E226 Sulfit de calciu

Ce este aditivul alimentar E 226 ?

E226, cunoscut și sub numele de sulfit de calciu, este un aditiv alimentar utilizat în mod obișnuit în industria alimentară. Ca și conservant, joacă un rol semnificativ în prelungirea duratei de valabilitate a diferitelor produse alimentare prin prevenirea creșterii bacteriilor, mucegaiurilor și drojdiei.

Sulfitul de calciu are formula chimică CaSO₃. Este o sare de calciu a acidului sulfuros, care se prezintă sub forma unei pulberi albe, instabile, ce reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat de calciu. În condiţii acide, formează acidul sulfuros, care are proprietăţi conservante, oxidante şi de albire, dar şi de reducere a cantităţii de vitamine din alimente.

Tu știi ce sunt Aditivii alimentari ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

Care este doza zilnică recomandată ?

Agențiile de reglementare precum Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au stabilit limite pentru cantitatea de sulfiți care pot fi utilizați în produsele alimentare.

Doza zilnică maxim recomandată a fost stabilită la 0,7 mg/kg corp/ zi. Este esențial ca producătorii să respecte aceste linii directoare pentru a preveni potențiale riscuri pentru sănătate.

În ce produse se regăsește aditivul E226 ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

Tu știi Câţi producători de aditivi alimentari există în Europa ? InfoCons Protecția Consumatorilor te informează !

Contraindicații și riscuri

În timp ce sulfitul de calciu este eficient în conservarea alimentelor, utilizarea sa nu este lipsită de îngrijorări. Unele persoane pot fi sensibile la  sulfiți, experimentând reacții alergice sau probleme respiratorii la consum. Simptomele pot varia de la ușoare (dureri de cap, greață) la severe (anafilaxie).

De asemenea, etichetele trebuie să indice prezența sulfiților pentru a informa consumatorii, în special cei care pot fi sensibili la acești compuși.

În concluzie, E226 este un aditiv alimentar valoros în industria alimentară, oferind numeroase beneficii în ceea ce privește prelungirea duratei de valabilitate, menținerea calității și asigurarea siguranței alimentelor.

Cu toate acestea, utilizarea sa trebuie reglementată cu atenție și etichetată clar. Ca și în cazul oricărui aditiv alimentar, înțelegerea proprietăților, beneficiilor și potențialelor dezavantaje ale acestuia este esențială atât pentru producători, cât și pentru consumatori.

Descarca si tu aplicatia InfoCons !

Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.efsa.europa.eu/ – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro