Condiţii de intrare şi regim de şedere

Începând cu data de 15 august 2015, cetăţenii români posesori de paşapoarte simple,  sunt scutiţi de obligativitatea vizei de intrare în acest stat dacă durata de şedere nu depăşeste 15 zile. Această măsură se aplică tuturor cetăţenilor din statele membre ale Uniunii Europene.

Sunt scutiţi de la obligativitatea vizei cetăţenii români posesori ai pasapoartelor diplomatice şi de serviciu dacă perioada de şedere nu depăşeşte  90 de zile. Sejurul efectiv cumulat pe teritoriul ţării de-a lungul unui an nu poate depăşi 180 zile.

În Republica Democratică São Tome şi Príncipe, viza de intrare este obligatorie pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte temporare.

Informaţii şi viză de intrare se pot obţine de la Ambasada Republicii Democrate São Tomé şi Principe la Lisabona, Portugalia, Av. 5 de Outubro, nr. 35, 4º andar, P-1050-047, telefon 00351218461917, fax 00351218461895, e-mail: embaixada@emb-saotomeprincipe, sau Ambasada Republicii Democrate São Tomé şi Principe la Bruxelles, Regatul Belgiei, Avenue de Tervuren, 175, telefon 0032 – 02/7348966, ambassade@saotomeeprincipe.be .

De asemenea, cetăţenii străini care provin din ţări în care nu există o reprezentanţă diplomatică sau consulară pot solicita o autorizaţie de intrare, direct la Serviciul de Migraţie şi Frontiere, folosind portalul “eVisaST”, www.smf.st .La ieşirea din São Tome şi Principe, ȋn aeroportul international, se plăteste o taxa aeroportuara de 18 euro.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în São Tome şi Principe, consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile acestei ţări:

  • Ambasada Republicii Democratice São Tome şi Principe la Lisabona
  • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Democratice São Tome şi Principe

Apelează rapid numerele de urgență din Sao Tome şi Principe!

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Republica Democratică São Tome şi Principe, indiferent de perioada şederii, să se adreseze misiunii diplomatice a României ȋn Republica  Angola (Rua Ramalho Ortigao, no. 30, Alvalade, Luanda,Telefon/Fax: +244 222 321076; +244 222 322 234, Telefon urgenţă: +244 993 133 100, E-mail:  ambromania@netcabo.co.ao) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Democratică São Tome şi Principe nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări. Trebuie avut în vedere faptul că există un risc general de producere de atacuri teroriste nediscriminatorii în locuri publice.

Vă sfătuim să urmăriţi, în permanenţă, anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile acestui stat şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate

Condiţiile de siguranţă sunt rezonabile. Indicii de criminalitate ȋn São Tome şi Principe, deşi scăzut, ȋnregistrează o creştere, ȋn special asupra proprietăţilor şi agresiuni asupra persoanelor. S-au ȋnmulţit asalturile si furturile, mai ales pe plajele aparent mai retrase.

Pe fondul creşterii delincvenţei şi a micii criminalităţi, este recomandată păstrarea în locuri sigure a documentelor şi valorilor personale, a biletelor de călătorie, a banilor, a cărţilor de credit şi neexpunerea acestora în mod vizibil asupra persoanelor sau în maşini.

În cazul pierderii paşaportului românesc, trebuie sesizat biroul local de poliţie şi Ambasada României ȋn Angola (Telefon: +244 222 321076; +244 222 322 234, Telefon urgenţă: +244 993 133 100).

În calitate de cetăţeni al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul la São Tome.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Sistemul medical 

Sistemul medical este deficitar. Reţeaua de spitale  foarte redusă şi multe medicamente nu există.

Există un risc ridicat de îmbolnăvire: boli diareice, paraziţi intestinali, febră tifoidă, tuberculoza, tetanos, hepatita B, febra galbenă,  holeră, boli de piele, etc.

Dincolo de dificultăţile sistemului medical, ȋn ultima perioadă, s-au facut eforturi financiare foarte mari, şi, cu ajutorul Taiwanului s-a reuşit reducerea  ȋmbolnăvirii de malarie, STP trecând ȋn categoria ţărilor cu risc moderat.

Deşi s-a renuntat la obligativitatea vaccinului ȋmpotriva febrei galbene, cetăţenilor europeni li se solicită, la frontiera dovada acestui tip de vaccin.

Recomandăm cetăţenilor români să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei medicale din zonă şi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, înainte de a călători în această ţară.

Cetăţenii trebuie să respecte ȋntocmai măsurile de igienă alimentară, să consume doar apă sau băuturi îmbuteliate deschise în fața lor, să nu ingereze alimente insuficient gătite sau crude.

Se recomandă turiștilor să deţină informații personale cu privire la istoricul medical, grupa sanguină, alergii, boli de inima, medicaţie regulată sau indicarea substanțelor active, precum şi loţiuni ȋmpotriva ţânţarilor .

Se recomandă, insistent, cetăţenilor români, încheierea unei asigurări de călătorie, medicale(care implică posibilitatea de evacuare de tip ambulanță aeriană, având în vedere deficiențele sistemului de sănătate local) şi de viaţă!

Condiţii privind traficul auto

  • Transportul rutier

Degradarea unor căi rutiere, existenţa multor autovehicole vechi şi cu mari deficienţe tehnice dertermină o stare gravă de nesiguranță rutieră. Se recomandă prudenţă maximă.

  • Transportul aerian

Aeroportul internaţional São Tome este deservit de mai multe companii aeriene  internaționale care au curse săptămânale către Europa şi Africa.

Utilizarea cărţilor de credit /Valută locală / Sistemul bancar

Moneda oficială este Dobra (STD). Sistemul bancar este foarte redus. Cărţile de credit, foarte puţin utilizate ȋn ţară, sunt acceptate de Banca Internaţională São Tome şi Principe şi ȋn unele unităţi hoteliere.

Reglementări vamale

Este recomandat ca pe teritoriul São Tome şi Principe să nu se introducă o cantitate mare de ţigări sau medicamente pentru a nu exista acuzaţia de comerţ ilegal.

Autorităţile locale solicită declararea valutei la intrarea în ţară.

Regimul animalelor de companie

Transportul animalelor poate fi autorizat ȋn interior sau ȋn cală, ȋn custi proprii, ȋn funcţie de greutatea acestora şi de regulile fiecărei companii.

Pentru ȋmbarcare este nevoie de certificatul zoosanitar international.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal