Camera Deputaților , Deputat REPER în Circumscripția nr. 4 Bacău Cristian Paul Ichim – 20 de ani InfoCons Protecția Consumatorului

InfoCons Protectia Consumatorului Protectia Consumatorilor Deputat Cristian Paul Ichim

Camera Deputaților

Deputat REPER în Circumscripția nr. 4 Bacău

Cristian Paul Ichim

Românii au dreptul la servicii de transport în siguranță și de calitate

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale reprezintă o oportunitate pentru sensibilizarea publicului asupra rolului și contribuției proprietății intelectuale la dezvoltarea economică, socială și culturală a țărilor lumii. Indiferent de domeniul în care ne desfășurăm activitatea, inovația, soluțiile creative și respectarea drepturile de proprietate intelectuală pot susține realizarea obiectivelor și transformarea ideilor în realitate, pot genera venituri și pot crea locuri de muncă.

Un alt element important marcat de această sărbătoare este conștientizarea importanței măsurilor de protecție pentru consumatorii tuturor serviciilor publice. Monitorizarea activității instituțiilor publice care lucrează în slujba cetățenilor face parte din activitatea parlamentară. Ca membru în Comisia pentru Transporturi și Infrastructură, sunt interesat în mod constant de elaborarea unor măsuri legislative care să protejeze cetățeanul și să faciliteze accesul la servicii de transport de bună calitate. Transporturile reprezintă un domeniu important al activităților economice și sociale. Cetățenii români, în calitate de consumatori ai serviciilor din domeniul transporturilor, trebuie să fie în primul rând bine informați și familiarizați cu procedurile privind accesul la drepturilor lor.

Siguranța rutieră, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de transporturi, modernizarea legislației în domeniul rutier și îmbunătățirea calității serviciilor de transport sunt principalele teme de interes pentru activitatea mea parlamentară. Din această perspectivă, am semnalat public de foarte multe ori că România se confruntă cu mari provocări în privința calității serviciilor de transport.  În anul 2021, 47% din totalul reclamațiilor primite de Centrul European al Consumatorilor din România a vizat domeniul transporturilor.

Infrastructura feroviară din România este lăsată mai mereu pe ultimul loc atunci când vine vorba de investiții. Trenurile de marfă circulă în România cu o viteză medie de 15-17 km/h, pe multe tronsoane din țară, liniile de căi ferate nu au mai fost modernizate de peste 30 de ani, locomotivele din dotare au peste 50 de ani, trenurile staționează în câmp ore întregi, fie iarnă sau vară, spre disperarea călătorilor, iar calitatea serviciilor oferite de operatori s-a prăbușit în mod dramatic. Soluții moderne și creative există, resursele necesare pentru a le pune în aplicare există, ne trebuie în schimb, responsabilitate și asumare politică pentru a crește confortul și siguranța cetățenilor care călătoresc cu trenul.

Datele publice privind siguranța rutieră din ultimii ani ne arată că țara noastră se află pe primul loc în topul țărilor cu cele mai multe decese ca urmare a accidentelor rutiere. Această realitate trebuie să se schimbe. Siguranța rutieră nu înseamnă doar reguli de circulație și măsuri de sancționare a abaterilor. Regulile de circulație trebuie respectate. Numai că, această sarcină devine dificilă atunci când infrastructura rutieră este precară, când indicatoarele și marcajele rutiere lipsesc sau nu sunt vizibile, când trecerile de pietonii lipsesc acolo unde cetățenii au mare nevoie de ele sau când carosabilul nu este întreținut constant, fie din pricina condițiilor meteo, fie pentru că un arbore a căzut. Începând din deceniul trecut, autovehiculele nou construite au fost dotate cu un sistem de asistență pentru identificarea indicatoarelor rutiere. Pe un drum aglomerat și în condiții dificile de drum, se poate întâmpla ca indicatoarele rutiere să treacă neobservate, afectând călătoria. Pentru a-l ajuta pe conducătorul auto sistemul de asistență monitorizează semnele de circulație din față afișând, în mod clar, informații utile pe afișajul din habitaclul autovehiculului. Indiferent dacă semnele sunt pe marginea drumului sau deasupra acestuia, permanente sau temporare, sistemul de asistență pentru identificarea indicatoarelor rutiere le poate recunoaște, iar o pictogramă cu semnul respectiv de limitare a vitezei sau de interzicere a depășirii apare pe panoul de bord și se schimbă de fiecare dată când pătrunzi într-o zona cu o limită nouă. Lipsa indicatoarelor rutiere sau a vizibilității acestora face ca sistemul de asistență pentru identificarea indicatoarelor rutiere de pe autovehicule să transmită informații eronate către conducătorul auto și astfel acesta poate comite o încălcare a regulilor de circulație. Trebuie să investim mai mult în prevenție, iar tehnologiile noi, creativitatea și soluțiile inovatoare reprezintă alternativele viabile ale prezentului și viitorului. Comunitățile noastre locale se pot transforma în locuri mai sigure și confortabile.

Consumatorul român plătește pentru a beneficia de toată gama serviciilor de transport, iar dreptul la o călătorie în siguranță și de calitate trebuie garantat și protejat. O politică publică eficientă de protecție a consumatorilor garantează că societatea poate funcționa adecvat și eficient. Capacitarea consumatorilor și protejarea eficientă a siguranței și a intereselor lor economice trebuie să reprezinte obiective prioritate pentru orice democrație sănătoasă.

Anul acesta, Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale este dedicată femeilor și rolului pe care îl au în accelerarea inovației și a creativității. Aș vrea să punctez cât de important este pentru o societate sănătoasă să recunoască și să promoveze creativitatea, inovația și implicarea femeilor în toate aspectele vieții publice, dar mai ales în știință și tehnologie. Femeile modelează lumea prin imaginația, ingeniozitatea și munca lor grea, dar adesea se confruntă cu provocări semnificative în accesul la cunoștințele, abilitățile, resursele și sprijinul de care au nevoie pentru a se dezvolta. Cu toții ne dorim ca femeile să fie active în domenii care coordonează descoperiri științifice, pentru a stabili noi tendințe creative, pentru a construi afaceri și pentru a transforma lumea noastră.

InfoCons Protectia Consumatorilor Protectia Consumatorului

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal