E242 – Dicarbonat de dimetil

Ce este aditivul alimentar E 242 ?

E242 sau dicarbonat de dimetil, este un aditiv alimentar cu rol de conservant, utilizat pentru sterilizarea la rece a băuturilor nealcoolice aromate (băuturi răcoritoare, ceaiuri, vin fără alcool, cafea sau substitute de cafea preparate, băuturi energizante).

Recunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene, E242  este un aditiv alimentar care asigură siguranța și longevitatea produselor alimentare. Dicarbonatul de dimetil este un compus organic cu formula chimică C4H6O5.

Tu știi ce sunt Aditivii alimentari ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

 

Care este doza zilnică recomandată ?

Pentru Uniunea Europeană, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a stabilit o doză zilnică acceptabilă pentru E242 și a fost  autorizat pentru tratarea diferitelor băuturi la un nivel de până la 250 mg/L. Această doză se bazează pe studii toxicologice extinse care au determinat nivelurile la care E 242 poate fi consumat în siguranță de-a lungul vieții, fără efecte adverse asupra sănătății.

În ce produse se regăsește aditivul E242 ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

E 242 este folosit în principal în industria alimentară și a băuturilor datorită eficacității sale ca și conservant. Iată câteva dintre aplicațiile sale comune:

  • Băuturi: E 242  este adesea folosit în băuturi nealcoolice, cum ar fi sucuri de fructe, ceaiuri cu gheață și băuturi pentru sport. Ajută la prelungirea termenului de valabilitate fără a modifica gustul sau valoarea nutritivă a produsului. În industria vinului, E 242 este folosit pentru a stabiliza și conserva vinurile prin prevenirea fermentației nedorite după îmbuteliere.
  • Alimente lichide: Pe lângă băuturi, E 242 este utilizat în diferite alimente lichide, cum ar fi sosuri și condimente. Se asigură că aceste produse rămân libere de contaminare microbiană, care poate provoca deteriorarea și potențiale boli de origine alimentară.
  • Produse lactate: Unele produse lactate, în special cele lichide sau semilichide, beneficiază de proprietățile antimicrobiene ale E 242. Ajută la menținerea prospețimii și la prelungirea duratei de valabilitate a produsului.

Tu știai care sunt condiţiile pentru autorizarea aditivilor alimentari ? InfoCons Protecția Consumatorului  te informează !

Contraindicații și riscuri

E242 este considerat ca fiind un aditiv sigur. Produsul în sine este foarte toxic, dar cantitatea care rămâne în alimente se consideră a fi inofensivă.

În concluzie, E242 dimetil dicarbonatul este un instrument valoros în industria alimentară și a băuturilor pentru păstrarea calității și siguranței produselor. Cu aprobări de reglementare și linii directoare de siguranță stabilite, E242  este un conservant de încredere și eficient.

Ca și în cazul oricărui aditiv alimentar, respectarea limitelor de utilizare și a cerințelor de reglementare este crucială pentru a asigura siguranța consumatorilor și pentru a menține integritatea produselor alimentare și a băuturilor.

Descarca si tu aplicatia InfoCons !

Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.efsa.europa.eu/ – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro