Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români, deţinători de paşapoarte simple sau simple electronice valabile, pot călători în Mexic, în scopuri turistice sau de afaceri, pentru o perioadă de maxim 180 de zile într-un interval de 1 an, fără obligativitatea obținerii în prealabil a unei vize pentru intrarea în această țară. Depășirea perioadei legale de ședere, care poate fi între 1 și 180 de zile, poate duce la aplicarea unei amenzi, conducerea în Centrele de imigrări și îndepărtarea de pe teritoriul național.

În aceste condiții, autoritățile mexicane pot emite o viză inferioară șederii maxime, în scopuri turistice, de 180 de zile într-un an. Recomandăm cetățenilor români să fie foarte atenți la perioada de ședere legală înscrisă de autoritățile mexicane pe formularul care se completează la intrarea în țară, perioadă de ședere care poate fi intre 1 și 180 de zile într-un an. Conform practicii înregistrate de majoritatea statelor membre UE, depășirea acestei perioade de ședere duce la sancționarea cetățenilor prin contravenție la ieșirea din țară, în situația în care nu au intrat în atenția autorităților de aplicare a legii până la părăsirea Mexicului.

În situația în care, de exemplu, în marja unor controale de rutină, razii sau operațiuni specifice, autoritățile responsabile cu aplicarea legii mexicane constată că străinii verificați au depășit perioada legală de ședere, acestea sunt obligate să conducă persoanele în cauză în Centrele de imigrări, pentru verificări și să le îndepărteze de pe teritoriul național. Măsuri similare se aplică în majoritatea statelor, inclusiv în România, în ceea ce privește depășirea perioadei legale de ședere.

Dacă deplasarea se realizează cu alte scopuri (ex.: studii, muncă, ca observatori în domeniul drepturilor omului, etc.), cetățenii români trebuie să solicite în prealabil o viză.

În cazul vizelor de lungă ședere în scop de muncă, angajatorul trebuie să realizeze demersurile necesare pe lângă Institutul Național de Migrație (INAMI) în vederea obținerii permisului de muncă, care poate fi ridicat ulterior de la un consulat al Mexicului.

Documente necesare pentru intrarea în Mexic: la sosirea la punctul de trecere a frontierei este necesară prezentarea documentelor care demonstrează scopul vizitei și faptul că dețineți mijloacele financiare necesare întreținerii pe perioada șederii. Concret, este necesară prezentarea cel puțin a următoarelor documente:

  • pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni de la momentul ieșirii de pe teritoriul mexican;

Important! Se recomandă evitarea folosirii pașapoartelor temporare.

  • biletul de avion dus-întors sau itinerariul turului turistic care include vizitarea Mexicului, dovada rezervărilor de cazare și a celorlalte servicii turistice contractate, invitație legalizată la un notar (dacă mergeți în vizită la o persoană care locuiește în Mexic) etc.
  • dovada deținerii resurselor financiare suficiente pentru perioada călătoriei (bani în numerar, extras de cont bancar etc.);
  • asigurare de călătorie/sănătate/viață care să aibă acoperire în Mexic;
  • formularul migratoriu mexican denumit „Forma Migratoria Multiple” (companiile aeriene sunt obligate să vi-l ofere spre completare înainte de aterizarea în Mexic; de asemenea îl puteți completa on-line la adresa: https://www.inm.gob.mx/fmme/publico/solicitud.html, fiind necesară imprimarea acestuia);

Notă: ofițerul de migrație mexican va înmâna cetățeanului străin partea detașabilă a formularului respectiv, aceasta trebuind să fie prezentată în mod obligatoriu la părăsirea Mexicului. Pierderea sau furtul respectivului document trebuie notificate Poliției mexicane. Pe baza acestei notificări, va trebui solicitat un duplicat al formularului de la cel mai apropiat birou al Institutului Național de Migrație, acest lucru implicând achitarea unei amenzi contravenționale de aprox. 1.200 MXN (cca. 65 USD)

  • viza de lungă ședere sau permisul de muncă, dacă este cazul, care depinde de scopul călătoriei;
  • persoanele care dețin dublă cetățenie sunt obligate, conform legislației mexicane în vigoare, să se identifice atât la intrare, cât și la ieșirea din Mexic doar cu pașaportul mexican;
  • dacă un minor, mexican sau străin, nu este însoțit de către un părinte sau un tutore legal, persoana care îl însoțește este obligată să prezinte o declarație notarială din partea părinților sau a reprezentantului legal al minorului, cu traducerea aferentă în limba spaniolă și apostila de la Haga (dacă este redactată în străinătate), prin care însoțitorul este autorizat să călătorească cu minorul către Mexic și din această țară către o altă destinație.
  • Măsurile de gestionare a crizei migratorii presupun și obligativitatea străinilor de a respecta itinerariul declarat la intrarea în țară. Astfel, în situația în care turiștii străini își schimbă itinerariul declarat (de ex. Cancun și Riviera Maya sau Ciudad de Mexico) și decid să călătorească în alte regiuni (de ex. Baja California/Tijuana) riscă să fie supuși unor verificări în secțiile migratorii (care presupune internarea temporară în aceste secții pentru verificări suplimentare, predarea telefoanelor și bunurilor personale), deportarea și introducerea unor interdicții de intrare în țară pe numele lor. Asupra acestor proceduri nu se poate interveni în niciun fel.
  • NU RECOMANDĂM CETĂȚENILOR ROMÂNI DEPLASAREA ÎN SCOPURI TURISTICE ÎN STATELE MEXICANE DIN NORDUL ȚĂRII, DIN APROPIEREA FRONTIEREI CU SUA. În contextul măsurilor luate de autoritățile mexicane pentru combaterea fenomenului migrației ilegale sunt organizate constant filtre și operațiuni ale autorităților migratorii și de aplicare a legii (inclusiv în aeroporturi) care pot presupune internarea în secții migratorii, reținerea, arestarea preventivă sau deportarea. Asupra acestor proceduri nu se poate interveni în niciun fel.

 

Recomandări importante:

  • La intrarea în țară, autoritățile mexicane realizează un interviu („filtru migratoriu”). Pentru acest interviu, vă recomandăm să aveți pregătite toate documentele de mai sus și să declarați scopul vizitei, inclusiv traseul pe care doriți să îl efectuați, date despre persoana pe care urmați să o vizitați (dacă e cazul), țara de proveniență sau rezidență, locul de muncă din țară sau străinătate și orice alte informații pe care oficialitățile de la migrație vi le vor solicita pentru a se asigura că scopul călătoriei este cel declarat.
  • Autoritățile mexicane își rezervă dreptul de a refuza intrarea sau șederea pe teritoriul național a unui cetățean străin, inclusiv român, dacă se încadrează în următoarele situații:
    • este inculpat într-un proces penal sau a fost condamnat pentru un delict grav;

Notă: sistemul de verificare migratorie al autorităților mexicane este conectat la baza de date a mai multor țări, inclusiv la cea a SUA, ceea ce permite identificarea în timp real a acestor informații/alerte.

  • poate pune în pericol siguranța națională și ordinea publică;
  • nu dispune de mijloace financiare suficiente sau nu poate demonstra că are asigurate condițiile pentru o ședere temporară (cazare, transport etc.);
  • nu îndeplinește cerințele stabilite prin legislația mexicană în vigoare privind migrația;
  • când există dubii cu privire la autenticitatea documentelor prezentate sau a explicațiilor oferite privind scopul vizitei și modul în care se va întreține pe durata șederii (ex.: contradicții sau necunoașterea unor date simple privind persoana la care declară că va locui, localitatea unde ar urma să se deplaseze etc.)
  • când există interdicții dispuse de autoritățile competente, inclusiv de ordin judiciar.

Având în vedere presiunea migratorie cu care se confruntă Mexicul și eforturile depuse de autoritățile mexicane pentru combaterea traficului de persoane care are ca destinație finală SUA, măsurile de intrare în Mexic s-au înăsprit sever în ultima perioadă. Astfel, dacă cetățeanul străin prezintă neconcordanțe în declarații sau nu deține documente care să susțină călătoria în scop turistic, este posibil ca accesul pe teritoriul acestui stat să fie refuzat.

Procedura autorităților de migrație este următoarea:

  • la primul filtru migratoriu, ofițerul de migrație formulează câteva întrebări de bază asupra scopului călătoriei și, pe baza informațiilor primite (inconsistența declarațiilor, contradicții, date insuficiente sau ezitări), poate decide realizarea unui interviu suplimentar, în vederea verificării aprofundate a anumitor informații și a documentelor;
  • în cadrul celui de-al doilea interviu, cetățeanul român are dreptul de a solicita asistență consulară. Este de menționat faptul că trebuie să fie solicitată în mod expres de către cetățeanul român, responsabilitatea personalului de migrație fiind să îi creeze condițiile necesare apelării misiunii diplomatice.
  • în situația în care autoritățile observă că cetățeanul străin nu îndeplinește cerințele de intrare în Mexic (ex.: există pe numele său o alertă migratorie, se constată neclarități în informațiile prezentate, există dubii cu privire la autenticitatea documentelor etc.), îl vor supune unei alte verificări suplimentare pentru a se decide dacă i se permite sau i se refuză intrarea pe teritoriul mexican;
  • în cazul respingerii, cetățeanul străin va fi condus într-o altă încăpere unde, din motive de securitate îi vor fi reținute anumite obiecte (telefon, obiecte electronice, curea, șireturi etc.), care îi vor fi înapoiate ulterior, după returnare, la aterizarea în țara de origine;
  • personalul companiei aeriene cu care cetățeanul român s-a deplasat în Mexic este responsabil de condițiile din sala de așteptare (oferirea hranei sau a eventualelor necesități medicale);
  • companiile aeriene sunt obligate să asigure returnarea în țara de origine a cetățeanului căruia i s-a refuzat intrarea în Mexic, cu primul zbor disponibil. Conform legislației mexicane în vigoare, companiile aeriene pot proceda la schimbarea datei biletului de avion de întoarcere pentru a acoperi costurile returnării;
  • Institutul Național de Migrație va prezenta celui respins, în scris, spre luare la cunoștință, documentul cu justificarea refuzului de a permite intrarea în Mexic. Acesta este redactat în limba oficială a țării (spaniolă), iar cetățeanul străin poate refuza semnarea documentului dacă nu înțelege conținutul acestuia. În acest caz, ofițerul de migrație va întocmi un proces verbal cu privire la refuz.
  • Recomandăm cetățenilor români să solicite autorităților de migrație contactarea de urgență a Secției Consulare a Ambasadei României în Mexic, la telefonul mobil de urgență, în cazul în care consideră că drepturile nu le-au fost respectate și necesită asistență consulară.
  • Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare și de obţinere a vizelor prevăzute de legislaţia naţională mexicană, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile mexicane:
  • Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.
  • În situația în care unui cetățean nu i-a fost aprobată intrarea pe teritoriul Mexicului, iar acesta refuză îmbarcarea în primul zbor disponibil oferit de compania aeriană, există riscul ca autoritățile mexicane să decidă transferul respectivei persoane la un centru de imigranți în vederea cazării sale temporare, până la clarificarea situației. Având în vedere condițiile precare din aceste centre, se recomandă acceptarea îmbarcării în primul zbor oferit de compania aeriană.
  • ATENȚIE! Deținerea tuturor documentelor menționate anterior nu garantează intrarea în Mexic. Dacă în cadrul interviului agentul de migrație are îndoieli cu privire la scopul călătoriei, există posibilitatea de a vi se refuza intrarea în Mexic. Aceeași posibilitate este valabilă și în cazul îmbarcării în punctul de origine, la cursele aeriene către Mexic, fiind înregistrate situații în care unele companii aeriene au refuzat îmbarcarea cetățenilor români cu destinația Cancun (Mexic), ca urmare a politicii companiei,  în urma interviului la momentul îndeplinirii formalităților de îmbarcare, companiile aeriene dorind să evite suportarea costurilor biletului de reîntoarcere pe care acestea trebuie să îl suporte în caz de nepermitere a intrării, conform legislației mexicane. Prin urmare, trebuie să demonstrați că îndepliniți toate condițiile pentru intrarea în Mexic și că vă puteți justifica într-o manieră coerentă calitatea de turist.

În cazul intrării în Mexic pe cale terestră, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, cetățenilor străini li se va permite accesul numai după achitarea unei taxe turistice, care de regulă se achită la sucursala băncii Banjercito din punctul de trecere a frontierei, doar în orarul de lucru cu publicul. Această sumă este de aproximativ 750 MXN (42 USD) și, uneori, poate fi inclusă în pachetul turistic, motiv pentru care se recomandă cetățenilor români verificarea acestei informații cu operatorul turistic. Taxa turistică nu se achită în cazul intrărilor pe cale aeriană, aceasta fiind deja inclusă în biletele de avion.

 

Alte recomandări și sfaturi de călătorie

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în Mexic:

  • să transporte obiectele de valoare în bagajul de mână și nu în cel de la cală, în cazul tuturor zborurilor către sau dinspre Mexic;
  • să aibă permanent la îndemână fotocopii ale pașaportului sau biletelor de avion, precum și – recomandabil – copii electronice ale respectivelor documentelor (pe telefonul mobil, laptop, email etc.);
  • să declare la punctul de trecere a frontierei dacă dețin asupra lor o sumă de bani (în numerar) care depășește 10.000 USD/persoană;
  • să aibă permanent la îndemână datele de contact utile din Mexic (hotelul sau hotelurile unde se cazează, prietenii/rudele/cunoștințele pe care le vizitează, telefonul de urgență al Ambasadei României în Mexic);
  • să nu lase documente, bani sau obiecte de valoare în mașinile închiriate şi parcate sau lăsate nesupravegheate;
  • să evite purtarea ostentativă la vedere a bijuteriilor și altor bunuri de mare valoare, precum și a sumelor mari de bani, carduri bancare numeroase etc. Pentru păstrare, hotelurile oferă casete de depozitare a valorilor.
  • să evite discuțiile în public ce ar putea denota o condiție financiară foarte bună;
  • să evite ofertele turistice neorganizate (se recomandă folosirea ghizilor autorizați, a însoțitorilor recomandați de hotel etc.);
  • să evite circulația pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zone izolate ale țării;
  • să evite participarea sau apropierea de manifestări, reuniuni sau alte activități cu caracter politic. Constituția Mexicului interzice persoanelor străine orice ingerință în politica națională, nerespectarea acestei prevederi fiind pedepsită de legislația în vigoare cu arestarea și expulzarea de pe teritoriul național.
  • să nu consume băuturi alcoolice în locuri publice sau pe stradă, fiind interzis de legislația mexicană;
  • să consume doar apă îmbuteliată. Apa de la reţeaua de alimentare a oraşelor trebuie filtrată.
  • în perioadele mai secetoase, nivelul de contaminare atmosferică poate produce iritarea ochilor, a nasului sau gâtului. În acest caz, vă recomandăm evitarea şederii îndelungate în aer liber.
  • să evite scăldatul pe porțiunile de plajă neamenajate și nepopulate deoarece curenții din Pacific și Golful Mexicului sunt foarte puternici, iar în astfel de zone nu există echipe de salvamari;
  • pentru persoanele care desfășoară funcții de observatori în domeniul drepturilor omului: să obțină în prealabil, de la cel mai apropiat consulat mexican, viza necesară stabilită de legislația națională;
  • atenție la prognoza meteorologică: în perioada iunie-noiembrie, în zona Americii Centrale se pot produce furtuni tropicale și uragane. În Mexic, cele mai afectate zone sunt cele de pe coasta Pacificului și din Golful Mexicului. Recomandăm ca în aceste perioade să obțineți în prealabil informații referitoare la previziunile meteorologice, iar în cazul producerii unor astfel de fenomene meteorologice extreme să urmăriți cu atenție sfaturile și instrucțiunile Protecției Civile Federale și a celei din statul federat în care vă aflați.
  • cutremure: Mexicul cunoaște o activitate seismică importantă, aflându-se la intersecția a cinci plăci tectonice și pe cercul de foc al Pacificului. Cele mai active zone sunt coasta Pacificului și capitala Ciudad de Mexico. În cazul producerii unui seism și a unor fenomene derivate (ex. tsunami), se recomandă să acționați conform recomandărilor Protecției Civile Federale și a celei din statul federal în care vă aflați. De asemenea, vă recomandăm să parcurgeți sfaturile puse la dispoziție de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România.
  • erupții vulcanice: în Mexic există o serie de vulcani activi, cel mai important dintre aceștia fiind Popocatepetl, situat la aproximativ 72 km sud-est de capitală. Se recomandă să urmăriți cu atenție instrucțiunile și sfaturile Protecției Civile.

Ameninţări teroriste

În Mexic, riscul atentatelor teroriste este scăzut. Cu toate acestea, trebuie să aveţi în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Atunci când călătoriţi în Mexic, vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile mexicane şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe.

Siguranţă şi criminalitate

În Mexic, fenomenul infracţional este foarte frecvent. Cele mai răspândite infracţiuni sunt furturile de documente, bani, cărţi de credit/debit, alte bunuri de valoare (de cele mai multe ori cu violenţă), sechestrările de persoane, traficul de droguri şi de persoane, mai ales cu intenţia de a trece frontiera de nord către SUA.

Jurnaliștii și militanții pentru drepturile omului care critică sau realizează materiale despre fenomenul infracțional se numără adesea printre victimele rețelelor de crimă organizată, în majoritatea cazurilor rezultatul fiind sechestrarea sau asasinarea acestora.

În cazul furturilor, există riscul ca făptuitorii să fie înarmaţi. S-au înregistrat cazuri frecvente de asasinate ale persoanelor jefuite, atunci când acestea opun rezistenţă.

Atunci când vizitaţi Mexicul, trebuie să adoptaţi măsuri de precauţie:

  • evitaţi pe cât se poate utilizarea bancomatelor din zone nesupravegheate. În cazul în care sunteți nevoit să utilizați un bancomat, asigurați-vă ca acesta se află într-un spațiu închis, de preferință într-un centru comercial;
  • schimbaţi banii/valuta la casele de schimb sau la bănci și asigurați-vă înainte că nu vi se va percepe un comision pentru respectivul schimb valutar;
  • colaborați cu autoritățile mexicane, în special Armata și Poliția Federală, care realizează controale aleatorii pe autostrăzi;
  • în cazul în care vă aflați pe un drum blocat de diverse persoane, mențineți-vă calmul, nu opuneți rezistență și nu încercați să sunați la poliție de pe un telefon, în mod vizibil;
  • în cazul în care vă aflați într-o zonă în care sunt trase focuri de armă, se recomandă să vă lăsați la pământ, cu mâinile în poziție vizibilă;
  • nu vă implicați în transportul/traficul de droguri, persoane, arme și alte activități conexe. Pedepsele pentru aceste infracțiuni sunt drastice (spre exemplu între 5 și 15 ani pentru posesia de droguri sau între 10 și 25 ani pentru traficul de droguri). Acestea sunt considerate delicte federale și implică încarcerarea în închisorile federale cu un regim mult mai dur de detenție;
  • în cazul în care sunteți arestat, identificați-vă ca cetățean român și solicitați ca reținerea să fie comunicată IMEDIAT Ambasadei României în Mexic. Autoritățile mexicane sunt obligate să informeze în cel mai scurt timp posibil misiunea diplomatică cu privire la locul de detenție și motivele care au dus la arestare;
  • în cazul pierderii paşaportului românesc, vă recomandăm sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României în Mexic, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege;
  • în cazul furtului de documente, dacă acesta s-a produs în capitală, puteți face denunțul on-line

După completarea câmpurilor, vi se va emite un document electronic cu un cod de bare, pe care va trebui să îl prezentați la un comisariat de poliție, de preferat la unul din cele două care oferă atenție specializată turiștilor:

  • Avenida Presidente Masaryk, 172, Colonia Polanco, Delegación Miguel Hidalgo. Se află în clădirea Secretariatului (ministerului) pentru Turism. Telefon: +52 55 5531 7449
  • Calle Amberes, 54, esquina con la calle Londres, Colonia Juárez, Delegación Cuauhtémoc. Este localizat în Zona Rosa. Telefon: +52 55 5533 4444.
  • În cazul în care întâmpinați probleme de securitate în capitala Ciudad de Mexico, vă recomandăm să apelați numerele de telefon ale Poliției Turistice: +52 (1) 55 5207 4155 (tel. fix) sau +52 (1) 55 4891 1166. De asemenea, puteți instala pe telefon aplicația „Mi Policia”, care vă permite să vizualizați zonele sigure și cele mai puțin sigure de pe harta orașului.

Apelează rapid numerele de urgență din Mexic!

Sistemul medical

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea pentru cetățenii români care doresc să se deplaseze în Mexic să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viață, deoarece, în lipsa acesteia, costurile pentru eventualele servicii medicale pot fi ridicate.

Plata serviciilor medicale se efectuează în monedă națională MXN (peso mexican). Serviciile medicale oferite în majoritatea regiunilor Mexicului sunt de calitate, dar și costisitoare. Conform practicii locale, serviciile medicale trebuie plătite de cele mai multe ori de către pacienți, urmând ca aceștia să își recupereze ulterior sumele achitate de la companiile de asigurări. Verificați dacă asigurarea pe care ați încheiat-o în România are acoperire în Mexic, solicitaţi companiei de asigurări din România numele firmei de asigurări corespondente mexicane şi numele spitalelor mexicane la care vă puteţi adresa în caz de necesitate.

Având în vedere faptul că orașul Ciudad de Mexico prezintă indici foarte ridicați de poluare și este situat la o altitudine de aproximativ 2.300 m deasupra mării, persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii sau cardiace pot fi afectate de acești factori.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în această țară să se protejeze împotriva înțepăturilor de țânțari, deoarece au fost înregistrate cazuri de febră dengue, zika și chikungunya.

Nu există vaccinuri obligatorii, în afara celui împotriva febrei galbene pentru persoanele care vin din zone afectate de această boală. Înainte de efectuarea unei călătorii în Mexic, este preferabilă vaccinarea împotriva tetanosului, poliomielitei, defteriei, febrei tifoide şi hepatitei A şi B.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/535-cabinete-vaccinari-internationale), să accesați, pentru informaţii suplimentare, paginile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori)  şi să consultați medicul pentru realizarea vaccinurilor necesare în funcție de situația stării dumneavoastră de sănătate.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulația auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
  • Centura de siguranță este obligatorie. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă.
  • Nu este permis consumul de alcool în cazul persoanelor care conduc vehicule.
  • Se recomandă cetățenilor români care călătoresc, tranzitează sau se află în această țară să manifeste prudență în trafic, cetățenii străini fiind supuși acelorași sancțiuni ca şi cetățenii mexicani.
  • Mexicul este o ţară cu o infrastructură modernă de şosele şi autostrăzi cu o stare generală a drumurilor bună. Pentru excursiile în zonele muntoase şi deşertice se recomandă folosirea unui autoturism de teren.
  • În capitala Ciudad de Mexico este obligatorie respectarea zilelor de alternanţă fixate în funcţie de numărul de înmatriculare.
  • Permisul de conducere românesc este recunoscut de autorităţile mexicane, atât timp cât cetățeanul român poate dovedi prin documente că îndeplinește condițiile legale de ședere pe teritoriul Statelor Unite Mexicane. Acesta poate fi utilizat timp de 6 luni de la data intrării în Mexic. În cazul unor perioade mai lungi de ședere, se recomandă preschimbarea permisului românesc cu unul mexican.
  • Conform legislației mexicane, în cazul producerii unui accident nu trebuie schimbată poziția autoturismului înaintea sosirii unui echipaj de poliție. Este necesar să contactați şi societatea de asigurări pentru întocmirea constatării de accident. Dacă accidentul este grav, nu deplasați autoturismele decât cu acordul poliţiei. În anumite situaţii, conducătorii auto pot fi puşi la dispoziţia justiţiei până la terminarea anchetei.
  • Daunele produse infrastructurii publice sunt considerate de către legislația mexicană ca fiind „daune produse bunurilor Națiunii” („daños a bienes de la Nación”), motiv pentru care vă recomandăm să luați legătura cu compania de asigurări pentru acoperirea costurilor reparațiilor necesare.
  • Recomandăm utilizarea autostrăzilor tip „cuota” (rute directe la care se achită taxe de drum) în locul celor „libres” (rute ocolitoare, fără taxe).
  • În cazul în care închiriați mașină, verificați cu atenție condițiile de asigurare.
  • În cazul utilizării unor mijloace de transport pe apă sau aer (bacuri, vapoare, avionete, elicoptere etc.) se recomandă verificarea îndeplinirii normelor minime de siguranță (veste de salvare, echipament radio etc.).

Transportul în comun

Principalul mijloc de transport în Mexic este autobuzul, iar în capitală și metroul.

Nu se recomandă folosirea acestora deoarece, de obicei, sunt extrem de aglomerate. Se înregistrează numeroase accidente, atât din cauza vechimii parcului vehicular, cât și al comportamentului imprudent în trafic al șoferilor mijloacelor de transport în comun. Au fost semnalate furturi și agresiuni în interiorul mijloacelor de transport public, motiv pentru care se recomandă o precauție sporită asupra bunurilor și bagajelor proprii în cazul în care veți recurge la acest mijloc de transport în lipsa altor variante.

Servicii de taxi

Se recomandă utilizarea taxiurilor înregistrate, recomandate de hotel sau de persoane de încredere, cele din stațiile autorizate și semnalizate corespunzător sau comandate prin intermediul aplicațiilor pentru telefoane de tip smartphone. De îndată ce vă urcați într-un taxi, verificați deținerea de către taximetrist a unei legitimații oficiale (care trebuie să fie expusă la vedere) și pornirea aparatului de taxare. Din motive de securitate, nu se recomandă utilizarea taxiurilor pe care le puteți opri în trafic.

Rețelele de transport privat, alternative celor de taxi, care se utilizează prin intermediul aplicațiilor pentru telefoane de tip smartphone, prezintă un grad sporit de securitate în Mexic.

Utilizarea cărţilor de credit

În Mexic sunt acceptate cărţile de credit/debit şi sistemele de plată cunoscute pe plan internaţional. Pentru a evita clonarea cardului, o practică răspândită în Mexic, se recomandă ca plata și introducerea în terminalul mobil a cardului să se realizeze doar în fața titularului. Evitați situațiile în care chelnerul/vânzătorul pleacă cu cardul pentru realizarea operațiunii de încasare într-o altă zonă a localului. De asemenea, verificați periodic plățile/retragerile din contul bancar pentru a sesiza la timp băncii orice operațiune suspectă/neautorizată.

Regimul medicamentelor

Se acceptă introducerea/scoaterea din Mexic a medicamentelor pentru uz personal, în cantități moderate. Se recomandă prezentarea unei rețete medicale, cu traducerea legalizată aferentă în limba spaniolă.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie pot fi introduse în Mexic numai în baza unui permis special şi cu documente care demonstrează efectuarea unor vaccinuri specifice. Pentru informaţii suplimentare, recomandăm consultarea Ambasadei Statelor Unite Mexicane din Bucureşti.

Reglementări vamale

Pot fi introduse în Mexic lucruri personale (aparatul de fotografiat sau camera de filmat, aparatul de ras electric, uscător de păr, telefonul şi laptopul personal, radio portabil, cărţi, reviste, care nu se pot comercializa), 200 ţigarete sau 25 trabucuri şi un maxim de 3 litri de băuturi alcoolice.

Sumele care depăşesc 10.000 USD (sau echivalentul în alte valute), fie în numerar, fie în cecuri la purtător, trebuie declarate la intrare. La ieşire, sumele care depăşesc 10.000 USD (sau echivalentul în alte valute), pot fi scoase numai dacă au fost declarate la intrare sau pot fi justificate cu documente care dovedesc proveniența licită.

Pentru obiectele care nu sunt personale, se plătesc taxele vamale aferente categoriei de bunuri.

Este interzisă introducerea de droguri, substanţe psihotrope, produse hemoderivate, arme, diverse substanţe chimice (ex.: insecticide), anumite specii de peşti şi animale vii, obiecte arheologice etc.

Având în vedere faptul că nu este permisă introducerea de produse alimentare care provin de la producători neautorizați să exporte pe piața mexicană, vă recomandăm să evitați transportarea unor astfel de produse.

Date de contact ale Ambasadei

Pentru orice solicitare de asistență de urgență sau semnalare privind situația în care vă aflați, vă puteți adresa Ambasadei României în Mexic, care are următoarele date de contact:

  • Telefon: +52 55 5280 0197
  • Telefon pentru situații de urgență consulară: +52 1 55 3883 3072 – DOAR pentru situații de urgență!
  • E-mail: mexico@mae.ro (Secretariat); mexico.consul@mae.ro (Secția Consulară)
  • Adresa: Calle Sófocles no. 311, Colonia Polanco, Delegación Miguel Hidalgo, C.P. 11560, Ciudad de México, México

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal