Sănătatea plantelor: prioritizarea luptei împotriva a 20 de dăunători de plante de carantină pe teritoriul UE

Comisia a publicat o listă cu 20 de dăunători reglementați în carantină care se califică drept dăunători prioritari, incluzând Xylella fastidiosa, Japonezul , gândacul cu coarne lungi din Asia, ecologizarea citruselor și Spotul negru al citruselor, al cărui impact economic, de mediu și social pe teritoriul UE este cel mai sever. Statele membre vor trebui să lanseze public campanii de informare, să facă anchete anuale, să pregătească planuri de urgență, exerciții de simulare și planuri de acțiune pentru eradicarea acestor dăunători.

Citește și:

Prevenirea toxiinfecţiilor alimentare

Selecția dăunătorilor se bazează pe evaluarea efectuată de Centrul comun de cercetare al Comisiei și de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor, care ține seama de probabilitatea de răspândire, stabilire și consecințe ale dăunătorilor pentru Uniune. Au fost, de asemenea, luate în considerare opiniile unui grup de experți dedicat și feedback-urile publicului furnizate prin portalul ` Reglementare mai bună` . Noua metodologie arată, de exemplu, că bacteria Xylella fastidiosa , dăunătorul cu cel mai mare impact asupra culturilor agricole, inclusiv fructele, ar putea provoca pierderi anuale de producție de 5,5 miliarde EUR, afectând 70% din valoarea producției UE a măslinilor mai vechi (peste 30 ani) și valoare de 35% a celor mai tineri, într-un scenariu de extindere a bacteriilor pe întreaga UE.

Citește și:

Contractul de telefonie pe înțelesul tău

Pe lângă impactul direct asupra producției, dăunătorii au efecte indirecte semnificative asupra unei game largi de sectoare economice în amonte sau în aval. De exemplu, ar trebui să fie gândacul asiatic cu coarne lungi ( Anoplophora glabripennis)) răspândit în întreaga UE, acest lucru ar putea duce la pierderea directă a peste 5% din stocul total de creștere al mai multor specii de arbori forestieri din UE, cum ar fi arinul, frasinul, fagul, mesteacănul, ulmul, arțarul sau planeul. Acești copaci sunt evaluați la 24 de miliarde de euro, iar impactul economic asupra sectorului forestier din amonte se poate ridica la 50 de miliarde de euro.

Sursa: Comisia Europeana

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal