Consumul de alimente ultraprocesate și impactul acestora asupra sănătății . De vorbă cu Dl. Dr. Avraham Marian Cioceanu

 

Consumul de alimente ultraprocesate este strâns legat de diverse probleme de sănătate. Cercetările indică faptul că dietele bogate în acest tip de alimente sunt asociate cu un risc crescut de obezitate, boli cardiovasculare și diabet de tip 2.

Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de alimente ultraprocesate din dietă

 

L-am invitat pe Dl. Dr. Avraham Marian Cioceanu – Președinte Asociația BIO România pentru a discuta pe tema alimentelor ultraprocesate, un subiect care ne ridică multe semne de întrebare și pentru care dorim să oferim răspunsuri avizate consumatorilor.

Dl. Dr. Avraham Marian Cioceanu , de profesie medic veterinar, a fost consilier al Ministrului Agriculturii, Director general al Agenției Naționale de Consultanță Agricolă, Lector universitar la Universitatea Ecologică din București este membru al consiliului de conducere a Asociației Bio la nivel european , IFOAM-EU din 2012 și a înființat primul laborator de controlul alimentelor din România.

 Ultraprocesat ” poate însemna multe lucruri diferite. Inclusiv legume în conservă sau diverse produse congelate. Ce înseamnă ultraprocesat din punctul dumneavostră de vedere ?

Dl. Dr. Avraham Marian Cioceanu – “ Este o întrebare foarte la modă, în sensul negativ. Ceea ce este bine este faptul că și consumatorul român începe să realizeze că procesarea și ultraprocesarea alimentului nu sunt benefice pentru sănătate la modul general.

Studiile făcute indică că este ideal pentru nutriția unei persoane, pentru a-și păstra starea de sănătate, ca 80% din hrană să fie vie, așa cum ne vine ea din natură, fructe și legume, neprocesate termic. Procesarea înseamnă orice acțiune fizică, chimică, mecanică, care se aplică unui unui aliment natural pentru a fi folosi mai departe. Se aplică și metodei de obținere  a pâinii, a făinii, etc.„

….

Citiți AICI întregul interviu acordat de către  Dl. Dr. Avraham Marian Cioceanu pentru InfoCons Protecția Consumatorilor

Articol redactat de Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal