Șamponul poate conține substanțe chimice nedorite care pot fi alergenice sau suspectate de perturbarea endocrinei. Acest test arată că este posibil să găsești mult șampon fără substanțe chimice nedorite, dar fițiconștient: multe șampoane obțin cea mai mică notă.

Șampon: O mulțime de alegeri bune, dar fiți conștienți

Șamponul poate conține substanțe chimice nedorite. Pentru a vedea ce substanțe chimice sunt utilizate și în ce șampoane,
Consiliul Danez al Consumatorului THINK Chemicals a verificat listele de ingrediente în 82 de șampoane diferite pentru substanțe chimice care pot fi alergenice sau suspectate de perturbări endocrine (EDC).

Citește și:

Acțiuni în justiție pentru consumatori

25 de șampoane trec testul cu culori zburătoare și sunt alegeri bune. Dar mai multe șampoane nu reușesc testul și primesc cea mai mică notă `C`, deoarece conțin substanțe chimice nedorite.

Produse chimice nedorite: conservanții pot fi problematici

Testul arată că 16 șampoane conțin substanțe chimice suspectate de perturbarea endocrinei. În plus, o serie de șampoane conțin conservanți alergeni.
Produsele chimice nedorite dintr-un singur produs nu prezintă un risc imediat. Dar contribuie la cantitatea totală de substanțe chimice nedorite la care suntem expuși în fiecare zi – cunoscut și sub denumirea de “cocktail effect` .Oamenii de știință sunt îngrijorați de acest “cocktail effect`, deoarece multe contribuții mici nu sunt incluse în evaluările de risc ale substanțelor chimice.

Alergie: fiți conștienți de parfum

30 de șampoane obțin ratingul B în test în primul rând, deoarece conțin parfum. Parfumul crește riscul de alergie la parfum și chiar dacă șamponul rămâne pe piele și în păr pentru o perioadă scurtă de timp, conținutul de parfum în unele șampoane poate fi ridicat.
Șampoanele fără parfum ar putea fi, așadar, o alegere bună dacă doriți să vă reduceți expunerea și riscul. Toate șampoanele cu rating A nu conțin parfum.

Sursa: Consiliul Danez al Consumatorului THINK Chemicals

Citește și:

Telefonul Consumatorilor – Numere utile pentru consumatori

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal