Mâncarea de tip fastfood a devenit o parte comună a dietei multor copii. Deși poate fi uneori la îndemână, acest tip de mâncare a fost legat de o varietate de probleme de sănătate. Datorită gustul său bun, comoditatății și faptului că este ieftină și la îndemână, copiii se îndreaptă adesea spre aceste opțiuni nesănătoase. Cu toate acestea, consumul regulat de alimente de tip fastfood poate avea repercusiuni grave asupra sănătății copiilor, impactând atât bunăstarea lor fizică, cât și psihică.
În primul rând, să definim ce se înțelege prin „fastfood”. Fastfood-ul este mâncarea care se prepară rapid și ușor, adesea într-un lanț de restaurante. De obicei, include articole precum hamburgeri, pui prăjit, pizza, cartofi prăjiți și băuturi răcoritoare. Unul dintre cele mai semnificative efecte secundare ale acestui tip de mâncare, este impactul acesteia asupra greutății copiilor.
Mâncarea de tip fastfood este bogată în calorii, zahăr și grăsimi, ceea ce poate duce la creșterea în greutate și la obezitate. Prevalența obezității infantile a crescut de peste trei ori în ultimii 30 de ani, conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor SUA. Pe lângă faptul că sunt supraponderali, copiii care consumă în mod regulat alimente de tip fast-food au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, hipertensiune arterială și alte afecțiuni cornice.
Acestor alimente le lipsesc fibrele, un nutrient esențial care ajută în digestie și îi face pe copii să se simtă sătui. Consumul alimentelor de tip fastfood, care este adesea încărcat cu grăsimi saturate și trans, poate duce la creșterea nivelului de colesterol și la creșterea riscului de boli de inimă.
În interviul pe care Dl. Dr. Florin Ioan Bălănică l-a acordat pentru InfoCons Protecția Consumatorilor, ne-a împărtășit ca că lucrează destul de mult cu copii aflați la vârsta adolescenței . „ Tinerii de azi nu mai recunosc mâncărurile gătite cu care noi am crescut și recunosc alimente cu care sunt obișnuiți și care sunt în jurul lor – shaorma, burgeri, pizza, paste, etc.„
Citiți AICI întregul interviu acordat de către Dl. Dr. Florin Ioan Bălănică pentru InfoCons Protecția Consumatorilor
-
Obezitatea și creșterea în greutate
Unul dintre cele mai imediate și vizibile efecte secundare ale consumului de fastfood este creșterea în greutate. Acest tip de alimente sunt de obicei bogate în calorii, grăsimi, zaharuri și sodiu, dar sărace în nutrienți esențiali.
Copiii care consumă frecvent aceste alimente prezintă un risc mai mare de a deveni supraponderali sau obezi. Obezitatea la copii poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv diabet de tip 2, hipertensiune arterială și boli de inimă. În plus, obezitatea în copilărie se extinde adesea până la vârsta adultă, crescând probabilitatea unor probleme cronice de sănătate mai târziu în viață.
-
Deficiențe nutriționale
Mâncarea de tip fastfood nu are nutrienții vitali de care copiii în creștere au nevoie pentru o dezvoltare adecvată. O dietă bogată în aceste alimente poate duce la deficiențe de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi fier, calciu și vitamina D.
Aceste deficiențe pot avea consecințe grave, inclusiv un sistem osos slăbit, anemie și funcția imunitară afectată. De exemplu, aportul inadecvat de calciu în timpul copilăriei poate împiedica creșterea oaselor și poate crește riscul de osteoporoză mai târziu în viață.
Citește și – Prevenirea obezității în rândul copiilor : 5 lucruri pe care părinții le pot face InfoCons Protecția Consumatorului te informează !
-
Deficiențe cognitive și dificultăți de învățare
Creierul are nevoie de o varietate de nutrienți pentru a funcționa optim, iar mâncarea de tip fastfood oferă foarte puține dintre acestea. Studiile au arătat că în cazul în care copiii consumă o dietă bogată în acest tip de alimente ultraprocesate pot prezenta tulburări cognitive, afectându-le capacitatea de concentrare, memorare și învățare.
Aportul ridicat de zahăr, comun în multe alimente ultraprocesate, poate provoca creșteri și scăderi ale nivelului de glucoză din sânge, ducând la iritabilitate, schimbări de dispoziție și dificultăți de concentrare. În timp, alimentația deficitară poate contribui la probleme de comportament și la scăderea performanței academice.
-
Probleme de sănătate mintală
Legătura dintre dietă și sănătatea mintală este din ce în ce mai recunoscută de către experții din domeniul sănătății. Dietele bogate în alimente de tip fastfood au fost asociate cu un risc crescut de probleme de sănătate mintală la copii, cum ar fi anxietatea și depresia.
Consumul de alimente ultraprocesate poate duce la dezechilibre în chimia creierului, contribuind la tulburări de dispoziție. În plus, copiii cu obiceiuri alimentare sărace în nutrienți au mai multe șanse să se confrunte cu o stimă de sine scăzută și probleme de imagine corporală.
Tu știi Ce alimente nu ar trebui sa lipsească din meniul unui copil ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !
-
Probleme dentare
Alimentele ultraprocesate bogate în zahăr, cum ar fi bomboanele, sucurile și produsele de patiserie, sunt un vinovat major din spatele problemelor dentare la copii.
Consumul excesiv de zahăr duce la creșterea bacteriilor dăunătoare în gură, care produc acizi care erodează smalțul dinților. Acest lucru poate duce la carii, carii dentare și boli ale gingiilor. Sănătatea orală precară în copilărie poate duce la probleme dentare cronice și la necesitatea unor lucrări dentare extinse în viitor.
-
Probleme digestive
Mâncarea de tip fastfod are adesea un conținut scăzut de fibre alimentare, care sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă. O dietă bogată în alimente de tip fastfood poate duce la probleme digestive, cum ar fi constipație, balonare și disconfort abdominal. În timp, aceste probleme pot contribui la tulburări gastrointestinale mai grave.
În plus, nivelurile ridicate de grăsimi nesănătoase și aditivi artificiali care se găsesc în mâncarea de tip fastfood pot irita sistemul digestiv, ducând la inflamație și alte afecțiuni digestive cronice.
-
Sistem imunitar slăbit
O dietă deficitară în nutrienți esențiali poate slăbi sistemul imunitar, făcând copiii mai expusți în fața infecțiilor și bolilor. Mâncarea de tip fastfood nu are vitaminele, mineralele și antioxidanții care sunt esențiali pentru menținerea unui răspuns imunitar puternic.
Drept urmare, copiii care consumă în mod regulat mâncare ultraprocesată, de tip fastfood, pot suferi frecvent de răceli, gripă și alte infecții și pot dura mai mult până se recuperează după boli.
Citește și recomandarea InfoCons Protecția Consumatorului – Mezelurile și carnea procesată în alimentația copiilor . Cu ce le putem înlocui ?
Ce pot face părinții pentru a proteja sănătatea copiilor lor ?
Abordarea inițială ar trebui să fie de a minimiza pe cât posibil expunerea lor la alimente de tip fastfood. Aceasta înseamnă să evitați restaurantele și lanțurile de fastfood ori de câte ori este posibil și să alegeți opțiuni mai sănătoase atunci când ieșiți la masă. O dietă completă, variată, care să includă fructe, legume, cereale integrale și proteine de calitate este crucială pentru părinți pentru a se asigura că nevoile nutriționale ale copiilor lor sunt satisfăcute acasă.
Pe lângă faptul că fac alegeri alimentare sănătoase, părinții își pot încuraja copiii să fie activi fizic. Activitatea fizică regulată poate ajuta la contracararea consecințelor adverse ale unei diete abundente de tip fast-food, precum și la încurajarea obiceiurilor sănătoase.
În cele din urmă, este important să discutăm cu copiii despre efectele secundare ale aliemntației de tip fastfood și de ce este important să facem alegeri sănătoase. Părinții pot explica consecințele pe termen lung ale unei diete bogate în alimente ultraprocesate și pot ajuta copiii să înțeleagă modul în care alegerile lor alimentare le pot afecta sănătatea pe termen lung.
Prin acordarea de prioritate informării, efortului fizic, alimentației și reducerea consumului de alimente ultraprocesate, putem contribui la promovarea unei populații de copii și tineri mai sănătoși.
În concluzie, efectele secundare ale alimentației de tip fastfood asupra sănătății copiilor sunt extinse și alarmante. De la obezitate și deficiențe nutriționale până la tulburări cognitive și probleme de sănătate mintală, impactul unei diete nesănătoase poate avea consecințe de lungă durată.
Ca și părinți este crucial să încurajăm obiceiurile alimentare mai sănătoase la copii, subliniind importanța unei diete echilibrate, bogate în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe. Limitând consumul de mâncare ultraprocesată și promovând alternative nutritive, ne putem asigura că cei mici cresc sănătoși și puternici.
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorului te poate ajuta să controlezi cantitatea de alimente de tip fastfood din dietă
Citiți cu atenție eticheta: acest lucru vă ajută să identificați și să evitați alimentele cu aditivi, sare, zahăr sau grăsimi saturate în exces. Alegeți produse cu ingrediente minime .
Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr. Informațiile sunt esențiale pentru consumatori, fiindu-le de ajutor în alegerea produselor în cunoștință de cauză.
Articol redactat de Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
Surse
https://www.news-medical.net/ – Stiri medicale
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ – Centrul Național de Informare în Biotehnologie
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro