Condiţii de intrare şi regim de şedere

 • Posesorii de paşapoarte simple

Cetățenii români pot intra pe teritoriul statului Qatar fără viză, pentru o perioadă de maxim 90 de zile. Pentru permiterea intrării, valabilitatea minimă a pașaportului trebuie să fie de 6 luni. Posesorii de pașapoarte temporare trebuie să obțină în continuare, în prealabil, viză de intrare.

Pentru tranzit aeroportuar, valabilitatea minimă a pașaportului trebuie să fie de 6 luni. Nu este nevoie de viză.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională qatareză, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile Statului Qatar:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Doha şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să își înregistreze prezența prin intermediul portalului www.econsulat.ro

Apelează rapid numerele de urgență din Qatar!

Doriţi să munciţi în Qatar?

Înainte de plecarea în Qatar, în scop lucrativ, este necesară semnarea unui contract.

Activitatea lucrativă pentru străini este reglementată de Legea muncii, angajatul fiind obligat să respecte cu stricteţe condiţiile contractuale.

Viza de intrare și ulterior permisul de muncă pentru cetățenii români angajați cu un contract de muncă în Qatar se obţin, în prealabil, de angajatorul qatarez în baza documentelor solicitate de la cetățeanul român (curriculum vitae, copie a paşaportului românesc, certificat de cazier judiciar, certificat medical).

Părăsirea ţării de către angajatul străin sau schimbarea locului de muncă în Qatar se pot face numai cu acordul scris al angajatorului.

Sunt interzise dreptul de manifestație și cel de asociere sindicală (nefiind posibilă negocierea colectivă a contractului de muncă).

În Qatar nu sunt tolerate formele de protest (manifestatie, marş, grevă), autorităţile locale acționând cu operativitate, fermitate şi eficiență, pentru restabilirea ordinii sociale și de drept.

Trebuie luate în considerare și condițiile climaterice specifice zonei, care fac foarte anevoioasă activitatea în spații deschise timp de 6 luni pe an (perioada aprilie – septembrie).

Ameninţări teroriste

Cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Ameninţările teroriste din regiunea Orientul Mijlociu şi zona Golfului au determinat ca autorităţile Statului Qatar să adopte şi să pună în aplicare măsuri ferme de securitate.

Cetăţenilor români care călătoresc în Qatar li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile qatareze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Qatar este o ţară sigură pentru turişti.

Recomandări generale:

 • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale, adoptând o ţinută şi un comportament decent în public;
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă;
 • În cazul călătoriei cu autobuzul, păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei;
 • Evitaţi fotografierea persoanelor care poartă costume locale;
 • Se recomandă evitarea manifestărilor de afecţiune în public;
 • Manifestaţi prudenţă pe timpul călătoriei, în aeroport /în port /în punctele de trecere a frontierei;
 • Evitaţi locurile publice cu mari aglomerări.

Băuturile alcoolice se pot consuma în unele hoteluri, iar rezidenţii străini le pot cumpăra de la un magazin autorizat, în baza unui permis eliberat de autorităţile locale.

În cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei, precum şi a Ambasadei României la Doha.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României la Doha.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelat numărul de urgenţă 999.

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă. În Qatar sistemul medical este bine dezvoltat.

Responsabilitatea asigurării sănătăţii angajaţilor revine angajatorilor.

Pentru şederile care depăşesc 30 de zile, vizita medicală şi testul de depistare HIV sunt obligatorii.

Certificatele eliberate de autorităţile medicale străine, anterior sosirii în Qatar, nu sunt recunoscute.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaţionale şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

În Qatar se conduce pe partea dreaptă a drumului. Conducerea sub influenţa alcoolului este considerată infracțiune gravă.

Încălcarea regulilor de circulaţie poate atrage amenzi considerabile.

 • Starea drumurilor

​Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este bună.

 • Limitele de viteză admise
  • 60/80 km/h în localităţi;
  • 120 km/h pe autostradă, cu supraveghere radar în anumite zone.
 • Permisul de conducere

Cetăţenii români pot solicita autorităţilor din Qatar preschimbarea permisului de conducere românesc, fără susținerea în prealabil a unui examen auto.
Pentru mai multe detalii, vă recomandăm să vă adresaţi Departamentului Poliţiei Rutiere şi Patrulare din Ministerul Internelor qatarez.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În cazul unui accident de circulaţie, autoturismul nu trebuie deplasat până la sosirea poliţiei.

Sunaţi la numărul de urgenţă 999 şi aşteptaţi sosirea echipajelor de poliție.

În cazul unui accident cu victime, şoferul este reţinut până la încheierea cercetărilor.

Reglementări vamale

Atenţie! Importul, consumul, producerea şi deţinerea de stupefiante, chiar şi în cantităţi foarte mici, sunt interzise şi aspru pedepsite de lege.

Este interzis importul de alcool, produse din carne de porc, arme şi obiecte religioase.

De asemenea, se interzice posesia și transportul produselor derivate din tutun și imitațiile acestuia, după cum urmează: tutunul de mestecat sub orice formă sau orice denumire, țigările și narghileaua electronice, imitațiile instrumentelor de fumat, Swyka – substanță cu efect narcotic, precum și dispozitivele automate destinate vânzării tutunului și materialele publicitare de promovare ale acestuia.

Operaţiuni bancare

Sumele în valută trimise sau primite în/din străinătate nu sunt supuse limitărilor.

Cursul rialului qatarez este fix în raport cu dolarul SUA (3,64 riali = 1 dolar SUA).

Comunicaţii şi electricitate

În Qatar, sistemul de telefonie fixă şi mobilă se ridică la standardele internaţionale.

Codul de acces pentru Qatar este +974. Din Qatar, se formează un singur 0 înainte de codul de acces internaţional respectiv.

Curentul este de 230V. Se foloseşte ștecher de tip britanic.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie au nevoie de aprobarea Ministerului Agriculturii şi Afacerilor Municipale.

Se interzice intrarea pe teritoriul statului Qatar a unor rase de câini, în special cele de talie mare.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal