Știi ce consumi? Cabanoși cu până la 8 E-uri și 29.8g grăsimi saturate per 100g de produs

InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe produse tip Cârnați Cabanos.

În cadrul studiului au fost analizate 9 produse, ce au următorii producători sau distribuitori: Carrefour Romania S.A., CRISTIM 2 PRODCOM SRL, Meda Prod '98 S.A., METRO Cash&Carry Romania SRL, S.C. CAROLI FOODS GROUP S.R.L., S.C. CIA ABOLIV S.R.L., SC Auchan Romania SA, SC ELIT SRL. 44,44% dintre produse au menționat pe etichetă doar țara în care au fost fabricate, respectiv România.

Ca urmare a realizării acestui studiu, în ceea ce privește numărul de E-uri, a reieșit faptul că acesta variază între 4 și 8 E-uri.

Produsele cu cel mai mic număr de E-uri identificate au fost:

Nume

Brand

Cod E-uri

Denumire E-uri

Nr. E-uri

Auchan Cabanos 250g

Auchan

E452, E300, E120, E250

polifosfati, acid ascorbic, carmin, nitriti de sodiu

4

Carrefour Carnati cabanos 450g

Carrefour

E452; E316; E250; E120

polifosfati; eritorbat de sodiu; nitriti de sodiu; carmin

4

Casa Gustului Carnati cabanos 400g

Casa Gustului

E452, E316; E120; E250

polifosfati, eritorbat de sodiu; carmin; nitriti de sodiu

4

Cris-Tim Carnati cabanos 300g

Cris-Tim

E450, E300, E120, E250

difosfati, acid ascorbic, carmin, nitriti de sodiu

4

La polul opus, produsele cu cel mai ridicat număr de E-uri au fost:

Nume

Brand

Cod E-uri

Denumire E-uri

Nr. E-uri

Caroli Carnati Cabanos 450g

Caroli

E450, E451, E316, E621, E627, E631, E250, E120

difosfati, trifosfati, eritorbat de sodiu, monoglutamat de sodiu, E627, E631, nitriti de sodiu, carmin

8

Caroli Carnati Cabanos vrac

Caroli

E450, E451, E316, E621, E627, E631, E250, E120

difosfati, trifosfati, eritorbat de sodiu, monoglutamat de sodiu, E627, E631, nitriti de sodiu, carmin

8

Metro Chef Carnati Cabanos

Metro Chef

E450, E452, E300, E575, E331, E621, E250, E120

difosfati, polifosfati, acid ascorbic, glucono-delta-lactona, citrat de sodiu, monoglutamat de sodiu, nitriti de sodiu, carmin

8

Meda Carnati Cabanos 350g

Meda

E450, E262, E250, E621; E300, E301; E120

difosfati, acetati de sodiu, nitriti de sodiu, monoglutamat de sodiu; acid ascorbic, ascorbat de sodiu; carmin

7

E-urile identificate în produsele studiate sunt: acetati de sodiu, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, carmin, citrat de sodiu, difosfati, eritorbat de sodiu, glucono-delta-lactona, guanilat disodic, inozinat disodic, monoglutamat de sodiu, nitriti de sodiu, polifosfati, trifosfati.


Informațiile complete cu privire la conținutul de aditivi alimentari (E-uri) pot fi regăsite aici.


Toate produsele ce fac parte din prezentul studiu au specificat pe etichetă tipurile de alergeni ce se pot găsi în produs, acestea fiind: ou, lapte, soia, gluten, muștar, țelină.

În ceea ce privește cantitatea, la studiu au participat atât produse cu gramaj calibrat, cât și produse vrac. Dintre produsele calibrate, gramajul acestora a fost cuprins între 250 și 450g.

Toate produsele au menționat pe etichetă valorile nutriționale, valoare energetică fiind cuprinsă între 239 – 425 kcal/100g.

Produsele conțin între 19,6 și 39,8 g grăsimi per 100g de produs, două dintre acestea conținând doar grăsimi saturate:

Nume

Brand

Grasimi g/100g

Grasimi saturate g/100g

Auchan Cabanos 250g

Auchan

20.8

20.8

Casa Gustului Carnati cabanos 400g

Casa Gustului

29.8

29.8

Aportul proteic pentru produsele studiate variază între 13,3 și 18,5 g/100g și are origine atât animală cât și vegetală:

  • proteine din lapte
  • proteine din soia
  • proteine din porc

Produsele cu cel mai mic conținut de sare identificate au fost:

Nume

Brand

Sare g/100g

Procent din DZR*

Elit Cabanos 330g

Elit

2

40%

Carrefour Carnati cabanos 450g

Carrefour

2.5

50%

Meda Carnati Cabanos 350g

Meda

2.5

50%

Casa Gustului Carnati cabanos 400g

Casa Gustului

2.5

50%

La polul opus, produsele cu cel mai mare conținut de sare au fost:

Nume

Brand

Sare g/100g

Procent din DZR*

Metro Chef Carnati Cabanos

Metro Chef

3

60%

Cris-Tim Carnati cabanos 300g

Cris-Tim

2.82

56.4%

Caroli Carnati Cabanos 450g

Caroli

2.8

56%

Caroli Carnati Cabanos vrac

Caroli

2.8

56%

Atenție! În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult, 100g din produsul cu cel mai mare conținut de sare acoperă 60% din cantitatea zilnică recomandată.


Informațiile complete cu privire la conținutul de sare pot fi regăsite aici.


Cârnații Cabanos sunt produse afumate din carne tocată. Dar când spunem carne tocată, nu ne gândim în niciun caz la carne slabă. Conținutul de grăsimi saturate este unul considerabil, ajungând undeva la 35 g/100 g de produs.

Grăsimile saturate sunt o sursă sigură de colesterol care se depune pe artere, creând placa de aterom care obstrucționează circulația sângelui prin artere și duce pe termen lung la ateroscleroză. Grăsimi saturate găsim în toate produsele animale, așa că ar trebui să fim foarte atenți la cantitatea pe care o consumăm.

Totodată, cârnații Cabanos au foarte multe calorii: undeva la 380 Calorii/100 g. Dacă îi mai și prăjim în ulei, numărul caloriilor explodează. Pe lângă grăsimi, cârnații Cabanos conțin 14,4 g proteine/100 g de produs și 0,6 g glucide/100 g de produs.

Dacă am analiza aceeași cantitate de cotlet de porc gătit fără ulei, am vedea că acesta are 187 de Calorii, aproape jumătate din numărul de calorii al cârnaților, 0 glucide, 30,4 g proteine (dublu față de aceeași cantitate de Cabanos) și doar 6,3 g de grăsimi.

Să nu uităm însă că pe lângă carne tocată, în componența cârnaților Cabanos găsim și nitriți care odată ajunși în organism pot fi convertiți în compuși ce pot cauza cancer. Găsim, de asemenea, monoglutamat de sodiu pentru potențarea gustului dar și multă sare.

Acolo unde ea apare trecută pe etichetă, constatăm că produsul conține cel puțin 2 g de sare/100 g. Astfel, dacă mâncăm 2 cârnați ne alegem cu 2 g de sodiu, ceea ce înseamnă aproape jumătate din doza zilnică recomandată doar dintr-un aliment.

Din păcate, sarea este prezentă în majoritatea alimentelor pe care le consumăm, așa că este foarte ușor să depășim doza zilnică recomandată. Iar sarea în exces ne poate îmbolnăvi inima.

Recomandarea mea este să alegi carne slabă în locul cârnaților, pe care să o prepari la cuptor sau la grătar și să o consumi alături de o salată generoasă de legume cu frunze verzi, care au rolul de a reduce absorbția grăsimilor.


Studiul face parte dintr-un proiect de informare asupra produselor comercializate atât pe piața romanească, cât și pe cea europeană si este derulat de InfoCons – Organizație Națională pentru Protecția Consumatorilor (membră cu drepturi depline în cadrul consorțiului I.C.R.T. – International Consumer Research & Testing pentru produse și servicii la standarde europene), pentru ca alegerea cetățeanului consumator să fie facută în cunoștință de cauză. Rezultatele complete ale studiului pot fi regăsite aici.


Verifică cabanoșii pe care îi cumperi!

Aplicația InfoCons Scanează Codul de Bare pentru telefoanele cu ANDROID, cât și pentru cele cu IOS.

Poți cumpăra produsele dorite din magazinele clasice sau magazinele online, dar trebuie să fii atent la ofertele prezentate și, mai ales, trebuie să-ți cunoști drepturile! Examinează cu atenție ofertele comercianților, analizează `chilipirurile` oferite pe site-uri.

Infocons este alături de consumatori prin alegerea produselor și serviciillor în cunoștință de cauză accesând aplicația ce se descarcă GRATUIT.

Descarcă aplicația InfoCons pentru telefoane mobile și verifică etichetele produselor înainte de a le cumpăra:

banner-appstorebanner-google-play

Printr-o simplă scanare a codului de bare a produsului dorit puteți obține informații care vă pot ajuta la alegerea produsului, aplicație în care regăsiți informații a peste 30.000 de produse, începând de la produse alimentare, cosmetice, curățenie până la produse electronice și electrocasnice.


InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație pentru Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!*

*Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal