Alimentele ultraprocesate sunt cele care trec prin mai multe etape de prelucrare industrială și conțin adesea ingrediente care nu se găsesc de obicei în bucătărie. Aceste alimente sunt concepute pentru a fi convenabile, gustoase și pentru a avea o durată lungă de valabilitate.
Caracteristicile alimentelor ultraprocesate :
- Bogate în aditivi: alimentele ultraprocesate conțin adesea arome artificiale, coloranți, emulgatori și conservanți. Acești aditivi sunt utilizați pentru a îmbunătăți gustul, aspectul și termenul de valabilitate pentru a rezista cât mai mult la raft.
- Sărace în nutrienți: în ciuda faptului că sunt la îndemână, aceste alimente sunt de obicei sărace în nutrienți esențiali, precum vitamine, minerale și fibre. Ele tind să fie bogate în zaharuri adăugate, grăsimi nesănătoase și sodiu, contribuind la calitatea nutrițională slabă.
- Foarte gustoase: alimentele ultraprocesate sunt concepute pentru a fi foarte gustoase, ceea ce poate duce la un consum mare și la o preferință pentru aceste alimente în detrimentul opțiunilor mai nutritive.
Consumul de alimente ultraprocesate este strâns legat de diverse probleme de sănătate. Cercetările indică faptul că dietele bogate în acest tip de alimente sunt asociate cu un risc crescut de obezitate, boli cardiovasculare și diabet de tip 2.
Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de alimente procesate din dietă
În cadrul rubricii InfoCons Protecția Consumatorului – Specialistul îți răspunde, l-am invitat să ne răspundă la cateva întrebări, pe Dl. Vlad Gheorghe, Președinte OIPA Legume Fructe .
“Pentru alimentele ultraprocesate, ar trebuie să existe o monitorizare foarte strictă. Dau un exemplu: conservele de legume, cu 3-4 zile înainte de data expirării ar trebui retrase. Dacă este permis în ciclul industriei alimentare, să pot să mai utilizez acea conservă neexpirată sau o integrez într-o producție nouă și-mi permite procesarea să fac asta, altfel o pot trimite la compostare, la distrugere.
Pe partea de mezeluri, carne, este observabil faptul că cele care sunt retrase de la consum, cum nu mai există cuptoarele de distrugere, nu știm unde ajung.
Ultraprocesarea duce la dublarea dozelor de aditivi, nitrați, ce se adaugă în componența produselor, lucru care nu este sub nicio formă benefic. Clar, cele care au termen de expirare, duse la compostare, produc energie, produc compost, numai să nu mai revină în hrana umană.”
Citiți AICI întregul interviu acordat de către Dl. Vlad Gheorghe – Președinte OIPA Legume Fructe pentru InfoCons Protecția Consumatorilor
Autor – Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare