Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români pot călători în Republica Nicaragua, în scopuri turistice sau de afaceri, pentru o perioadă de maxim 90 de zile într-un interval de 6 luni, fără obligativitatea obținerii în prealabil a unei vize pentru intrarea în această țară.

Documente necesare pentru intrarea în Nicaragua: la sosirea la punctul de trecere a frontierei este necesară prezentarea documentelor care demonstrează scopul vizitei și faptul că dețineți mijloacele financiare necesare întreținerii pe perioada șederii. Concret, este necesară prezentarea cel puțin a următoarelor documente:

  • pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni de la momentul intrării în țară

Important: se recomandă să se evite folosirea pașapoartelor temporare

  • biletul de avion dus-întors sau itinerariul turului turistic care include vizitarea Nicaraguei, dovada rezervărilor de cazare și a celorlalte servicii turistice contractate, invitație legalizată la un notar (dacă megeți în vizită la o persoană care locuiește în Nicaragua) etc.
  • demonstrarea deținerii resurselor financiare suficiente pentru perioada vacanței (bani în efectiv, extras de cont bancar etc.)
  • asigurare de voiaj/sănătate care să aibă acoperire în Nicaragua
  • la intrarea în țară, autoritățile nicaraguane percep o taxă de aprox. 10 dolari americani (USD).

Recomandări importante:

  • Evitarea, dacă este posibil, a intrării în Nicaragua pe cale terestră (autocar, autoturism). Se recomandă călătoria cu avionul.

Autoritățile de frontieră din Nicaragua au procedat în ultimii ani la realizarea de verificări exigente și detaliate asupra unor grupuri de turiști străini (inclusiv români) care intenționau să viziteze această țară cu intrare pe la puncte trecere a frontierei terestre. În anumite cazuri aprobarea de intrare în țară nu a fost acordată, fără oferirea de motivații clare privind motivul refuzului.

Aceste acțiuni se produc în contextul în care regiunea Americii Centrale se confruntă cu o problemă majoră de fluxuri migratorii ilegale și de trafic de ființe umane, iar autoritățile din Nicaragua au adoptat măsuri drastice și realizează verificări exigente, mai ales la frontiera cu Costa Rica, orientate spre combaterea acestor fenomene.

Ministerul Afacerilor Externe, semnalând producerea acestor verificări suplimentare exigente la punctele de trecere a frontierei terestre, informează că este mult mai puțin probabil să se producă astfel de verificări extraordinare în aeroporturi (la sosirile în Nicaragua pe cale aeriană). În consecință, vă recomandă ca, ori de câte ori este posibil, să optați pentru deplasarea în Nicaragua cu avionul.

  • Anunțarea prealabilă a călătoriilor non-turistice. Persoanelor care intenționează să realizeze alte activități decât turism sau afaceri (spre exemplu jurnalism, cercetare, activități academice, etc.) li se recomandă să informeze în prealabil autoritățile din Nicaragua (Ministerul de Interne – Direcția Generală de Migrație și Străini) asupra deplasării, fie prin intermediul instituției partener din Nicaragua (dacă este cazul), fie prin intermediul Ambasadei României în Mexic.
  • Anunțarea prealabilă a grupurilor de turism organizat. Tuturor tour-operatorilor care organizează deplasări de grupuri turistice în Nicaragua li se recomandă să informeze în prealabil autoritățile din Nicaragua (Ministerul de Interne – Direcția Generală de Migrație și Străini) asupra componenței grupului turistic, punctelor de trecere a frontierei de sosire și ieșire de pe teritoriul Nicaragua și asupra itinerariului.

Această informare prealabilă, trebuie făcută prin intermediul tour-operatorului partener din Nicaragua și prin intermediul Ambasadei României în Mexic.

Comunicările de anunțare prealabilă a deplasărilor în Nicaragua, în conformitate cu recomandările anterioare, pot fi adresate Ambasadei României în Mexic, la email-ul: mexico@mae.ro

Alte recomandări și sfaturi de călătorie

Ministerul Afacerilor Externe, în completarea avertismentelor și semnalărilor importante descrise anterior, recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în Republica Nicaragua:

  • să aibă permanent la îndemână fotocopii ale pașaportului sau biletelor avion, precum și – recomandabil – copii electronice ale respectivelor documentelor (pe telefonul mobil, laptop, email etc.)
  • să declare la punctul de trecere a frontierei dacă dețin asupra lor o sumă de bani (în cash) care depășește 10.000 dolari americani (USD)/persoană
  • să aibă permanent la îndemână datele de contact utile din/pentru Nicaragua (hotelul sau hotelurile unde se cazează, prieteni/rudele/cunoștințele pe care le vizitează, telefonul de urgență al Ambasadei României în Mexic – responsabilă și de Nicaragua); de asemenea, să informeze familia și/sau prietenii asupra deplasării în Nicaragua, datei și itinerariului călătoriei
  • să nu lase documente, bani sau obiecte de valoare în mașinile închiriate şi parcate sau lăsate nesupravegheate
  • să evite purtarea ostentativă la vedere a bijuteriilor și altor bunuri de mare valoare, precum și etalarea de sume mari de bani, card-uri de credit numeroase etc.
  • să evite ofertele turistice neorganizate (se recomandă folosirea ghizilor autorizați, a însoțitorilor etc.)
  • să evite circulația pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zone izolate ale țării
  • să evite participarea sau apropierea de manifestări, reuniuni sau alte activități cu caracter politic
  • să nu consume băuturi alcoolice în locuri publice sau pe stradă; să evite consumul alimentelor oferite la posturile ambulante de pe stradă; să consume doar apă îmbuteliată
  • să nu se implice în transportul/traficul de droguri, persoane, arme și alte activități conexe. Pedepsele pentru aceste infracțiuni sunt extrem de drastice
  • pentru jurnaliști: să obțină în prealabil aprobarea autorităților din Nicaragua pentru introducerea echipamentului profesional
  • pentru agențiile de turism: să notifice în prealabil, cu suficientă anticipație, componența și itinerariul grupului turistic căruia îi organizează vizita în Nicaragua, prin intermediul tour-operatorului partener din Nicaragua și al Ambasadei României în Mexic
  • Atenție la prognoza meteorologică:  în perioada iunie-noiembrie, în zona Americii Centrale se pot produce furtuni tropicale și uragane. Recomandăm ca în aceste perioade să obțineți în prealabil informaţii referitoare la previziunile meteorologice
  • în cazul producerii unor cutremure, tsunami sau erupții vulcanice, se recomandă respectarea instrucțiunilor și sfaturilor transmise de Protecția Civilă nicaraguană.

Ameninţări teroriste

În Republica Nicaragua riscul atentatelor teroriste este scăzut. Cu toate acestea, trebuie să aveţi în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Siguranţă şi criminalitate

Deși în Nicaragua delincvența este mai redusă decât în alte state din America Centrală, se manifestă totuşi  o serie de riscuri, iar cetățenii străini trebuie să adopte măsuri de precauție :folosirea serviciilor de taxi autorizate și recomandate de personalul hotelului/aeroportului, evitarea călătoriilor/excursiilor în locuri cu acces dificil, nepopulate, evitarea cartierelor mărginașe, în speciale pe timpul nopții.

În cazul producerii unui delict, acesta trebuie semnalat imediat Poliției Naționale. Se recomandă solicitarea unei fotocopii a denunțului prezentat.

Dacă ați pierdut sau v-au fost furate documentele, contactați Ambasada României în Mexic în vederea acordării asistenței consulare necesare pentru eliberarea unui ETD (European Travel Document) care să vă permită reîntoarcerea în țară.

Sistemul medical

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea pentru cetățenii români care doresc să se deplaseze în Republica Nicaragua să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă, deoarece, în lipsa acesteia, costurile pentru eventualele servicii medicale pot fi ridicate.

Plata serviciilor medicale se efectuează în monedă națională (córdoba).

Verificaţi dacă asigurarea pe care aţi încheiat-o în România are acoperire în Republica Nicaragua. Solicitaţi companiei de asigurări din România numele firmei de asigurări corespondente şi numele spitalelor la care vă puteţi adresa în caz de necesitate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în această țară să se protejeze împotriva înțepăturilor de țânțari, deoarece au fost înregistrate cazuri de febră dengue,zika și chikungunya.

Înaintea realizării călătoriei, se recomandă consultarea medicului pentru realizarea vaccinurilor necesare în funcție de situația stării dvs. de sănătate și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Circulația auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.

Centura de siguranță este obligatorie. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.

Se recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în această țară prudență în trafic, cetățenii străini fiind supuși acelorași sancțiuni ca şi cetățenii Republicii Nicaragua.

În unele zone starea carosabilului este precară, mai ales în perioada cu climă umedă.

Date fiind caracteristicile locale (posibilitatea de a întâlni pietoni, animale, obstacole neprevăzute pe șosele), starea precară a parcului vehicular și în anumite zone a infrastructurii, numărul accidentelor de trafic este destul de ridicat, fapt pentru care se recomandă extremă precauție și respectarea limitărilor de viteză și a semnalizărilor, în special pe timpul nopții. Trebuie acordată atenție specială numărului mare de autobuze care se deplasează, în general, de o manieră agresivă și imprudentă.

Conform legislației nicaraguane, în cazul producerii unui accident nu trebuie schimbată poziția autoturismului înaintea sosirii unui echipaj de poliție.

În cazul utilizării unor mijloace de transport pe apă sau aer (bacuri, vapoare, avionete, elicoptere, etc.) se recomandă verificarea îndeplinirii normelor minime de siguranță (veste de salvare, echipament radio etc.).

  • Transportul în comun

Principalul mijloc de transport în Nicaragua este autobuzul. Nu se recomandă folosirea acestora deoarece de obicei  sunt extrem de aglomerate. Se înregistrează numeroase accidente, atât din cauza vechimii parcului vehicular, cât și al comportamentului imprudent în trafic al șoferilor mijloacelor de transport în comun. Au fost semnalate, de asemenea, furturi și agresiuni în interiorul mijloacelor de transport public, motiv pentru care se recomandă o precauție sporită asupra bunurilor și bagajelor proprii, în cazul în care veți recurge la acest mijloc de transport în lipsa altor variante.

  • Servicii de taxi

Se recomandă utilizarea taxiurilor înregistrate (care au două dungi roșii pe plăcuța de înmatriculare), recomandate de hotel sau de persoane de încredere, precum și verificarea deținerii de către taximetrist a unei legitimații oficiale (care trebuie să fie expusă la vedere). De asemenea, se recomandă specificarea clară, încă de la urcarea în mașină, că se dorește realizarea unui traiect exclusiv, fără îmbarcarea niciunui alt călător pe parcurs. Având în vedere faptul că în Nicaragua nu se utilizează aparatul de taxare, pentru a evita neînțelegeri și neplăceri ulterioare trebuie confirmat cu șoferul încă de la început costul călătoriei.

Nu se recomandă utilizarea motoretelor pe două sau trei roți (moto-taxi sau caponeras) utilizate pe post de taxi, din cauza neîndeplinirii normelor de siguranță și a riscului producerii de accidente.

Reglementări vamale

Se acceptă introducerea/scoaterea din Nicaragua a efectelor personale şi a medicamentelor pentru uz personal, în cantităţi moderate. Se recomandă prezentarea unei rețete medicale, cu traducerea aferentă în limba spaniolă.

Datele de contact ale Ambasadei României în Mexic

Pentru orice solicitare de asistență de urgență sau semnalare privind situația în care vă aflați vă puteți adresa Ambasadei României în Mexic, care are următoarele date de contact:

  • Telefon: +52 55 5280 0197
  • Telefon pentru situații de urgență consulară: +52 1 55 3883 3072 – DOAR pentru situații de urgență!
  • E-mail: mexico@mae.ro (Secretariat);
  • Adresa: Calle Sófocles no. 311, Colonia Polanco, Delegación Miguel Hidalgo, C.P. 11560, Ciudad de México, México

Apelează rapid numerele de urgență din Nicaragua!

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal