Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Vanuatu, nu au nevoie de viză pentru sejururi de până la 90 de zile, dar trebuie să prezinte dovezi referitoare la cazare, bilet de întoarcere şi bani de subzistenţă.

Sistemul medical

În septembrie 2014 au fost înregistrate cazuri de rujeolă, sens în care se recomandă precauţie specială privind vaccinurile necesare copiilor.

Spitale publice şi facilităţile medicale din Vanuatu sunt limitate. Costurile pentru tratament, inclusiv pentru produse farmaceutice, pot fi costisitoare. Medicii şi spitalele solicită plata imediată, în numerar, pentru serviciile lor. Servicii medicale de bază, de bună calitate, sunt disponibile doar la clinicile private din capitala Republicii Vanuatu, Port Vila.

Evacuarea medicală este costisitoare, de regulă în Australia. Există două camere hiperbare pentru accidente de scufundare în Vanuatu, ambele situate în prezent în Port Vila. Multe dintre site-uri populare de scufundare sunt situate pe alte insule, şi poate dura câteva ore sau zile pentru a obţine asistenţă medicală în caz de accident de scufundare.

Farmaciile sunt situate doar în centrele urbane şi la clinicile misionare. Acestea sunt mici şi pot fi aprovizionate insuficient.Se recomandă transportul medicamentelor necesare pentru sejur. Nu există farmacii deschise permanent.

În februarie 2014, autorităţile locale au declarat un focar de febră dengue, generat de un virus purtat de ţânţari, în Vanuatu, inclusiv în domeniile Port Vila şi Luganville.

Se recomandă măsuri de precauţie sporite împotriva ţânţarilor.

Reglementări vamale

Sumele de bani ce depăşesc echivalentul a 10.000 dolari americani (USD) trebuie declarate.

Alte aspecte

În Vanuatu pot apărea dezastre naturale, chiar în afara sezonului tropical (care durează din luna noiembrie până în aprilie), inclusiv furtuni tropicale severe, cutremure, tsunami şi erupţii vulcanice.

Deoarece nivelurile de alertă şi accesibilitate la vulcani se pot schimba rapid, se recomandă cetăţenilor români care doresc să viziteze Republica Vanuatu să verifice în mod constant condiţiile de călătorie.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal