Pâine, ce conține?! 50% cu E-uri, până la 7g de zaharuri/100g și 2,3 g sare/100g!

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Pâine, ce conține?! 50% cu E-uri, până la 7g de zaharuri/100g și 2,3 g sare/100g!
paine infocons

InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip pâine ce se regăsesc pe piața din România.

50 de produse au făcut obiectul studiului. Aceste produse provin de la următorii producători/distribuitori:

  • România Hypermarche SA
  • Auchan România SA
  • Carrefour România SA
  • Lidl Discount SRL
  • Frontera Trading SRL
  • Grewe SRL
  • Karamolegos Bakery România SA
  • Dobrogea Grup S.A.
  • C. Boromir Ind S.R.L.
  • Oltina Impex Prod Com S.R.L.
  • Velrom S.R.L.
  • Smart Food Solutions S.R.L.
  • Vel Pitar SA

 

Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoare:

Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului:

Doar  26%  afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea:

  • Făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție;
  • Amestec panificatie într-o proporție cuprină între 7 și 69.4% din compoziție.

 

Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului:

    • 14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compozitie
    • 4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%

 

  • 4% din produse contin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%

 

  • Din punct de vedere al tipului de faina:44% menționează tipul de făină utilizat. Dintre acestea:
    • Făina de tip 650 se regăsește în compoziția a 77,27% din produse;
    • Făina de tip 1250 se regăsește în compozția a 22, 72% din produse;
    • Făina de tip 550 se regăsește în compoziția a 9% din produse;
    • Făina de tip 480 se regăsește în compoziția a 5% din produse;
    • Făina de tip 1350 se regăsește în compoziția a 5% din produse.
  • Din punct de vedere al pasteurizarii:
    • 16% din produse au mentionat ca sunt pasteurizate.
  • Din punct de vedere al mentionarii provenientei ingredientelelor principale:
    • 66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.

Conform datelor culese, 66 % din produsele studiate, nu menționează proveniența ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011. În ceea ce privește produsele alimentare, trebuie puse în aplicare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar. In articolul 26, aliniatul 1 se precizează stabilirea normelor generale și cerințelor „privind indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a produselor alimentare, care se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor specifice ale Union”.

De asemenea „Articolul 26 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 impune indicarea țării de origine sau a locului de proveniență în cazul în care lipsa acestor informații ar putea induce consumatorul în eroare în ceea ce privește adevărata țară de origine sau adevăratul loc de proveniență a produsului alimentar final în cauză, în special dacă informațiile care însoțesc produsul alimentar sau eticheta în ansamblul ei ar sugera în alt fel că produsul are o altă țară de origine sau un alt loc de proveniență. Articolul menționat urmărește să prevină indicarea unor informații înșelătoare referitoare la produsele alimentare care implică o anumită origine a unui produs alimentar când, de fapt, originea sa reală este diferită.”

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine:

    • 50% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).

Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 4:

      • 8% din produse au în compoziție 4 E-uri;
      • 4% din produse au în compoziție 3 E-uri;
      • 14% din produse au în compoziție 2 E-uri;
      • 24% din produse au în compoziție 1 aditiv;
      • 50% din produse nu au în compoziție E-uri.

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pâine situația se prezintă astfel:

 

E-uri Nr. de produse în care acestea sunt prezente
E300 Acid ascorbic 15 (60%)
E200 Acid sorbic 12 (48%)
E282 Propionat de calciu 10 (40%)
E472e Esteri ai acizilor mono si diacetiltartrici cu mono si digliceridele acizilor grasi 3 (12%)
E471 Mono si digliceride ale acizilor grasi 3 (12%)
E412 Guma guar 1 (4%)
E322 Lecitine din soia 1 (4%)
E300 Acid citric 1 (4%)
E450 Difosfat sodic 1 (4%)
E304 Palmitat de L ascorbil 1 (4%)

Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în pâine

Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100g produs.

  • Valoarea energetică este cuprinsă între 211 kcal și 406 kcal
  • Cantitatea de grăsimi variază între 0.3g și 9.2g
  • Cantitatea acizilor grași este cuprinsă între 0.1g și 2.2g
    2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu acizi grași în compoziția lor
  • Cantitatea de fibre se situează între 1.3g și 11.54g
  • Cantitatea de proteine se situează între 5.97 și 15.48g
  • Cantitatea de glucide se situează între 28.24g și 84.2g

Din punct de vedere al cantității de sare si zaharuri:

  • Cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0,22g si 7g
    2%
    dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regasesc sau nu zaharuri în compoziția lor
  • Cantitatea de sare este cuprinsă între 0,1g si 2.3g
    2%
    dintre produsele studiate nu au avut în compoziție sare

 

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Sorin Mierlea - presedintele InfoCons„Pâinea noastră cea de toate zilele a ajuns astăzi să nu mai conțină doar făină, drojdie și apă, ci și tot felul de substanțe aproape imposibil de citit, alături de o cantitate considerabilă de zahăr. Așadar, gândiți-vă bine când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sandviș cu doar 2 felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva. Noi am citit eticheta pentru tine, însă va trebui să o citești și tu. Cumpără informat și dacă ai orice întrebare, suntem aici să te ajutăm. Descarcă gratuit aplicația InfoCons și informează-te despre ceea ce vrei să cumperi și nu uita: ajută-ne să te ajutăm!”

-Sorin Mierlea – Presedinte InfoCons

 

Preluari Media:

Monitorul Expres:

  • https://www.monitorulexpres.ro/2022/01/17/studiu-infocons-jumatate-din-painea-vanduta-in-supermarketuri-contine-e-uri/

Replicaonline.ro:

  • https://www.replicaonline.ro/atentie-mancam-paine-mai-scumpa-si-plina-de-e-uri-504842/

Ecopolitic:

  • https://ecopolitic.ro/painea-cea-de-toate-zilele-painea-din-magazine-este-plina-de-sare-zahar-si-e-uri/

Ziare.com:

  • https://ecopolitic.ro/painea-cea-de-toate-zilele-painea-din-magazine-este-plina-de-sare-zahar-si-e-uri/

Capital:

  • https://ecopolitic.ro/painea-cea-de-toate-zilele-painea-din-magazine-este-plina-de-sare-zahar-si-e-uri/

Ziarul Unirea:

  • https://ziarulunirea.ro/datoria-externa-a-romaniei-a-crescut-cu-64-miliarde-de-euro-anuntul-facut-de-bnr-753455/

 

 

 

 

 

 

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu