Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români, titulari de paşapoarte simple, care doresc să călătorească în Republica Armenia, nu au nevoie de viză de intrare pentru o perioadă de maxim 180 de zile într-un an.

Punctele de frontieră deschise traficului internaţional de persoane şi mărfuri sunt: aeroportul internaţional Zvartnots-Erevan; puncte terestre, cu Georgia: Bagratashen, Bavra şi Gogavan, iar cu Iranul: Meghri.

Atenţie: Punctele de frontieră de la graniţa cu Azerbaidjanul şi Turcia sunt închise traficului, ca urmare a blocadei impuse de acestea.

MAE român avertizează toţi cetăţenii români să se abţină de la orice deplasare în apropierea frontierei Armeniei cu Azerbaidjan, în dreptul regiunii separatiste Nagorno-Karabah şi zona adiacentă acesteia, unde au loc ciocniri ale forţelor armate din cele două ţări.

Pentru informaţii privind accesul în regiunea Nagorno-Karabak, vă recomandăm să consultaţi rubrica Siguranţă şi criminalitate (mai jos)..

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Armenia, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale prezentate de autorităţile armene: Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Armenia (http://www.mfa.am/en/)

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Doriţi să munciţi în Armenia?

Potrivit legislaţiei naţionale armene, cetăţenii străini pot desfăşura activităţi lucrative în acest stat fără a fi necesară deţinerea unui permis de muncă. Situaţia se datorează faptului că legislaţia muncii din Armenia este în curs de reglementare (din 2006), iar până la finalizarea/adoptarea acesteia nu se pot impune condiţii/restricţii cetăţenilor străini.

Cu toate acestea, cetăţenii români care doresc să lucreze în Armenia trebuie să deţină un contract de muncă încheiat cu o societate comercială sau de producţie care activează legal în Armenia şi să ţină cont de faptul că legislaţia armeană conferă cetăţenilor UE drept de şedere pe teritoriul naţional, fără viză, doar pentru o perioadă de 180 zile, în decurs de un an. Pentru perioade mai lungi este necesară obţinerea vizei de intrare în Armenia.

Ameninţări teroriste

Riscul ameninţărilor teroriste în Armenia este scăzut.

Vă sfătuim să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile din Armenia şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Atenţie! Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români care călătoresc în Armenia să nu se deplaseze în regiunea de la frontieră cu Azerbaidjan (regiunile Tavush şi Gegharkunic, în care au fost înregistrate schimburi sporadice de focuri, ca urmare a disputei dintre cele două state referitoare la provincia Nagorno Karabakh).

Vă sfătuim să evitaţi demonstraţiile şi mitingurile politice, care pot degenera în violenţe stradale.

Siguranţă si criminalitate

Ministerul Afacerilor Externe avertizează toți cetățenii români să se abțină de la orice deplasare în apropierea frontierei Armeniei cu Azerbaidjan, în dreptul regiunii separatiste Nagorno-Karabah şi zona adiacentă acesteia, unde au loc ciocniri ale forțelor armate din cele două țări.

Totodată, în Nagorno-Karabah și în zona adiacentă, militarizată, există riscul prezenței unor dispozitive explozive amorsate și chiar pericolul unor schimburi sporadice de focuri între unitățile militare azere și armene aflate de-o parte și de alta a liniei de contact.

Autorităţile azere au informat că îşi rezervă dreptul de a declara indezirabil pe teritoriul Republicii Azerbaidjan orice cetăţean străin care se deplasează în regiunea Nagorno-Karabah, fără obţinerea unei aprobări prealabile din partea Guvernului Republicii Azerbaidjan.

În cazul necesităţii stringente a efectuării de deplasări în regiunea Nagorno-Karabah de către cetăţeni români, aceştia sunt sfătuiţi să contacteze Ambasada Republicii Azerbaidjan la Bucureşti.

Menționăm că autoritățile române nu pot asigura asistență consulară cetățenilor români pe teritoriul regiunii Nagorno-Karabah.

Armenia poate fi considerată o ţară relativ sigură.

Infracţiuni de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale sau benzinării). Se recomandă evitarea zonelor în care nu sunt prezente forţele de ordine şi, în general, a locurilor aglomerate.

Recomandări:

  • Documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, vă sfătuim să păstraţi permanent atenţia asupra bagajelor.
  • Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine. Se recomandă folosirea traseelor turistice a căror securitate este asigurată suplimentar de poliţia turistică.
  • Cetăţenii români care călătoresc în Armenia, trebuie să respecte obiceiurile şi tradiţiile localnicilor.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei locale.

În cazul pierderii paşaportului este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al poliţiei şi sesizarea Ambasadei României din Erevan.

În general, în cazul oricăror incidente, trebuie să sesizaţi Ambasada României din Erevan, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege.

Numerele de telefon locale care pot fi apelate în situaţii de urgenţă:

  • Poliţie – 102
  • Salvare – 103
  • Pompieri – 101
  • Avarii gaze – 104

Apelează rapid numere de telefon din Armenia!

​Pericolul seismic

Armenia se află într-o zonă seismică foarte activă.

Sistemul medical

Unităţile medicale din Armenia sunt, în general, slab dotate din punctul de vedere al aparaturii, al personalului şi al medicaţiei.

Nu se recomandă efectuarea niciunei intervenţii, alta decât în caz de urgenţă sau pentru probleme minore. În special pentru persoanele în vârstă şi cele care au probleme de sănătate, călătoria în Armenia poate prezenta un risc, din cauza serviciilor medicale inadecvate.

Pentru cetăţenii români care se află temporar în Armenia, în scop turistic, se recomandă cu insistenţă procurarea unei asigurări medicale de călătorie, valabilă pe întreaga durată a şederii.

Unităţile medicale care acceptă asigurările medicale de călătorie încheiate în alte ţări: European Medical Center, “Medline” Medical Center. Există totodată posibilitatea încheierii unor asigurări medicale în Armenia.

Nu sunt necesare vaccinări speciale.

Ambasada poate să acorde sprijin cetăţenilor români pentru identificarea unor unităţi medicale corespunzătoare.

Condiţii privind traficul auto

Circulaţia se desfăşoară pe partea dreapta a drumului.

Regulile de circulaţie sunt similare celor din România.

  • Starea drumurilor

Starea drumurilor şi a infrastructurii este, în general, bună. Reţeaua de autostrăzi este limitată, drumurile naţionale sunt, în general, bune, străzile din oraşe sunt slab întreţinute.

Limitele de viteză: 40-60 km/h în localităţi, 80-90 km/h în afara localităţilor.

  • Transportul public

Transportul public (intra- şi inter-urban) se află într-o stare precară; mini-autobuzele sunt considerate mai periculoase decât alte mijloace de transport.

Atenţie! Nu se recomandă transportul pe timp de noapte şi în sezonul rece (iarna), mai ales în zonele montane.

  • Permisul de conducere auto

În Armenia, permisul de conducere românesc este recunoscut.

Utilizarea cărţilor de credit

Sunt acceptate cărţile de credit într-un număr foarte limitat de magazine, hoteluri şi restaurante din Erevan.

Reglementări vamale

Sumele în valută nu sunt limitate la intrarea în Armenia. Trebuie însă avute în vedere reglementările comunitare în acest sens: este interzisă scoaterea în afara spaţiului UE a unei sume mai mari de 10.000 euro.

Obiectele interzise se referă la materialele pornografice, arme, alimente alterabile, obiecte de valoare istorică, culturală şi arheologică, substanţe radioactive, echipamente de comunicaţii.

Este permis să introduceţi pe teritoriul Armeniei cantitatea de medicamente strict necesară uzului personal.

Regimul animalelor de companie

Este permisă intrarea în Armenia cu animale de companie, cu condiţia ca acestea să posede documentele de însoţire necesare şi să fie vaccinate la zi.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal