezintă încredere şi consultarea rapoartelor International Maritime Bureau, aflate pe site-ul acestei organizaţii.

Siguranţă şi criminalitate

Pe durata călătoriei în Timorul de Est se recomandă atenţie sporită, existând situaţii neprevăzute, care pot afecta siguranţa personală. În acest sens, este recomandat să se evite spaţiile aglomerate, demonstraţiile şi, înainte de plecare, să se monitorizeze mass-media locală şi internaţională cu privire la evoluţiile interne din această ţară.

În capitala Dili şi în apropierea plajelor sunt des săvârşite infracţiuni precum furturi şi tâlhării, de regulă împotriva străinilor.

De asemenea, se practică furtul din maşini sau imobilele deținute de străini. Din cauza cutremurelor frecvente, în Timorul de Est nu este exclusă producerea de tsunami, întrucât acest stat se află într-o zonă seismică activă.

În perioada lunilor noiembrie-aprilie se înregistrează furtuni severe, inundaţii şi alunecări de teren, care pot afecta infrastructura, podurile şi drumurile în general.

Vă recomandăm să consultaţi World Meteorological Organisation Severe Weather Information Centre, iar în cazul unui dezastru natural, urmaţi instrucţiunile autorităţilor locale.

În calitate de cetăţean european, dacă este necesar şi cu titlu de urgenţă, vă recomandăm să vă adresaţi ambasadelor statelor UE acreditate în Timorul de Est, cu reşedinţa la Dili sau Delegaţiei Uniunii Europene la Dili.

Contacte utile:

  • Adresa oficială a oficiului de imigrări din Timorul de Est este informacao@migracao.gov.tl .
  • Consultaţi Timorese Immigration Website, dacă vreţi să vă angajaţi
  • Consultaţi info@bancocentral.tl pentru limita valutelor pe care puteţi să le importaţi.

Sistemul medical

Recomandăm cu fermitate procurarea unei asigurări de călătorie, care să acopere cheltuielile medicale, inclusiv în caz de repatriere din motive medicale.

Înainte de a călători în Timorul de Est este recomandat să consultaţi medicul curant cu privire la starea dumneavoastră de sănătate, cât şi pagina Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în vederea aflării măsurilor care trebuie adoptate dacă veţi călători în Timorul de Est.

Facilităţile medicale sunt limitate, iar serviciile medicale foarte scumpe. Spitalul Dili National gestionează de regulă cazurile de urgenţă. În Timorul de Est nu există facilităţi pentru gestionarea unor incidente legate de decompresie.

Pe teritoriul Timorului de Est au fost semnalate cazuri de malarie, febră dengue, filariasis, chikungunya şi enfacelita japoneză. Luaţi măsuri de protecţie şi împotriva gastroenteritei, febrei tifoide şi hepatitei, care sunt frecvente în Timorul de Est. Folosiţi numai apă îmbuteliată sau fiartă şi evitaţi mâncarea crudă.

Condiţii de trafic şi circulaţia auto

Calitatea drumurilor este precară, traficul este intens, semnalizarea rutieră este deficitară, iar pe timp de noapte iluminatul este slab şi, de aceea, condiţiile de trafic sunt dificile. Dacă șederea în Timorul de Est este mai scurtă de 30 de zile, persoana poate conduce un autoturism pe baza permisului său internațional de conducere, în termen de valabilitate.

În cazul unui accident, vă recomandăm să raportaţi imediat incidentul la cel mai apropiat post de poliţie.

De asemenea, este recomandat să evitaţi transportul public din cauza stării precare a autovehiculelor, precum şi calităţii precare a pregătirii conducătorilor auto.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal