Condiţii de intrare şi regim de şedere

Pentru cetăţenii români care se deplasează în Kuweit este necesară obţinerea vizei de intrare.

Tipurile de viză cel mai frecvent utilizate sunt următoarele: vizǎ turistică, viză de muncă pentru sectorul de stat sau sectorul privat, vizǎ de familie pentru persoanele însoţitoare ale titularului unei vize de lucru.

Cetăţenii români, posesori de pasapoarte simple, pot obţine viză de intrare numai în scop turistic în Statul Kuweit fie de la ambasadele acestui stat în străinătate, fie de la punctele de trecere a frontierei kuweitiene (aeriene, rutiere şi maritime) (A se vedea precizarile de mai sus, în condițiile specifice pandemiei COVID-19: inscriere pe platfomă electronica, condiții vaccinare /test PCR etc.).

Viza de intrare în Statul Kuweit se poate obţine doar de la Ambasada Statului Kuweit la Bucureşti, Bulevardul Primaverii, nr.52, Sector 1, telefon: (0040) 213154444, fax: (0040) 213159992, e-mail: kuwaitembassy_ro@yahoo.com.

Pentru orice alt tip de viză de intrare în Statul Kuweit, toţi cetăţenii români posesori ai unui paşaport simplu sau electronic trebuie să obţină, în prealabil, viză de intrare numai de la o ambasadă a acestui stat din străinătate. (A se vedea precizarile de mai sus, în condițiile specifice pandemiei COVID-19)

Atenție! Statul Kuweit interzice intrarea pe teritoriul său, indiferent de cetăţenia, scopul şi durata vizitei în acest stat, pentru toţi cetăţenii posesori de paşapoarte temporare.

Cetăţenii români care doresc prelungirea perioadei de şedere, sunt nevoiţi să părăsească teritoriul Statului Kuweit la expirarea termenului legal de 90 de zile şi, respectiv, să solicite o nouă viză de intrare. (vezi precizări mai sus privind membri famile ce nu sunt cetățeni kuweitieni)

În cazul vizelor de muncă, angajatorul kuweitian este cel care obţine viza de intrare pe baza contractului de muncǎ, a analizelor medicale şi a cazierului judiciar atestat de cǎtre Ambasada Statului Kuweit la Bucureşti.

Atenţie!  În cazul în care doriţi să vă deplasaţi în Kuweit în scop lucrativ, MAE vă recomandă să verificaţi cu atenţie veridicitatea contractului de muncă în baza căruia vă veţi desfăşura activitatea pe teritoriul acestui stat, în vederea preîntâmpinării oricăror riscuri la care vă puteţi expune în caz contrar.

În cazul vizelor de afaceri, acestea se pot obţine şi prin intermediul hotelului la care cetăţeanul străin va locui.

Viza de rezidenţă este eliberată pentru perioada în care contractul de muncă al solicitantului este valabil. Obţinerea vizei de rezidenţă şi a cărţii de identitate intră în obligaţiile angajatorului kuweitian. De la data expirării sau anulării vizei de rezidenţă, titularul are obligaţia de a părăsi teritoriul Statului Kuweit în termen de 30 de zile. În caz contrar, pentru încă o perioadă de 30 de zile, titularul este obligat să plătească penalităţi de 10 dolari SUA/zi.

La părăsirea teritoriului kuweitian, autorităţile locale pot lua decizia de a introduce numele şi datele de identificare ale cetăţeanului străin care a încălcat legea pe lista de consemne şi de a îi interzice acestuia să mai intre în Kuweit pentru o perioadă nedeterminată de timp.

Ministerul de Interne kuweitian – Departamentul pentru Imigrări – este cel care aprobă sau refuză eliberarea vizelor de intrare şi de rezidenţă precum şi a cărţilor de identitate pentru Kuweit.

Pentru orice alt tip de viză de intrare în Kuweit, toţi cetăţenii români, posesori de paşapoarte simple, trebuie să obţină, în prealabil, viză de intrare NUMAI de la o misiune diplomatică sau oficiu consular al Statului Kuweit în străinătate. (A se vedea precizarile de mai sus, în condițiile specifice pandemiei COVID-19).

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care doresc să călătorească în Kuweit asupra faptului că nu se acordă viză posesorilor de paşapoarte temporare.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ministerul de Interne din Kuweit a lansat portalul electronic evisa.moi.gov.kw care permitea cetăţenilor străini să solicite viza de turist înainte de a ajunge la punctele de frontieră kuweitiene, acestea pentru a uşura şi pentru a reduce timpul de aşteptare, în următoarele condiţii (A se vedea totodata, precizarile de mai sus, în condițiile specifice pandemiei COVID-19)

 • la sosire se va achita o taxă de 3 dinari kuweitieni după obţinerea vizei;
 • titularii documentelor temporare de călătorie nu pot utiliza sistemul;
 • persoana care aplică nu trebuie să aibă cazier sau alte restricţii de intrare în Kuweit;
 • în cazul în care datele completate în solicitarea de viză sunt diferite de cele din paşaport, viza se anulează şi nu se va permite intrarea;
 • o viză turistică permite solicitantului o şedere temporară de cel mult 3 luni, începând de la data intrării, prin urmare, posesorul vizei trebuie să părăsească ţara înainte de expirarea acestei perioade. Titularului vizei turistice nu îi este permis să lucreze în Kuweit iar, în cazul în care va fi prins lucrând, acesta va fi sancţionat conform legilor şi reglementărilor în vigoare;
 • turistul care depăşeşte perioada permisă de şedere va fi amendat şi va primi sancţiuni ce vor conduce la neacordarea vizei de intrare pe viitor;
 • cererile vor fi procesate în timpul orelor de lucru oficiale, cu excepţia zilelor de vineri, sâmbătă şi sărbătorilor oficiale şi naţionale;
 • răspunsul la cererea de solicitare a vizei turistice se va transmite pe e-mailul solicitantului.

Apelează rapid numerele de urgență din Kuwait!

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Sistemul de circulaţie auto este similar celui european.

Folosirea sistemului hands-free pentru telefonului mobil de cǎtre conducǎtorul auto este obligatoriu. Pedepsele pentru nerespectarea regulilor de circulaţie se constituie în aplicarea de amenzi contravenţionale, suspendarea permisului auto sau închisoare.

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii rutiere este foarte bună.

 • Limitele de viteză

Limita minimă de viteză, pe autostradă, este de 40 km/h, iar cea maximă de 80km/h în oraş şi 120 km/h pe autostradă.

 • Parcarea

Parcarea este permisă numai în locurile special semnalizate şi amenajate.

 • Centura de siguranţă

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie.

 • Permisul de conducere: 

Autorităţile kuweitiene recunosc permisul de conducere românesc.

 • Informaţii pentru cazurile de accidente de circulaţie

În marea majoritate a accidentelor de circulaţie, organele de poliţie se prezintă la locul producerii accidentului pentru o primă constatare. Raportul final, care decide vinovăţia producerii accidentului, este întocmit la sediul secţiei de poliţie de pe raza zonei în care a avut loc evenimentul. În baza acestui raport, conducătorii auto se pot prezenta la companiile de asigurare în vederea reparării autovehiculelor.

Sistemul medical

Unităţile medicale din Kuweit acordă gratuit asistenţă medicală în cazul urgenţelor. Deşi nu sunt obligatorii, recomandăm cetăţenilor români care călătoresc în Kuweit să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul kuweitian al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Nu există obligativitatea unor vaccinări speciale pentru Statul Kuweit, altele decat cele actuale, legate de condițiile specifice pandemiei COVID-19.

În cazul în care cetăţeanul străin urmează să desfăşoare activităţi lucrative în Kuweit, acesta are obligativitatea de a îşi face asigurare medicală permanentă. În marea majoritate a cazurilor, acest lucru intra în obligaţiile angajatorului kuweitian.

Regimul medicamentelor

Sistemul sanitar kuweitian a preluat normele sistemului de sănătate american şi britanic. Astfel, anumite medicamente aflate pe piaţa românească sau europeană nu sunt admise în Kuweit. Dacă autorităţile de frontieră locale nu regăsesc medicamentul pe lista emisa de Ministerul Sănătăţii kuweitian, vor confisca produsul.

Utilizarea cărţilor de credit

Statul Kuweit deţine un sistem financiar-bancar dezvoltat care permite folosirea cărţilor de credit şi debit emise de majoritatea companiilor din domeniu.

Reglementări vamale

În acest stat, infracțiunile legate de droguri sunt sancționate cu pedeapsa capitală. Vă recomandăm să nu transportați pachete pentru alții! Acestea pot conține droguri!

Nu este permisă introducerea, consumarea sau comercializarea pe teritoriul Statului Kuweit a băuturilor alcoolice, drogurilor, produselor din carne de porc şi a materialelor cu conţinut obscen.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie pot fi aduse în Kuweit numai cu respectarea normelor internaţionale veterinare în vigoare (certificat de origine şi de sănătate conţinând datele de identitate ale animalelor şi proprietarilor şi care atestă că animalele sunt sănătoase şi vaccinate antirabic). Perioada de carantină a animalelor de companie este de minim două săptămâni.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal