Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Republica Slovenia.

Intrarea în Republica Slovenia este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate, valabile pentru o perioadă de cel puțin 3 luni..

Toți străinii, inclusiv cetățenii UE, au obligația să se înregistreze la secția de poliție pe raza căreia locuiesc, în termen de 3 zile de la sosirea în Slovenia. Pentru cazul în care se cazează la hotel, acesta formalitate nu mai este necesară.

Pentru verificarea condițiilor particulare de intrare și ședere prevăzute de legislația națională vă recomandăm consultarea informațiilor oficiale furnizate de autoritățile slovene:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care intenționează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României și să își anunțe prezența în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Amenințări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Slovenia nu poate fi exclusă din fața acestei amenințări.

Slovenia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul național.

Vă recomandăm să urmăriți în permanență anunțurile și recomandările făcute de autoritățile slovene și să accesați periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe.

Siguranță și criminalitate

Slovenia este o țară sigură din punctul de vedere al criminalității.

Infracțiuni minore de tipul furtului din buzunare, înșelăciunilor sau furtului din mașini pot apărea în zone aglomerate (gări, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

 • Păstrați în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și nu le expuneți în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în mașini.
 • Mașinile trebuie încuiate și asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstrați atenția asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieșirile în orașe, în special în zonele aglomerate, lăsați documentele personale la hotel și păstrați numai o copie a actelor de identitate (pașaport, permis de ședere).
 • În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi Ambasada României din Ljubljana.
 • În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor slovene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă: 112 – Servicii de urgenţă (Pompieri si Salvarea) şi 113 – Poliţie.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

Apelează rapid numerele de urgență din Slovenia!

Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Republica Slovenia. Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare. Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Începând cu 1 iunie 2019, se va restricționa parțial traficul autovehiculelor de transport marfă în zona de N-E a țării. Astfel, accesul vehiculelor cu masă totală maximă autorizată de peste 7,5 tone, care vor tranzita Slovenia, va fi interzis pe drumurile regionale din Carinthia, Drava și Mura, fiind afectate punctele de trecere a frontierei Bistrica ob Sotli, Središče ob Dravi, Zavrč și Dobovec, de unde traficul va fi deviat pe autostradă (A1, A4 sau A5, după caz). Singurele excepții permise vor fi transporturile care vor avea ca destinație puncte de încărcare /descărcare situate în aceste trei regiuni.

În Republica Slovenia, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.

Pe tot parcursul anului este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire).

Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.

Este interzisă oprirea autoturismului pe banda de urgenţă.

Atenţie! În cazul în care primiţi o amendă şi nu dispuneţi de suma necesară, autorităţile competente slovene (poliţia și/sau compania slovenă care administrează autostrăzile – DARS) au dreptul să vă reţină actele până la plata amenzii.

În urma încălcării legislaţiei privind siguranţa traficului rutier, autorităţile competente eliberează un proces verbal de amendă și un proces verbal de reţinere a tuturor documentelor de identitate ale conducătorului auto şi ale autoturismului.

În Republica Slovenia, autorităţile poliţieneşti pot fi prezente atât în uniformă, cât şi civili cu autoturisme corespunzătoare.

Atenţie! În cazul în care, în urma unui control al poliţiei rutiere slovene, există suspiciuni privind provenienţa legală a maşinii, aceştia au dreptul să reţină autovehiculul până la identificarea proprietarului, perioadă care poate dura până la 6 luni, fără drept de despăgubire.

Atenţie! Pentru vinietele aferente utilizării reţelei de autostrăzi din Slovenia, sunt aplicate următoarele tarife:

Pentru autovehiculele de până la 3,5 t:

 • vinietele cu o valabilitate de 1 săptămână costă 15 Euro
 • vinietele cu o valabilitate de 1 lună pot fi achiziţionate cu 30 de Euro
 • vinietele cu o valabilitate de 1 an pot fi achiziţionate cu 110 Euro

Pentru motociclete:

 • vinietele cu o valabilitate de 1 săptămână costă 7,50 Euro
 • vinietele cu o valabilitate de 6 luni costă 30 Euro
 • vinietele cu o valabilitate de 1 an costă 55 Euro

Pentru autovehiculele cu masa de peste 3,5 t, taxa se plătește în numerar la staţia de taxare.

Vinietele pot fi achiziţionate de la staţiile de carburanţi din Ungaria, Croaţia, Austria, Italia – înainte de intrarea pe teritoriul Republicii Slovenia sau de la prima staţie de carburanţi de pe teritoriul Sloveniei.

VINIETA SE LIPEŞTE OBLIGATORIU PE PARBIZ, LOC VIZIBIL, AȘA CUM ESTE INDICAT PE AUTOCOLANT.

Informaţii suplimentare referitoare la punctele de vânzare a vinietelor se pot obţine la adresa:

https://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Methods_of_payment/Vehicles_under_35_t/Vignette/Sales_points_309.aspx

Amenda pentru nerespectarea legislaţiei privind plata și/sau lipirea vinietei pe parbriz este de 300 euro (150 euro dacă se achită pe loc).

 • Transportul de marfă sau pasageri

Atenție! Începând cu data de 1 aprilie 2018 a fost implementat noul sistem eletronic de taxare rutieră pentru vehiculele cu o masă maximă admisă de peste 3,5 tone, astfel:

 • Pentru categoria R3 (autocamioane și autobuze cu două sau trei axe):

0,205940 euro pentru fiecare kilometru parcurs;

 • Pentru categoria R4 (autocamioane și autobuze cu mai mult de trei axe):

0,428356 euro/kilometru.

Odată cu introducerea sistemului DarsGo, se elimină plățile efectuate în prezent pe loc atât în staţiile de taxare, cât și cea electronică, iar autocamioanele și autobuzele pot circula numai dacă sunt echipate cu dispozitiv DarsGo și înregistrate în sistem. Taxele sunt calculate automat, în funcție de distanța parcursă pe tronsoanele de autostradă.

Companiile de transport înregistrate în Uniunea Europeană îți pot înscrie autovehiculele online, pe portalul DarsGo: https://www.darsgo.si/portal/ .

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este foarte bună.

 • Parcarea

Parcarea în interiorul localităţilor este permisă numai în locuri special destinate, contra cost, iar tichetele de parcare trebuie plasate la vedere, în interiorul maşinii.

 • Centura de siguranţă

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie.

 • Limitele de viteză admise
  • în localităţi – 50 km/oră
  • în afara localităţilor – 90 km/oră
  • pe drumuri expres – 100 km/oră
  • autostrăzi – 130 km/oră.

Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi intre 60 și 1200 de euro şi suspendarea permisului de conducere pentru depăşiri de 30-50 km/h .

Este interzisă folosirea telefonului mobil la volan.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Slovenia.

 • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Pe teritoriul Sloveniei sunt interzise deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor, precum şi a aparatelor antiradar.

Amenzile pentru încălcarea legislaţiei privind siguranţa traficului rutier pentru acest articol sunt cuprinse intre 400-800 euro pentru persoanele fizice.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:

În caz de accident uşor, notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii de asigurări din Republica Slovenia. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Telefoane utile în caz de urgenţă:

 • 112 sau 911 – Urgenţă (Pompieri şi Salvare)
 • 113 – Poliţia

Apelează rapid numerele de urgență din Slovenia!

Utilizarea cărţilor de credit

În Republica Slovenia există un sistem bine dezvoltat şi o reţea puternică de ATM-uri. Se acceptă plata cu cărţi de credit/debit la majoritatea magazinelor, restaurantelor, staţiilor de benzină.

Reglementări vamale

Nu există controale la graniţele interne dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Republica Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia (ultimele trei nefiind membre ale UE).

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: 800 bucăţi ţigări,  200 ţigări de foi,  50 trabucuri sau 1 kg tutun; 10 au 20 litri de băutură cu concentraţia mai mică de 22%.

Este interzisă scoaterea din Republica Slovenia a obiectelor de artă şi patrimoniu.

În Republica Slovenia este interzisă deţinerea ilegală de arme de foc. În cazul excursiilor destinate vânătorii, cetăţenii români pot călători cu arma de vânătoare în următoarele condiţii: deţinerea unui permis european și a licenţei pentru armă şi documentele care să dovedească scopul călătoriei.

Sfătuim persoanele interesate să călătorească cu alte arme care nu sunt de vânătoare sa se adreseze din timp autorităţilor poliţieneşti slovene pentru obţinerea autorizaţiei de intrare/tranzitare cu arme în această ţară.

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare, cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!

Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Pentru informaţii suplimentare verificaţi pagina Direcţiei Vămilor din Republica Slovenia.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal