Cum ne impactează sănătatea pe termen lung consumul de alimente ultraprocesate ? De vorbă cu Domnul Doctor Florin Ioan Bălănică

 

Termenul de alimente ultraprocesate este utilizat pe scară largă în vocabularul revistelor de sănătate, al conferințelor de nutriție, însă știm cu adevărat ce înseamnă, de fapt ?

În prezentul interviu l-am invitat pe Dl. Dr. Florin Ioan Bălănică, Medic competență în PsihoNutritie și Comportament alimentar, Terapie Medicala Nutrițională, fondator #MetodaDrBalanica – prevenție proactivă și terapia bolilor metabolice prin intervenție nutrițională, pentru  a discuta pe tema alimentelor ultraprocesate, un subiect care ne ridică multe semne de întrebare și pentru care dorim să oferim răspunsuri avizate consumatorilor.

Citește și – Impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății – De vorbă cu Dna. Dr. Laura Humă . InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

 

Ultraprocesat ” poate însemna multe lucruri diferite. Inclusiv legume în conservă sau diverse produse congelate. Ultraprocesat înseamnă automat „ rău pentru sănătatea mea ” ?

 

Dr. Florin Ioan Bălănică – „Înainte de a răspunde, aș dori să stabilim de ce am ajuns în zilele noastre să discutăm despre aceste alimente. Și anume, pentru că poporul român, care înainte de Revoluție nu avea acces la orice fel de alimente și fiecare creștea în curte o găină, un porc, făcea brânză, avea un ou din curte sau avea o mică grădină de legume. Dintr-o dată, am trecut la o altă chimie a alimentelor, care a însemnat alimente de tip vestic procesate și ultraprocesate. Și vorbim aici despre alimentele preambalate și nu în ultimul rând despre fastfood.„ …

Citiți AICI întregul interviu acordat de către  Dl. Dr. Florin Ioan Bălănică  pentru InfoCons Protecția Consumatorilor

 

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor te poate ajuta să controlezi cantitatea de alimente procesate și aditivii alimentari din dietă

Citiți cu atenție eticheta: acest lucru vă ajută să identificați și să evitați alimentele cu aditivi, sare, zahăr sau grăsimi saturate în exces. Alegeți produse cu ingrediente minime .

Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr. Informațiile sunt esențiale pentru consumatori, fiindu-le de ajutor în alegerea produselor în cunoștință de cauză.

Articol redactat de Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal