Mezeluri cu peste 123 ADITIVI alimentari / E-URI : Parizer 12 , Crenvurști 10 , Șuncă 10 , Salam 8 , Cârnați 6 , etc. Etichetă curată ?
InfoCons a realizat diverse studii pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor alimentare din carne ce se regăsesc pe piața din România.
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Ce este „ Eticheta Curată ” și de ce este importantă pentru consumatori ? Alegi Bine , Trăiești Bine cu InfoCons Protecția Consumatorilor
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează cu privire la produsele alimentare din carne : Din punctul de vedere al numericului de E-uri / aditivi alimentari pentru produsele alimentare din carne :
Fiecare dintre produsele analizate au în compoziție cel puțin 1 aditiv alimentar / E ;
- Cârnați de bere cu până la 6 aditivi alimentari / E-uri : E452: Dipolifosfati de sodiu si potasiu , E300: Acid ascorbic , E316: Izoascorbat de sodiu , E621: Monoglutamat de sodiu , E250: Nitrit de sodiu , E120: Carmin
- Salam de Sibiu cu până la 2 aditivi alimentari / E-uri : E301: Ascorbat de sodiu , E250: Nitrit de sodiu
- Crenvursti de pui cu până la 10 aditivi alimentari / E-uri : E450: Difosfati , E451: Trifosfati , E262: Acetat de sodiu , E300: Acid ascorbic , E301: Ascorbat de sodiu , E407a: Alga marina Euchema prelucrata , E412: Guma guar , E417: Guma Tara , E250: Nitrit de sodiu , E120: Acid carminic
- Bacon cu până la 6 aditivi alimentari / E-uri : E451: Trifolsfati de sodiu , E450: Difosfati de sodiu , E407: Caragenan , E316: Eritorbat de sodiu , E621: Monoglutamat de sodiu , E250: Nitrit de sodiu
- Mici cu până la 5 aditivi alimentari / E-uri : E500: Bicarbonat de sodiu , E301: Ascorbat de sodiu , E300: Acid ascorbic , E331: Citrat de sodiu , E262: Acetat de sodiu
- Parizer cu Carne de Pasăre cu până la 10 aditivi alimentari / E-uri : E250: Nitrit de sodiu , E316: Eritorbat de sodiu , E450: Difosfati , E407a: Euchema prelucrata , E466 : Crboxmetilceluloza de sodiu , E412: Guma guar , E262: Acetati de sodiu , E331: Citrati de sodiu , E621 : Monoglutamat de sodiu , E120: Carmina
- Parizer de porc cu până la 12 aditivi alimentari / E-uri : E450: Difosfati , E451: Trifosfati , E621: Monoglutamat de sodiu , E300: Acid ascorbic , E326: Lactat de potasiu , E445: Esteri glicerici ai răşinilor lemnoase , E407: Caragenan , E425: Guma konjac , E415: Guma xantan , E250: Nitrit de sodiu , E262: Acetati de sodiu , E120: Carmin
- Șuncă de Praga cu până la 10 aditivi alimentari / E-uri : E326: Lactat de potasiu , E262: Acetati de sodiu , E250: Nitrit de sodiu , E450: Difosfati , E451: Trifosfati , E407: Caragenan , E415: Gumă xantan , E621: Monoglutamat de sodiu , E301, E120: Acid carminic
- Crenvurștii de porc cu până la 10 aditivi alimentari / E-uri : E451: Trifosfati , E621: Monoglutamat de sodiu , E301: Ascorbat de sodiu , E325: Lactat de sodiu , E250: Nitrit de sodiu , E401: Alginat de Sodiu , E120: Carmina
- Cârnați sticks cu până la 5 aditivi alimentari / E-uri : E301: Ascorbat de sodiu , E250: Nitrit de sodiu , E401: Alginat de Sodiu , E460: Celuloză , E509: Clorură de calciu
- Salam ardelenesc cu până la 4 aditivi alimentari / E-uri : E450: Difosfati , E451: Trifosfati , E300: Acid ascorbic , E250: Nitrit de sodiu
- Salam bănățean cu până la 3 aditivi alimentari / E-uri : E250: Nitrit de sodiu , E301: Ascorbat de sodiu , E120: Carmina
- Salam cu șuncă cu până la 6 aditivi alimentari / E-uri : E450: Difosfati , E451: Trifosfati , E407: Caragenan , E300: Acid ascorbic , E316: Eritorbat de sodiu , E250: Nitrit de sodiu
- Salam de porc cu până la 7 aditivi alimentari / E-uri : E120: Carmina , E451: Trifosfati , E621: Monoglutamat de sodiu , E301: Ascorbat de sodiu , E250: Nitrit de sodiu , E325: Lactat de sodiu , E401: Alginat de sodiu
- Salam de vară cu până la 7 aditivi alimentari / E-uri : E450: Difosfati , E451: Trifosfati , E300: Acid ascorbic , E262: Acetat de sodiu , E331: Citrati de sodiu , E120: Carmin , E250: Nitrit de sodiu
- Salam italian cu până la 4 aditivi alimentari / E-uri : E250: Nitrit de sodiu , E450: Difosfati , E451: Trifosfati , E300: Acid ascorbic
- Salam secuiesc cu până la 3 aditivi alimentari / E-uri : E450: Difosfati , E301: Ascorbat de sodiu , E250: Nitrit de sodiu
- Salam Sinaia cu până la 5 aditivi alimentari / E-uri : E452: Polifosfaţi , E301: Ascorbat de sodiu , E621: Monoglutamat de sodiu , E250: Nitrit de sodiu , E120: Carmin
- Salam Victoria cu până la 8 aditivi alimentari / E-uri : E450: Difosfati , E451: Trifosfati , E301: Ascorbat de sodiu, E331: Citrat de Sodiu , E300: Acid ascorbic , E407: Caragenan , E250: Nitrit de sodiu , E120: Carmina
- Salam haiducesc cu până la 3 aditivi alimentari / E-uri : E451: Trifosfati , E301: Ascorbat de sodiu , E250: Nitrit de sodiu
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : ANCOM facilitează dialogul interinstituțional pentru combaterea pirateriei privind conținutul audio-video
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează cu privire la produsele alimentare din carne – Din punctul de vedere al tipului de aditivi alimentari / E-uri regăsiți frecvent :
- aditivul alimentar Nitrit de sodiu E 250 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar din categoria conservanţilor, produs prin procedee chimice din azotatul de sodiu sau extras din zăcăminte naturale, deoarece se prezintă şi ca mineral natural. Este o pulbere de culoare albă, eficientă împotriva bacteriei Clostridium botulinum. În stomac, în prezenţa proteinelor, nitriţii formează nitrozamine, substanţe cu potenţial cancerigen. De asemeni, ei reacţionează cu hemoglobina, distrugând-o. Hemoglobina copiilor, în comparaţie cu hemoglobina adulţilor este mult mai sensibilă faţă de nitriţi, motiv pentru care copiii nu ar trebui să consume produse conţinând acest aditiv. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor de pe alimente.
- aditivul alimentar Acid ascorbic E 300 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor şi cunoscut sub denumirea de Vitamina C. Fiind un component natural al alimentelor, acidul ascorbic are un rol de neînlocuit în buna desfăşurare a tuturor proceselor biochimice care au loc la nivelul organismului uman, rol pe care, din păcate, aditivul E 300 nu îl poate înlocui.
Acesta este un produs industrial sintetizat prin fermentaţia glucozei, urmată de o oxidare chimică, ce nu poate fi utilizat drept supliment vitaminic.
- aditivul alimentar Difosfati E 450 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditivi alimentari din categoria emulgatorilor şi substanţelor tampon. Sunt săruri de sodiu, potasiu, calciu sau magneziu ale acidului fosforic. Se prezintă sub formele: E 450(i) – Difosfat disodic, E 450(ii) – Difosfat trisodic, E 450(iii) – Difosfat tetrasodic, E 450(iv)- Difosfat dipotasic, E 450(v) – Difosfat tetrapotasic, E 450(vi) – Difosfat dicalcic, E 450(vii) – Difosfat biacid de calciu şi E 450(viii) – Difosfat dimagnezic. Se utilizează în produse alimentare sub formă de praf, snacksuri, cereale pentru micul dejun, băuturi din ciocolată şi malţ pe bază de lapte, supe, ciorbe, băuturi alcoolice. Fosforul este un element important în cadrul metabolismului general, iar cantităţile mari pot produce tulburări.
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : UNSAR explică modul în care proprietarii locuințelor asigurate pot primi despăgubiri după explozia din Rahova
- aditivul alimentar Trifosfati E 451 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditivi alimentari cu rol de afânători, emulgatori şi stabilizatori. Sunt săruri de sodiu sau potasiu ale acidului fosforic. Se prezintă sub formele: E 451 (i)- Trifosfat pentasodic sau E 451(ii)- Trifosfat pentapotasic. Se utilizează în siropuri, glazuri şi toppinguri, în preparate dietetice speciale şi în membrane comestibile.
- aditivul alimentar Acetat de sodiu E 262 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditivi alimentari din categoria conservanţilor naturali, obţinuţi din acidul acetic, prin fermentaţie bacteriană.
- aditivul alimentar Guma guar E 412 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din arbustul de Guar.
Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc. . Se utilizează şi ca substanţă – suport pentru alţi aditivi alimentari.
- aditivul alimentar Ascorbat de sodiu E 301 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având şi proprietăţi de stabilizare a culorii produselor. Este sarea de sodiu a acidului ascorbic E 300, adăugându-se conform cantităţilor prevăzute în reţete în lapte parţial sau total deshidratat, în legume şi fructe refrigerate, congelate sau conservate, în produse de panificaţie şi paste făinoase, în preparate din carne tocată proaspătă, în bere, sucuri, nectaruri şi concentrate din fructe.
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Conținutul de grăsimi, sare și aditivi alimentari pot avea un impact cumulativ asupra sănătății – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
- aditivul alimentar Alga marina Euchema prelucrata E 407a – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din alga Euchema. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.
- aditivul alimentar Caragenan E 407 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din anumite specii de alge.
Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc. Se utilizează şi ca substanţă – suport pentru alţi aditivi alimentari.
- aditivul Citrati de Sodiu E 331 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având de asemeni şi funcţii de regulator de aciditate, conservant, aromatizant şi sechestrant. Se prezintă sub forma E 331(i) – Citrat monosodic, E 331(ii) – Citrat disodic sau E 331(iii) – Citrat trisodic, toate acestea fiind săruri de sodiu ale acidului citric. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de lapte, legume, fructe, în uleiuri şi grăsimi de origine animală sau vegetală emulsionate sau neemulsionate, lapte parţial sau total deshidratat, în preparate din carne tocată proaspătă.
- aditivul alimentar Monoglutamat de sodiu E 621 – InfoCons protectia consumatorilor te informeaza
Este sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Glutamatul monosodic se utilizează pentru a accentua aroma şi gustul natural al alimentelor. Glutamaţii conferă gustul „umami”, considerat ca fiind al cincilea gust de bază, alături de cel dulce, acru, sărat şi amar. Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze. Unele studii au evidenţiat un potenţial neurotoxic al glutamaţilor asupra copiilor şi chiar asupra adulţilor, în timp ce alte studii nu. Totuşi, potenţialul neurotoxic este real, deoarece glutamatul (ca şi aspartatul din Aspartam) este un neurotransmiţător, iar bariera sangvină cerebrală, care asigură protecţia creierului de toxine şi neurotransmiţători în exces nu este suficient dezvoltată la copii, iar la adulţi poate să nu protejeze toate zonele cerebrale sau să fie deteriorată. Astfel, glutamatul se transformă într-o aşa-numită excitotoxină, care stimulează excesiv neuronii, distrugându-i.
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : Mai sunt 16 zile până la Black Friday ! Află cât te costă în realitate televizorul, frigiderul sau mașina de spălat cu Aplicația de Protecția Consumatorilor InfoCons !
Aplicația Gratuită de Protecția Consumatorului InfoCons este un instrument util și gratuit, care poate fi folosit în 33 de limbi. Cu ajutorul Aplicației, consumatorii pot lua propriile decizi referitor la ce mănâncă , printr-o simplă scanare a codului de bare al etichetei produselor . Astfel , oricine poate accesa în limba maternă următoarele următoarele informații utile :
– Scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare pentru a afla ingredientele, numărul și tipul de aditivi alimentari, alergeni, cantitatea de zahăr, sare, calorii ;
– Personalizarea aplicației pentru cei care doresc stabilirea cantității de sare, zahăr, alergeni, numericul de aditivi și tipurile de aditivi ;
– Calculator în care se poate insera cantitatea de produse consumate pentru a afla instant : cantitatea de sare și zahăr , numărul de calorii , precum și activitățile sportive necesare pentru arderea acelor caloriilor (mers, alergat sau bicicletă) ;
– Salvarea produsului scanat în secțiunea „ Produse Salvate ” , consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic / săptămânal, rețete;
– Din secțiunea „ Produse Salvate ” , consumatorii pot afla numărul total de E-uri , precum și cantitatea totală de zahăr și sare ale produselor consumate ;
InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : InfoCons Protecția Consumatorilor te informează : 17 ani de portabilitate în România: peste 13,6 milioane de numere și-au schimbat operatorul , dar nu și utilizatorul
Semnătura : Departamentul InfoCons Protectia Consumatorilor de Studii și Teste Comparative

















