Știai că o ceașcă de cafea pe zi stimulează energia și concentrarea creierului?

Cafeaua este un excelent stimulent al sistemului nervos. Și nu doar fiindcă te energizează, ci fiindcă îți îmbunătățește pe termen scurt memoria, atenția și concentrarea. Creierul tău este în alertă și atent la orice stimul din mediu după ce consumi această băutură.

Multe persoane nu își pot imagina viață fără cafea, nu-i așa? Prepararea unei cafele este unul dintre primele lucruri făcute după trezirea de dimineață și poate singurul care ajută la startul plin de energie al fiecărei zile. Dar cafeaua are și alte beneficii pentru sănătate în afară de faptul că stimulează energia și atenția.

Cafeaua este o băutură populară pe care cercetătorii au studiat-o pe larg pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate, inclusiv capacitatea de a crește nivelul de energie, de a contribui la controlul greutății corporale, de a îmbunătăți performanțele atletice și de a proteja împotriva bolilor cronice.

Oamenii de știință au bănuit de mult că cofeina ajută la protejarea funcției creierului, dar această bănuială s-a bazat pe studii pe animale, cum ar fi șoarecii și șobolanii. Pentru a testa teoria asupra oamenilor, Ira Driscoll, Ph.D., profesor de psihologie la Universitatea din Wisconsin-Milwaukee, și unii colegi au analizat date de la 6.467 de femei de 65 de ani și peste care au fost urmărite de peste 10 ani. Femeile au băut diferite cantități de băuturi cu cofeină, cum ar fi cafea , ceai și cola. O dată pe an, Driscoll și echipa ei au evaluat abilitățile de gândire ale participanților și le-au chestionat despre consumul lor de cofeină. Pe parcursul studiului, 388 de participanți au fost diagnosticați cu declin cognitiv, inclusiv demență.

Femeile care au raportat că consumă cea mai mare cofeină, o medie de 261 mg sau mai mult pe zi – cantitatea din două până la trei căni de cafea de 8 uncii lichide sau cinci până la șase căni de 8 uncii de ceai negru – au fost cele mai puțin probabile să dezvolta demență sau tulburări cognitive. În general, grupul bine cofeinizat și-a redus riscul de demență cu 36 la sută, spune Driscoll. Femeile care au consumat cea mai mică cofeină, o medie de mai puțin de 64 mg (mai puțin de o singură ceașcă de cafea ), au fost cel mai probabil să fie diagnosticate cu demență.

În realitate, pentru mulți oameni, cafeaua este mai mult decât o băutură, este o pasiune sau chiar o artă. Nu se știe exact când a fost descoperită cafeaua, dar miturile conectează începuturile utilizării cafelei cu un păstor din Etiopia care a observat cum caprele lui au căpătat mai multă energie și nu au mai dormit nopțile după ce au mâncat boabe dintr-un anumit copac. Păstorul a raportat descoperirea unor călugări, care au preparat o băutură din acele boabe și au constatat că îi ajută să se concentreze mai bine la rugăciuni.

Cum trebuie să bem cafeaua?

Înainte să te bucuri că poți bea câtă cafea vrei pentru că are multe beneficii pentru sănătate, ține minte o regulă esențială: zahărul, laptele și orice arome adăugate în cafea o transformă într-o băutură plină de calorii și substanțe dăunătoare.

 

Așa că, în primul rând, e important să procuri cafeaua din surse de încredere, pentru a te asigura că este de calitate înaltă, într-o formă cât mai pură, și să eviți mixurile din pliculețe, iar în al doilea rând, pentru a beneficia din plin de calitățile pe care le are, e indicat să o bei neagră, cu o concentrație medie.

 

Beneficiile cafelei

 

Stimulează energia și concentrarea

Cafeaua este un excelent stimulent al sistemului nervos. Și nu doar fiindcă te energizează, ci fiindcă îți îmbunătățește pe termen scurt memoria, atenția și concentrarea. Creierul tău este în alertă și atent la orice stimul din mediu după ce consumi această băutură.

 

Combate somnolența

Dacă nu ai reușit să dormi suficient, poți bea o cafea, întrucât aceasta combate temporar consecințele privării de somn. Așadar, după o noapte pierdută, fă-ți o cafea neagră și te vei simți mult mai bine, recăpătându-ți vitalitatea și scăpând de starea de somnolență.

 

Calmează afecțiunile respiratorii

Cafeaua facilitează oxigenarea sângelui și respirația, dilatând tranctul respirator și permițând pătrunderea aerului în plămâni. Această băutură este utilizată de unii specialiști în calmarea simptomelor astmului și altor afecțiuni respiratorii similare.

 

Susține funcția imunitară

Bogată în antioxidanți, cafeaua sprijină sistemul imunitar în lupta cu radicalii liberi și încetinește îmbătrânirea. Nu este o formulă magică pentru tinerețea veșnică, dar cu siguranță îți va oferi vitalitate pentru mult timp.

Combate constipația

Cafeaua este și un bun remediu împotriva constipației, tot datorită cofeinei care stimulează sistemul digestiv să proceseze mâncarea și să elimine substanțele în exces. Din acest motiv, cafeaua este recomandată atunci când te confrunți cu constipația, dar trebuie evitată în caz de diaree.

 

Reduce bolile hepatice

Un alt lucru bine de știut despre cafea este că are beneficii și pentru ficat. Pacienții care suferă de o boală hepatică pot beneficia de pe urma consumului zilnic de cafea, această băutură reducând daunele produse de afecțiuni precum steatoza hepatică sau ciroza.

 

Sprijină sănătatea creierului

Potrivit unei analize a 13 studii științifice, persoanele care consumau în mod regulat cofeină aveau un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta boala Parkinson. În plus, consumul de cofeină a încetinit și progresia bolii Parkinson în timp. Și riscul de Alzheimer poate fi redus prin consumul de cafea. O altă analiză a 11 studii observaționale care au inclus peste 29.000 de persoane a constatat, de asemenea, că, cu cât oamenii consumau mai multă cafea, cu atât riscul lor de a dezvolta boala Alzheimer era mai scăzut.

 

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să se consume cafea în exces, ci persoanele care beau cafea să facă acest lucru regulat, respectând indicațiile de a nu depăși 400 mg de cofeină pe zi și ascultându-și corpul – unii oameni nu tolerează cantități mari de cafea.

 

Scade riscul de diabet de tip 2

Cafeaua consumată în mod regulat poate reduce riscul de diabet de tip 2 cu până la 7%. O analiză a 30 de studii a constatat că fiecare ceașcă de cafea este asociată cu un risc cu 6% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2. Acest lucru este benefic mai ales în cazul persoanelor care capătă rezistență la insulină pe fondul obezității.

 

Ajută la slăbit

Cafeaua nu este interzisă în curele de slăbire sau atunci când vrei să te menții la o greutate normală, ba chiar este indicată: o revizuire recentă a 12 studii a concluzionat că un consum mai mare de cafea ar putea fi asociat cu scăderea grăsimii corporale, în special la bărbați, iar un studiu separat a arătat că efectul legat de scăderea grăsimii corporale este valabil și la femei.

 

Poate prelungi viața

Cafeaua pare să contribuie și la longevitatea unei persoane: o revizuire a 40 de studii a concluzionat că aportul a două căni de cafea pe zi a fost asociat cu un risc mai scăzut de deces prematur, indiferent de factori precum vârsta, greutatea corporală și consumul de alcool.

 

Ce nutrienți se află într-o ceașcă de cafea?

11% din doza zilnică de vitamina B2 (riboflavină)

6% din doza zilnică de vitamina B5

3% din doza zilnică de mangan și potasiu

2% din doza zilnică de magneziu și niacină

Câtă cafea putem consuma pe zi?

Pentru majoritatea oamenilor, nu este dăunător să aibă un aport de maximum 400 mg de cofeină pe zi, însă unele persoane sunt mai sensibile la efectele cofeinei.

 

O cană de cafea obișnuită poate avea între 70 și 140 mg de cofeină;

Un espresso de 30 ml are cam 63 mg de cofeină;

Un ristretto de 20 de ml are aproximativ 33 mg de cofeină.

 

Care sunt efectele secundare ale consumului de cafea?

Dacă mănânci sau bei prea multe alimente și băuturi cu cofeină de-a lungul zilei, acest lucru poate cauza diverse probleme de sănătate, cum ar fi agitație, anxietate, insomnie, ameţeală, ritm cardiac rapid, deshidratare sau dependență (aportul unor cantități tot mai mari pentru a obține efectul dorit).

 

Precauții pentru consumul de cafea

Cafeaua este o băutură pe cât de populară, pe atât de sănătoasă, însă la fel ca în cazul oricărui aliment și al oricărei băuturi, pot exista și situații în care aceasta cauzează unele probleme, de aceea, în anumite situații, este indicat să primești acordul medicului pentru a consuma cafea.

 

Având în vedere prezența cofeinei din compoziție cafelei, această băutură poate solicita prea mult sistemul nervos sau cardiovascular al persoanelor care suferă de afecțiuni cronice, hipertensiune sau care urmează anumite tratamente. De aceea, pacienții ar trebui să ceară sfatul medicului în ceea ce privește influența consumului de cafea sau alimente care conțin cofeină asupra bolii sau tratamentului.

 

Cine ar trebui să evite sau să limiteze consumul de cafea?

Femeile însărcinate, deoarece cofeina trece prin placentă către făt;

Femeile care alăptează, deoarece o cantitate mică de cofeină ajunge prin lapte la copil;

Copiii și adolescenții (dacă adolescenții beau cafea, ar trebui să fie o cantitate mai mică decât în cazul adulților);

Persoanele care suferă de tulburări de somn, inclusiv insomnie (acestea ar fi mai avantajate dacă ar bea doar o cafea cu cofeină dimineața, iar în restul zilei ar alege cafeaua decofeinizată);

Oamenii care suferă de migrene sau alte dureri de cap cronice;

Hipertensivii și cei care se confruntă cu o aritmie (problemă cu ritmul bătăilor inimii);

Pacienții cu boală de reflux gastroesofagian sau cu ulcer;

Persoanele care suferă de anxietate.

Pacienții care iau anumite medicamente sau suplimente, inclusiv stimulente, anumite antibiotice, medicamente pentru astm și medicamente pentru inimă (se va discuta cu medicul dacă ar putea exista interacțiuni nedorite între cofeină și orice medicamente și suplimente alimentare).

 

Sursa: www.consumerreports.org

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal