Condiţii de intrare

Începând cu data de 9 mai 2022, autoritățile laoțiene au anunțat redeschiderea punctelor de frontieră internaționale pentru călătorii din toate statele. Au fost reluate toate zborurile comerciale, iar intrarea în R.P.D. Laos este permisă tuturor categoriilor de cetățeni, inclusiv turiștilor.

Potrivit informațiilor comunicate de către autoritățile laoțiene, intrarea pe teritoriul R.P.D. Laos poate fi permisă, cu condiția prezentării următoarelor documente:

 1. pașaport valabil

Înainte de a călători în R.P.D. Laos, trebuie să vă asigurați că pașaportul dumneavoastră este valabil cel puțin 6 luni   de la momentul intrării pe teritoriul acestui stat, iar minimum 2 pagini sunt disponibile pentru aplicarea stampilei de intrare sau extindere.

 1. viză valabilă
 2. certificat de vaccinare pentru COVID-19 sau rezultatul unui test PCR/antigen ATK (Antigen) în limba engleză, emis cu cel mult 48 de ore anterior călătoriei.

Informații detaliate privind obținerea documentelor necesare pentru călătoria în R.P.D. Laos pot fi consultate pe paginile de internet ale autorităților laoțiene:

Regimul vizelor

Cetățenii români care călătoresc în R.P.D. Laos trebuie să dețină viză valabilă pentru a intra pe teritoriul acestui stat.

Pentru a obține viza de intrare în R.P.D. Laos, cetățenii români au următoarele opțiuni:

 • viza electronică (e-visa): se acordă pentru cel mult 30 de zile, în scop turistic, cu o singură intrare. Se poate obține accesând: https://laoevisa.gov.la/index

Posesorii de visă electronică au posibilitatea de a solicita prelungirea șederii, dacă solicitarea este depusă în perioada de valabilitate a vizei obținută inițial.

 • viza la sosire (visa on arrival – VOA): se acordă pentru cel mult 30 de zile, cu o singură intrare.

Autoritățile laoțiene încurajează obținerea vizei electronice anterior călătoriei, evitându-se astfel riscul de a nu deține documentele corespunzătoare. Totodată, tipul de așteptare la frontieră este redus, iar aglomerarea este evitată.

 • viza obținută la ambasade R.P.D. Laos.

Amenințări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat. Prin urmare nici Laosul nu poate fi exclus din faţa acestei ameninţări, însă amenințarea teroristă este în general redusă.

Siguranță şi criminalitate

Climatul de securitate este în general stabil, însă o serie de dispute politice înregistrate în ultima perioadă pot degenera în proteste. Cetățenii români sunt sfătuiți să evite eventuale demonstrații.

Zone de evitat:

 • Khammouan, Savannakhet, Saravan, Champassak, Xekong și Attapeu din cauza gravelor inundații.
 • provincia Xieng Khouang, zonele rurale din provincia Luang Prabang și regiunea din proximitatea frontierei cu Vietnamul sunt zone de risc din cauza câmpurilor minate nemarcate. Anual acestea provoacă în jur de 300 de victime. Cetățenii români sunt sfătuiți să nu se abată de la rutele principale în aceste provincii.
 • frontiera cu Myanmarul: este o rută periculoasă de comerț cu droguri și în care operează grupuri armate.

Recomandări generale:

 • A fost înregistrată în ultima perioadă o creștere a infracțiunilor minore (furturi din buzunare, furturi de genți etc.) Recomandăm vigilență, mai ales în zonele aglomerate și în cele turistice.
 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Respectaţi cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale și circulați în permanență cu pașaportul la dumneavoastră, puteți fi oricând rugat de poliția locală să vă identificați.
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • În timpul deplasării cu maşina, geamurile trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile, blocate.
 • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale;
 • În cazul călătoriilor cu autobuze este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor personale pe întreaga durată a călătoriei.
 • Vă recomandăm ca schimburile valutare să se desfăşoare doar la casele de schimb valutar.

 

PEDEPSE ŞI INTERDICŢII:

Droguri

Atenţie! Orice persoană care produce, transportă sau se află în posesia de droguri pe teritoriul statului Laos riscă repercusiuni foarte dure, inclusiv pedeapsa cu moartea.

FOTOGRAFIEREA SITURILOR DE INTERES NAȚIONAL:

Atenţie! Este strict interzis să se fotografieze sau să se filmeze instalațiile militare sau zonele considerate a fi de securitate națională (aeroporturi, poduri, clădirile oficiale ale ministerului securității publice și ale ministerului apărării), precum și orice incident care poate fi de natură a tulbura ordinea publică. Acestea pot fi sancționate cu amenzi, confiscarea aparatului foto sau a camerei video, putând fi uneori soldate cu interogatorii sau arestări.

Prostituția și homosexualitatea sunt sever pedepsite.

Relațiile sexuale cu o femeie/bărbat laoțian în afara căsătoriei nu sunt admise și pot fi soldate cu amenzi (minimum 1000 USD) sau cu detenție.

COORDONATE ALE MISIUNII DIPLOMATICE:

Ambasada României la Bangkok asigură reprezentarea diplomatică și consulară a României în Laos:

Adresa: 3388/41 Sirinrat Office Building, 12th Floor, Rama IV Road, Khlong Toei, Bangkok 10110

Telefon: +66 (0) 2 2402522

Fax: +66 (0) 2 2402550

Telefon secția consulară+66(0)22402521

Telefon call center pentru cetățenii români+66(0)22402523

E-mail: bangkok@mae.robangkok.consul@mae.ro

Website: http://bangkok.mae.ro

Telefon de urgență+66(0)863639118 (la acest numere de telefon NU se furnizează informații consulare) Exclusiv pentru cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență (accidente cu victime, decese, calamități și alte situații de pericol sau cu caracter extraordinar).

 

Telefoane utile

 • Poliția din Vientiane: +856 (0)21 21 27 03 sau 21 27 06
 • Pompieri, linie de urgență: 190
 • Poliția de trafic, linie de urgență: 191
 • Ambulanța: 195
 • Poliția turistică: 021 251 128
 • Poliția de imigrări
  • Aeroportul Wattay: +856 (0)21 51 20 12
  • Direcția centrală: +856 (0)21 21 96 07
 • Centrul medical francez: +856 (0)21 21 41 50
  • în caz de urgență medicală: +856 (0)20 56 55 47 94

Apelează rapid numerele de urgență din Laos!

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistență să vă încheiați asigurare de călătorie, medicală și de viață în cazul în care vă deplasați în Laos. Costurile aferente tratamentelor medicale pot fi foarte ridicate. Sistemul general de sănătate din Laos este foarte precar, în anumite provincii serviciile fiind mediocre. În caz de necesitate vă sfătuim să vă deplasați în Thailanda pentru urgențe medicale.

MAE informează cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Populară Democrată Laos că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis o recomandare de vaccinare împotriva virusului poliomielitei.

Se recomandă efectuarea vaccinării cu o lună înaintea călătoriei.

Dovada îndeplinirii procedurii este consemnată în formatul tip al OMS, „Certificatul de vaccinare sau profilaxie” – carnetul galben.

Pentru informații cu privire la tipuri de vaccinuri care pot fi recomandate, vă recomandăm să vă adresați Institutului Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Condiții privind traficul auto

Sensul de deplasare al vehiculelor este pe partea dreaptă a arterei de circulație.

Numărul mare al accidentelor de circulație este în continuă creștere, din cauza nerespectării codului rutier și a lipsei de pregătire a conducătorilor auto.

Circulația auto

Axele principale sunt asfaltate și destul de bine întreținute, însă rutele secundare sunt într-o stare foarte proastă, multe neasfaltate, în special în nordul țării unde acestea devin impracticabile în sezonul ploios.

Turiștii sunt sfătuiți să opteze pentru autobuzele denumite „VIP” și nu pentru autobuzele locale, în mare măsură aflate într-o proastă stare tehnică.

Reglementări vamale

Introducerea în Laos a drogurilor de orice natură este interzisă și se pedepsește aspru. Deținerea și traficul de droguri se pedepsesc cu închisoarea și în anumite cazuri cu moartea.

Atenţie! Nu acceptați preluarea de bagaje la aeroport sau în orice punct de trecere a frontierei de la persoane necunoscute, deoarece puteți fi acuzat de trafic de droguri.

Regimul animalelor de companie

Vă recomandăm să nu călătoriți în Laos cu animale de companie ca urmare a problemelor pe care această țară le-a avut cu gripa aviară, precum şi ca urmare a neacceptării acestora în majoritatea hotelurilor.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal