Infocons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip pastă vegetală ce se regăsesc pe piața din România.
În total au fost analizate 39 de produse, de la următorii producători/distribuitori:
- SC Scandia Food SRL,
- Mandy Foods International SRL,
- Orkla Foods România,
- Vascar SA,
- Oetker RO SRL,
- Carrefour România SA,
- Auchan România SA,
- Mega Image SRL,
- Lidl Discount SRL,
- România Hypermarche SA,
- Rewe România SRL
Mărcile pastelor vegetale care au făcut obiectul acestui studiu au fost:
- Ardealul Fainosag vegetal cu ciuperci
- Ardealul Fainosag vegetal cu ardei
- Ardealul Fainosag vegetal cu masline
- Ardealul Fainosag vegetal clasic
- Bucegi Vegetal Clasic
- Bucegi Vegetal cu ardei
- Bucegi Vegetal cu ciuperci
- Moldova in bucate vegetal din belsug
- Inedit Vegetal din boabe de soia picant
- Inedit Vegetal din boabe de soia cu masline
- Inedit Vegetal din boabe de soia cu ciuperci
- Cora pasta vegetala tartinabila
- Sadu vegetal
- Sadu vegetal cu ceapa verde
- Winny pasta vegetala tartinabila
- Mandy foods vegetal original
- Mandy foods vegetal cu ciuperci
- Mandy foods vegetal cu masline
- Mandy foods cu broccoli
- Mandy foods vegetal cu ardei
- Freshona pasta vegetala cu seminte de floarea soarelui
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu ciuperci
- Freshona pasta vegetala tartinabila
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu masline
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu ardei
- Hame Select vegetal cu ardei
- Hame Select vegetal cu ciuperci
- Scandia Sibiu vegetal cu seminte de in
- Scandia Sibiu vegetal
- Casa Gustului pasta vegetala tartinabila
- 365 Pasta vegetala cu masline
- 365 Pasta vegetala cu ciuperci
- Carrefour Pasta vegetala cu ardei
- Carrefour Pasta vegetala cu masline
- Carrefour Pasta vegetala simpla
- Carrefour Pasta vegetala cu ciuperci
- Auchan Pasta vegetala
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
Din punct de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală):
- Broccoli 33% din compoziție
- Boabe de soia 32 % din compoziție
- Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție
- Boabe de soia 32 % și masline 2.1% din compoziție
- Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție
- Masline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție
- Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție
- Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție
- Semințe de in 2.5% din compoziție
- Ceapă verde 2% din compoziție
Mărcile de pastă vegetală după procentajul de legume din compoziție:
- Mandy foods cu broccoli cu 33% broccoli
- Inedit Vegetal din boabe de soia picant cu 32% boabe de soia
- Inedit Vegetal din boabe de soia cu masline cu 32% boabe de soia și 2.1% masline
- Inedit Vegetal din boabe de soia cu ciuperci 32% boabe de soia și 3.1% ciuperci
- Freshona pasta vegetala cu seminte de floarea soarelui cu 10% semințe de floarea soarelui
- Ardealul fainosag vegetal cu masline cu 9% masline
- Mandy foods vegetal cu masline cu 8% masline
- Mandy foods vegetal cu ciuperci cu 8% ciuperci
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu masline cu 7.5% masline
- 365 Pasta vegetala cu masline cu 7.5% masline
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu ciuperci cu 7.5% ciuperci
- 365 Pasta vegetala cu ciuperci cu 7.5% ciuperci
- Carrefour Pasta vegetala cu ciuperci cu 7% ciuperci
- Carrefour Pasta vegetala cu masline cu 7% masline
- Mandy foods vegetal cu ardei cu 7% ardei
- Ardealul Fainosag vegetal cu ciuperci cu 6.5% ciuperci
- Bucegi Vegetal cu ciuperci cu 5% ciuperci
- Hame Select vegetal cu ciuperci cu 5% ciuperci
- Bucegi Vegetal cu ardei cu 3% ardei
- Carrefour Pasta vegetala cu ardei cu 3% ardei
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu ardei cu 3% ardei
- Scandia Sibiu vegetal cu seminte de in cu 2.5% seminte de in
- Hame Select vegetal cu ardei cu 2% ardei
- Ardealul fainosag vegetal cu ardei cu 2% ardei
- Sadu vegetal cu ceapa verde cu 2% ceapa verde
Tabelul cu procentajul legumelor din pateul de post poate fi consultat AICI.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de post (pastă vegetală):
- 61.54% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 13:
- 2.56% din produse au în compoziție 13 E-uri;
- 5.13% din produse au în compoziție 11 E-uri;
- 5.13% din produse au în compoziție 10 E-uri;
- 2.56% din produse au în compoziție 9 E-uri;
- 2.56% din produse au în compoziție 7 E-uri;
- 12.82% din produse au în compoziție 6 E-uri;
- 12.82% din produse au în compoziție 5 E-uri;
- 15.38% din produse au în compoziție 4 E-uri;
- 2.56% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 38.46% din produse nu au în compoziție E-uri;
Mărcile de pastă vegetală după numărul aditivilor din compoziție:
- Sadu vegetal cu ceapa verde cu 13 aditivi
- Bucegi Vegetal Clasic cu 11 aditivi
- Sadu vegetal cu 11 aditivi
- Bucegi Vegetal cu ardei cu 10 aditivi
- Bucegi Vegetal cu ciuperci cu 10 aditivi
- Winny pasta vegetala tartinabila cu 9 aditivi
- Mandy foods vegetal original cu 7 aditivi
- Ardealul fainosag vegetal cu ardei cu 6 aditivi
- Cora pasta vegetala tartinabila cu 6 aditivi
- Mandy foods vegetal cu masline cu 6 aditivi
- 365 Pasta vegetala cu masline cu 6 aditivi
- 365 Pasta vegetala cu ciuperci cu 6 aditivi
- Ardealul Fainosag vegetal cu ciuperci cu 5 aditivi
- Ardealul fainosag vegetal cu masline cu 5 aditivi
- Moldova in bucate vegetal din belsug cu 5 aditivi
- Mandy foods vegetal cu ciuperci cu 5 aditivi
- Penny pasta vegetala tartinabila cu 5 aditivi
- Ardealul fainosag vegetal clasic cu 4 aditivi
- Mandy foods cu broccoli cu 4 aditivi
- Pasta vegetala cu ardei cu 4 aditivi
- Pasta vegetala cu masline cu 4 aditivi
- Pasta vegetala cu ciuperci cu 4 aditivi
- Auchan Pasta vegetala cu 4 aditivi
- Pasta vegetala simpla cu 3 aditivi
- Inedit Vegetal din boabe de soia picant – fară aditivi
- Inedit Vegetal din boabe de soia cu masline – fară aditivi
- Inedit Vegetal din boabe de soia cu ciuperci – fară aditivi
- Mandy foods vegetal original – fară aditivi
- Mandy foods vegetal cu ardei – fară aditivi
- Mandy foods vegetal cu masline – fară aditivi
- Freshona pasta vegetala cu seminte de floarea soarelui – fară aditivi
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu ciuperci – fară aditivi
- Freshona pasta vegetala tartinabila – fară aditivi
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu masline – fară aditivi
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu ardei – fară aditivi
- Hame Select vegetal cu ardei – fară aditivi
- Hame Select vegetal cu ciuperci – fară aditivi
- Scandia Sibiu vegetal cu seminte de in – fară aditivi
- Scandia Sibiu vegetal – fară aditivi
Tabelul cu numericul de aditivi poate fi consultat AICI.
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regasiți frecvent în pateul de post (pastă vegetală) situația se prezintă astfel:
- 58.97% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);
- 43.59% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);
- 30.77% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
- 30.77% dintre produsele studiate au avut în componență eritorbat de sodiu (E316).
Ce sunt aditivii alimentari regăsiți frecvent în pateurile vegetale?
E 407 (caragenanul ) – Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din anumite specii de alge. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.
E621 (monoglutamatul de sodiu) – aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este recunoscut drept sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze.
E330 (acid citric) – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. în mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie. Pentru uz industrial se obţine prin fermentarea melasei sau zahărului în prezenţa mucegaiului Aspergillus niger.Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de fructe, legume, lapte, în uleiuri şi grăsimi neemulsionate şi emulsionate, produse de panificaţie, patiserie, cofetărie etc., cât şi în produse destinate sugarilor şi copiilor mici sănătoşi, în cantităţi prevăzute de reţete.
E316 (eritorbat de sodiu) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având de asemeni şi funcţii de regulator de aciditate, conservant, aromatizant şi sechestrant. Se prezintă sub forma E 331(i) – Citrat biacid de sodiu, E 331(ii) – Citrat monoacid de sodiu sau E 331(iii) – Citrat trisodic, toate acestea fiind săruri de sodiu ale acidului citric. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de lapte, legume, fructe, în uleiuri şi grăsimi de origine animală sau vegetală emulsionate sau neemulsionate, lapte parţial sau total deshidratat, în preparate din carne tocată proaspătă.
E-uri | Nr. de produse în care acestea sunt prezente |
E407 caragenan | 23 (58.97%) |
E621 monoglutamat de sodiu | 17 (43.59%) |
E330 acid citric | 12 (30.77%) |
E316 eritorbat de sodiu | 12 (30.77%) |
E120 carmin | 11 (28.20%) |
E452 polifosfati de sodiu | 9 (23.08%) |
E481 stearoil 2-lactilat de sodiu | 9 (23.08%) |
E301 ascorbat de sodiu | 9 (23.08%) |
E451 tripolifosfati de sodiu | 8 (20.51%) |
E472 esteri citrici ai mono-si digliceridelor cu acizi grasi | 8 (20.51%) |
E635 5-ribonucleotide disodice | 6 (15.38%) |
E415 guma xantan | 6 (15.38%) |
E450 difosfati de sodiu | 5 (12.82%) |
E300 acid ascorbic | 5 (12.82%) |
E508 clorula de potasiu | 5 (12.82%) |
E412 guma guar | 4 (10.26%) |
E407a alga Euchema prelucrata | 2 (5.13%) |
E466 carboximetil celuloza de sodiu | 1 (2.56%) |
E150c caramel amoniacal | 1 (2.56%) |
Toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale.
- Valoarea energetică este cuprinsa între 184 kcal și 319 kcal.
- Cantitatea de grăsimi variază între 16g și 28.9g.
- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.7g și 3.3g.
Mărci de pastă vegetală după cantitatea grăsimilor și a acizilor grași saturați din compoziție
- Mandy foods vegetal cu masline cu 28.9g grăsimi și 3g acizi grași saturați
- Cora pasta vegetala tartinabila cu 27.9g grăsimi și 3.1 g acizi grași saturați
- Bucegi Vegetal cu ardei cu 27.4g grăsimi și 2.9g acizi grași saturați
- Bucegi Vegetal Clasic cu 27.3g grăsimi și 2.8g acizi grași saturați
- Freshona pasta vegetala cu seminte de floarea soarelui cu 27.2g grăsimi și 2.8g acizi grași saturați
- Ardealul fainosag vegetal cu ardei cu 26g grăsimi și 3g acizi grași saturați
- Ardealul fainosag vegetal clasic cu 26g grăsimi și 3g acizi grași saturați
- Hame Select vegetal cu ardei cu 26g grăsimi și 3g acizi grași saturați
- Hame Select vegetal cu ciuperci cu 26g grăsimi și 3 g acizi grași saturați
- Mandy foods vegetal original cu 25.6g grăsimi și 2.9 g acizi grași saturați
- Ardealul fainosag vegetal cu masline cu 25g grăsimi și 3g acizi grași saturați
- Mandy foods vegetal original cu 25g grăsimi și 3g acizi grași saturați
- Mandy foods vegetal cu masline cu 24.2g grăsimi și 1g acizi grași saturați
- Ardealul Fainosag vegetal cu ciuperci cu 24g grăsimi și 3g acizi grași saturați
- Mandy foods vegetal cu ardei cu 23.6g grăsimi și 2.8g acizi grași saturați
- Pasta vegetala cu masline cu 23g grăsimi și 2.3g acizi grași saturați
- Pasta vegetala cu ardei cu 22.2g grăsimi și 2.33 g acizi grași saturați
- Penny pasta vegetala tartinabila cu 22g grăsimi și 2.7 g acizi grași saturați
- Pasta vegetala cu ciuperci cu 22g grăsimi și 2.4 g acizi grași saturați
- Pasta vegetala simpla cu 21.95g grăsimi și 2.35 g acizi grași saturați
- Winny pasta vegetala tartinabila cu 21.6g grăsimi și 2 g acizi grași saturați
- Sadu vegetal cu 21g grăsimi și 2.1 g acizi grași saturați
- Mandy foods vegetal cu ciuperci cu 21g grăsimi și 3 g acizi grași saturați
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu masline cu 20.5g grăsimi și 2g acizi grași saturați
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu 19.8g grăsimi și 2.1g acizi grași saturați
- Scandia Sibiu vegetal cu 19.8g grăsimi și 2 g acizi grași saturați
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu ardei cu 19.6 g grăsimi și 2g acizi grași saturați
- Bucegi Vegetal cu ciuperci cu 19.5g grăsimi și 2g acizi grași saturați
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu ciuperci cu 19.5g grăsimi și 2g acizi grași saturați
- Scandia Sibiu vegetal cu seminte de in cu 19.2g grăsimi și 2g acizi grași saturați
- Mandy foods cu broccoli cu 18.1g grăsimi și 8 g acizi grași saturați
- Sadu vegetal cu ceapa verde cu 17.5 g grăsimi și 1.7g acizi grași saturați
- 365 Pasta vegetala cu masline cu 17.5 g grăsimi și 2.3g acizi grași saturați
- 365 Pasta vegetala cu ciuperci cu 16.5 g grăsimi și 2.3g acizi grași saturați
- Moldova in bucate vegetal din belsug cu 16.3g grăsimi și 1.73g acizi grași saturați
- Auchan Pasta vegetala cu 16.3g grăsimi și 1.73g acizi grași saturați
- Inedit Vegetal din boabe de soia picant cu 16g grăsimi și 2.3g acizi grași saturați
- Inedit Vegetal din boabe de soia cu masline cu 16g grăsimi și 2.4g acizi grași saturați
- Inedit Vegetal din boabe de soia cu ciuperci cu 16g grăsimi și 2.3 g acizi grași saturați
Tabelul cu cantitatea de grăsimi și acizi grași poate fi consultat AICI.
Se poate observa că produsele cele mai bogate în glucide sunt și cele mai sărace în fibre.
De asemenea, unele produse prezintă cantități de zaharuri de până la 4.9g. Cantitatea de glucide se situează între 3.08g si 9.9g.
Mărci de pastă vegetală după cantitatea de zaharuri din conținut
- Inedit Vegetal din boabe de soia cu ciuperci cu 4.9g zaharuri
- Inedit Vegetal din boabe de soia picant cu 4.2g zaharuri
- Inedit Vegetal din boabe de soia cu masline cu 4g zaharuri
- Pasta vegetala cu ardei cu 2.8g zaharuri
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu ardei cu 2.3g zaharuri
- Pasta vegetala cu masline cu 1.9g zaharuri
- Pasta vegetala cu ciuperci cu 1.9g zaharuri
- Penny pasta vegetala tartinabila cu 1.7g zaharuri
- Pasta vegetala simpla cu 1.59g zaharuri
- Moldova in bucate vegetal din belsug cu 1.52g zaharuri
- Auchan Pasta vegetala cu 1.52g zaharuri
- 365 Pasta vegetala cu masline cu 1.4g zaharuri
- 365 Pasta vegetala cu ciuperci cu 1.4g zaharuri
- Sadu vegetal cu ceapa verde cu 1.3g zaharuri
- Winny pasta vegetala tartinabila cu 1.3g zaharuri
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu masline cu 1.3g zaharuri
- Bucegi Vegetal cu ardei cu 1.2g zaharuri
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu ciuperci cu 1.2g zaharuri
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu 1.2g zaharuri
- Scandia Sibiu vegetal cu seminte de in cu 1.2g zaharuri
- Scandia Sibiu vegetal cu 1.2g zaharuri
- Mandy foods vegetal original cu 0.9g zaharuri
- Mandy foods vegetal cu ardei cu 0.9g zaharuri
- Freshona pasta vegetala cu seminte de floarea soarelui cu 0.9g zaharuri
- Hame Select vegetal cu ardei cu 0.9g zaharuri
- Mandy foods cu broccoli cu 0.58g zaharuri
- Mandy foods vegetal cu masline cu 0.5 g zaharuri
- Sadu vegetal cu 0.4g zaharuri
- Mandy foods vegetal original cu 0.4g zaharuri
- Mandy foods vegetal cu masline cu 0.4g zaharuri
- Hame Select vegetal cu ciuperci cu 0.4g zaharuri
- Cora pasta vegetala tartinabila cu 0.3g zaharuri
- Mandy foods vegetal cu ciuperci cu 0.3g zaharuri
- Bucegi Vegetal Clasic cu 0.1g zaharuri
- Bucegi Vegetal cu ciuperci cu 0.1g zaharuri
- Ardealul Fainosag vegetal cu ciuperci – fara zaharuri
- Ardealul fainosag vegetal cu ardei- fara zaharuri
- Ardealul fainosag vegetal cu masline – fara zaharuri
- Ardealul fainosag vegetal clasic- fara zaharuri
Tabelul cu cantitatea de zaharuri din pateul de post poate fi consultat AICI.
Întregul tabel cu fibre și glucide se regăsește AICI.
- 46.15% din produsele analizate nu conțin fibre.
- 92.31% din produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteină se situează între 1.8g și 12g pentru produsele studiate.
Tabelul cu cantitatea de proteine poate fi consultat AICI.
- 94.87% din produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0.51g și 1.95g.
Mărci de pastă vegetală după cantitatea de zaharuri din conținut
- Moldova in bucate vegetal din belsug cu 1.95g sare
- Mandy foods vegetal cu masline cu 1.89g sare
- Ardealul fainosag vegetal cu ardei cu 1.8g sare
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu ciuperci cu 1.6g sare
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu masline cu 1.6g sare
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu ardei cu 1.6g sare
- Mandy foods vegetal original cu 1.5g sare
- Freshona pasta vegetala tartinabila cu 1.5g sare
- Scandia Sibiu vegetal cu 1.5g sare
- Pasta vegetala cu ardei cu 1.5g sare
- Pasta vegetala cu masline cu 1.5g sare
- Pasta vegetala cu ciuperci cu 1.5g sare
- Auchan Pasta vegetala cu 1.48g sare
- Mandy foods vegetal cu masline cu 1.45g sare
- Cora pasta vegetala tartinabila cu 1.4g sare
- Winny pasta vegetala tartinabila cu 1.4g sare
- Scandia Sibiu vegetal cu seminte de in cu 1.4g sare
- Mandy foods vegetal original cu 1.35g sare
- Bucegi Vegetal Clasic cu 1.3g sare
- Bucegi Vegetal cu ardei cu 1.3g sare
- Bucegi Vegetal cu ciuperci cu 1.3g sare
- Inedit Vegetal din boabe de soia picant cu 1.2g sare
- Freshona pasta vegetala cu seminte de floarea soarelui cu 2g sare
- Penny pasta vegetala tartinabila cu 1.2g sare
- Mandy foods cu broccoli cu 1.18g sare
- Mandy foods vegetal cu ardei cu 1.15g sare
- Hame Select vegetal cu ciuperci cu 1.1g sare
- Ardealul fainosag vegetal clasic cu 1.1g sare
- Inedit Vegetal din boabe de soia cu ciuperci cu 1.1g sare
- Hame Select vegetal cu ardei cu 1.1g sare
- Pasta vegetala simpla cu 1.1g sare
- Ardealul Fainosag vegetal cu ciuperci cu 1g sare
- Ardealul fainosag vegetal cu masline cu 1g sare
- Sadu vegetal cu 1g sare
- Sadu vegetal cu ceapa verde cu 1g sare
- 365 Pasta vegetala cu masline cu 1g sare
- 365 Pasta vegetala cu ciuperci cu 1g sare
- Inedit Vegetal din boabe de soia cu masline cu 0.99g sare
- Mandy foods vegetal cu ciuperci cu 0.51g sare
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Tabelul cu cantitatea de sare poate fi consultat AICI.
Pentru vizualizrea intregului studiu click AICI.
Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate vegetal cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?, o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi, coloranți, iar dacă discutăm despre produsele care conțin soia, să ne informăm și să fim atenți dacă soia nu provine dintr-o cultură modificată genetic. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate vegetal sau o salată la conservă cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr.”
Sorin Mierlea – Președinte InfoCons
Ce studii comparative despre pate au mai fost efectuate de InfoCons?
- InfoCons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip pate vegetal ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 23 de produse. – https://infocons.ro/pateul-de-post-bogat-in-e-uri-39-13-dintre-produse-au-minim-10-e-uri/
- Infocons a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluția produselor tip pate vegetal/pastă vegetală, pe baza studiilor din 2011, 2015, 2016 și 2018. – https://infocons.ro/studiu-comparativ-pateuri-de-post-cu-pana-la-15-aditivi-alimentari/
- Pentru că tot suntem în perioada de post, ne-am gândit câte E-uri ar conține un sandviș de post cu următoarele ingrediente: pâine, pate vegetal și margarină. – https://infocons.ro/cate-euri-putem-gasi-intrun-sandvis-cu-paine-pate-vegetal-si-margarina/
- InfoCons este alături de consumatori și pune la dispoziție o serie de tipuri de sandvișuri și maximul de E-uri ce se pot regăsi în acestea, calculate în baza Testelor Comparative efectuate.- https://infocons.ro/cate-euri-gasim-intrun-sandvis-cu-paine-si-pate/
- Stiati ca exista produse tip pate de post care contin pana la 15 E-uri?! – https://infocons.ro/stiati-capate-de-post-3/
- 89g este valoarea maximă de sodiu dintr-un produs (echivalentul a aproape 40% din cantitatea zilnică de sare recomandată de Organizația Mondială a Sănătății), atinsă în studiile din 2018 și 2016 – https://infocons.ro/evolutia-cantitatii-de-sodiu-prezente-in-produsele-tip-pate-vegetal-perioada-20112018/
- Acum este foarte simplu să identificăm fiecare aditiv alimentar printr-o simplă scanare a codului de bare al produselor utilizând Aplicația InfoCons, disponibilă GRATUIT pentru dispozitive mobile cu sistem de operare Android sau iOS. – https://infocons.ro/produse-de-post-pate-vegetal/
- In perioada 17 – 24 Martie 2016, InfoCons – Asociatie Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania a realizat un studiu pe baza informatiilor ce se regasesc pe etichetele produselor tip pate / pasta / crema vegetala existente pe piata romaneasca. – https://infocons.ro/pate-vegetal-stii-ce-contine/
- InfoCons a realizat acest Studiu Comparativ pe etichete pentru a informa consumatorul asupra produselor pe care acesta le consuma, mai ales in perioada de post. – https://infocons.ro/infocons-96-din-produsele-de-tip-pate-vegetal-contin-minim-2-e-uri/
- Pateul vegetal poate fi o alegere foarte bună în post, cu condiţia să fie făcut în casă. Dacă alegeţi să îl cumpăraţi din comerţ, aveți mare grijă la ingrediente! În mod normal, principalul ingredient al pateurilor vegetale din comerţ sunt boabele de soia fierte și mixate.- https://infocons.ro/studiu-pate-vegetal-alege-sanatos-traieste-sanatos/
- InfoCons, în parteneriat cu studenții Facultății de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice, a realizat un studiu pe etichetele produselor tip pateu vegetal ce se regasesc pe piata din Romania. – https://infocons.ro/suntem-in-postul-pastelui-mananci-de-post-alege-bine-stii-ce-fel-de-pate-vegetal-cumperi-2857-din-produsele-tip-pate-vegetal-supuse-studiului-au-in-continut-7-e-uri/
Pentru a afla mai ușor tot ce ai nevoie să știi despre informațiile de pe etichetele produselor pe care le consumi, descarcă GRATUIT noua aplicație InfoCons, disponibilă AICI.
Cu ajutorul aplicatiei InfoCons vei ști câte E-uri se regăsesc în produsele pe care le mănânci, ce cantitate de sare ori de zahăr consumi per produs, precum și care sunt ingredientele de pe etichetă. Aplicația InfoCons este disponibilă atât pentru Android, cât și pentru IOS și se descarcă în mod GRATUIT!
Preluări media:
- MediaFax.ro;
- DCNews.ro;
- Luba.ro;
- Impact.ro;
- Stiripesurse.ro;
- Alba24.ro;
- Playtech.ro.