Știați că în supa la plic se pot găsi până la 12,8 g de sare ? InfoCons vă informează ?

 

Ne aflăm în perioada de post a Adormirii Maicii Domnului și cu acestă ocazie vom achiziționa mai des produse de post. Supa la plic este unul dintre aceste produse, adesea între preferințele consumatorilor vegetarieni, vegani sau a celor care țin post.

Însă știți cu adevărat ce conține acest aliment și cât sodiu se regăsește în supa la plic ? Supele instant conțin adesea niveluri de sodiu care depășesc aportul zilnic recomandat, contribuind în mod semnificativ la limita zilnică.

Atenție la gustările de post pe care le cumpărați ! Cu ajutorul Aplicației InfoCons Protecția Consumatorilor rămâneți informat !

 

Sarea identificată în supa la plic

Sarea sau clorura de sodiu este un nutrient esențial care joacă un rol vital în menținerea echilibrului fluidelor, a funcției nervoase și a contracției musculare. Cu toate acestea, aportul excesiv de sodiu din alimentele de tip supă la plic, provine atât din sarea adăgată produsului, cât și din aditivii care conțin diverse săruri de sodiu ( monoglutamat de sodiu, carbonat de sodiu, etc) și este asociat cu mai multe efecte adverse asupra sănătății:

  • Hipertensiune arterială : Aportul ridicat de sodiu este un factor de risc semnificativ pentru hipertensiune arterială, care poate duce la boli cardiovasculare, cum ar fi atac de cord și accident vascular cerebral. Organizația Mondială a Sănătății consideră că 2,0 g de sodiu/zi ( ceea ce înseamnă 5 g sare) reprezintă un aport zilnic sigur pentru populația generală de adulți din Uniunea Europeană. Un gram de sare conține aproximativ 0,4 g de sodiu și 0,6 g de clorură. De asemenea, în contextul conținutului sau al aportului de sare, un gram de sodiu este egal cu aproximativ 2,5 g sare.
  • Afectarea funcției renale: Sodiul excesiv poate solicita rinichii, ducând la afectarea funcției renale și la creșterea riscului de pietre la rinichi.
  • Sănătatea oaselor: Aportul ridicat de sodiu poate determina excretarea calciului în urină, slăbind oasele și crescând riscul de osteoporoză.

În timp ce supele la plic sunt la îndemână, în special în perioada de post,  conținutul lor ridicat de sare poate prezenta riscuri semnificative pentru sănătate.

În urma studiului realizat de InfoCons  pe baza etichetelor produselor tip supă la plic ce se regăsesc pe piața din România, s-au identificat între 7g și 12.8g de  sare per 100 g produs.

 

Găsiți AICI întregul studiu realizat de InfoCons Protecția Consumatorilor despre Supă la plic cu până la 10 E-uri și cu 156% mai multă sare decât doza zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății !

 

Fiind conștienți de aceste ingrediente și făcând alegeri mai sănătoase, consumatorii ar trebui să opteze pentru alimente de post cu conținut scăzut de sodiu, supe de casă și să citească cu atenție etichetele produselor pe care le achiziționează.

Atenție la gustările de post pe care le cumpărați ! Cu ajutorul Aplicației InfoCons Protecția Consumatorilor rămâneți informat !

 

Aditivii alimentari din supa la plic

Pe lângă sare, supele instant conțin diverși aditivi pentru a îmbunătăți aroma, textura și durata de valabilitate.

  • Monoglutamat de sodium (E621) : este folosit pentru a spori aroma. Deși în general este recunoscut ca fiind sigur, unele persoane pot prezenta sensibilitate la E621.
  • Conservanți: aditivi precum benzoatul de sodiu și sorbatul de potasiu sunt utilizați pentru a prelungi perioada de valabilitate. În timp ce aceștia sunt în general considerați ca fiind siguri în cantități mici, consumul excesiv poate duce la reacții alergice și riscuri potențiale pentru sănătate pe termen lung.
  • Arome și coloranți artificiali: Acești aditivi sunt utilizați pentru a îmbunătăți gustul și aspectul supelor la plic. Unii coloranți artificiali au fost legați de hiperactivitate la copii și alte probleme de sănătate.

În timp ce supele la plic sunt la îndemână, în special în perioada de post,  conținutul lor ridicat de sare și aditivi pot prezenta riscuri semnificative pentru sănătate.

Fiind conștienți de aceste ingrediente și făcând alegeri mai sănătoase, consumatorii ar trebui să opteze pentru alimente de post cu conținut scăzut de sodiu, supe de casă și să citească cu atenție etichetele produselor pe care le achiziționează .

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de sare și aditivi din aliementele de post pe care le achiziționați .

Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uriingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal