InfoCons te informează – azi ce zi se celebrează?! 5 iunie -Ziua Mondială a Mediului

În fiecare an, pe data de 5 iunie se sărbătorește Ziua Mondială a Mediului, fiind, la nivel internațional, cea mai importantă zi dedicată mediul înconjurător. Introdusă Prin Programul  Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Ziua Mondială a Mediului este sărbătorită anul încă din anul 1973.

Care este tema stabilită pentru Ziua Mondială a Mediului 2022?

An de an, tematica Zilei Mondiale a Mediului se schimbă, abordându-se diverse teme ce țin de problematicile actuale referitoare la mendiul înconjurător. Dacă în anul 2021, tema propusă de Organizația Națiunilor Unite (ONU) țintea „Restaurarea Ecosistemelor”, pentru anul 2022 tema face referire la „A trăi sustenabil, în armonie cu natura”, având sloganul „Doar un Pământ”.

Întrucât tema din acest an face referire la adoptarea unui trai sustenabil, InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu sfaturi utile despre cum putem trăi sustenabil prin câteva acțiuni simple:

– Când mergeți la cumpărături, luați cu dumneavoastră sacoșe refolosibile. Cumpărați hârtie igienică și prosoape de bucătărie din hârtie reciclată.

-Gândiți-vă de două ori înainte de a vă schimba telefonul sau tableta. Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) sunt categoria de deșeuri cu cea mai rapidă creștere în UE.

-Vreți să cumpărați mobilier de grădină sau alte produse din lemn? Căutați etichetele FSC sau PEFC, care garantează faptul că lemnul respectiv a fost exploatat într-un mod durabil.

-Reciclează sticla, metalul și plasticul în locurile special destinate acestei actiuni!

– Evitați produsele care nu sunt de sezon – cultivarea plantelor în alt mediu decât mediul lor natural sau în alt anotimp decât anotimpul lor natural de creștere necesită un consum enorm de apă, energie și alte resurse.

-Spălați fructele și legumele într-un bol mai degrabă decât sub jetul de apă. Udați plantele cu apa rămasă.

-Înlocuiți o parte din carnea roșie pe care o consumați cu carne de pasăre, pește sau leguminoase. Trecerea de la carne de vită la carne de pasăre vă poate reduce amprenta de carbon a mesei servite cu până la 75 %.

– Încercați să evitați produsele ambalate și căutați rezerve pentru produse precum șamponul. Atenție la ambalaje: ambalajele din plastic creează cantități mari de deșeuri și sunt adesea dificil de reciclat.

 

Care sunt campaniile InfoCons pe tema mediului?

În anul 2022, alături de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, InfoCons a demarat Campania Națională „Curățăm România!”, sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”, având ca scop ecologizarea zonelor afectate de deșeuri.

În anul 2021, în parteneriat cu Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, InfoCons a desfășurat campania „Vinerea Verde!STOP! Azi mașina stă pe loc!”, ce are ca obiectiv informarea cetățenilor în calitatea lor de consumatori cu implicații însemnate la nivel social, în special din perspectiva protecției mediului și a consumului sustenabil.

De-a lungul timpului, InfoCons a desfășurat diverse campanii pe tema mediului, precum:

„Protejați Pădurea” în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu scopul de a proteja mediul înconjurător și a diminua frecvența incendiilor în mediul natural/forestier;

-„Protejeaza mediul inconjurator, consuma responsabil!”, în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului, Jandarmeria Romana, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice;

-„ Închide! Stinge!Reciclează!, în parteneriat cu Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, cu scopul de a contribui la creșterea gradului de conștientizare și informare a consumatorilor din România cu privire la protecția mediului, consumul sustenabil, colectarea selective și o mai bună gestionare a banului prin reducerea risipei.

Ce este Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP)?

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu este, încă de la înființare în anul 1972, reprezintă Autoritatea Globală  care stabilește agenda referitoare la mediu, servind totodată drept un avocat al mediul înconjurător. Rolul său de a promova, pe de o parte, dar și de a asigura, pe de altă parte, de implementarea corectă a normelor  conduce la o dezvoltare sustenabilă, dar și o mai bună protejare a tot ceea ce ne înconjoară. Misiunea Programului Națiunilor Unite pentru Mediu constă în încurajarea, inspirarea și informarea națiunilor și popoarelor în vederea îmbunătățirii calității vieții, fără a o compromite pe cea a generațiilor viitoare.

5 iunie Ziua Mondiala a Mediului InfoCons Protectia Consumatorilor