​Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români au nevoie de viză pentru a călători în Mauritania. Viza se poate obţine de la Ambasada Republicii Islamice Mauritania acreditată la Berlin, Republica Federală Germania: Kommandantenstr. nr. 80, 10117 Berlin, tel.: +49302065883, fax: +493020674750, e-mail: info@mauretanien-embassy.de.

De asemenea, începând cu anul 2014, viza de intrare pe teritoriul acestui stat poate fi obținută direct pe aeroportul internațional din Nouakchott. Solicitările de prelungire a dreptului de ședere în Mauritania trebuie adresate Agenției Naționale a Registrului Populației și titlurilor securizate, biroul Tevragh Zeina din Nouakchott (Agence Nationale du Registre de la Population et des Titres sécurisés – ANRPTS).

Este necesar ca pașaportul să fie valabil pentru o perioadă de cel puțin șase luni de la data intrării în țară. Pentru aplicarea ștampilei de intrare este necesară cel puțin o pagină liberă în pașaport.

Accesul pe cale terestră în Mauritania se poate efectua printr-unul din următoarele puncte de trecere a frontierei: PK 55 Nouadhibou, Gouera, Tmeimichatt (Dakhlet-Nouadhibou), Choum (Adrar), Chegatt, Zoueiratt (Guelb), F’Derick, Bir Mogrein, Ain Ben Tili (Tiris Zemour), Oualata, Fassala Nere, Bassiknou, Adel Bagrou, Bousteila, Djigueni (Hodh Ech Chargui), Gogui Zemal, Touil (Hodh El Gharbi), Tenaha, Hamod (Assaba), Ould Yenge, Ghabou Débarcadère, Gouraye Débarcadère, Wompou Débarcadère (Guidimakha), Wali, Sagne, Tifounde Cive, Kaedi Débarcadère (Gorgol), M’Bagne, Aere M’Bar, Boghe Débarcadère, Dar El Barka (Brakna), Tekane, Jidrel Mohguen, Bac de Rosso, Diama (Trarza), Touajil, N’Beiket Lahwach (sud-est), Fereni et Melgue (la frontiera cu Mali), Nouma Niere, Djowol, Dioudi Dande Mayo Bababe, Lexeiba, Marsel et M’Boyo (la frontiera cu Senegal).

Atenţie! Cetățenii străini care intră pe teritoriul Mauritaniei fără să se înregistreze la unul dintre punctele de trecere a frontierei menţionate mai sus, sunt considerați a avea un statut ilegal.

Partea de N-E a țării (proximitatea frontierei cu Algeria, Mali, Sahara Occidentală) a fost plasată sub controlul armatei, fiind necesară o autorizație specială, din partea Statului Major al Armatei, pentru accesul în această regiune.

Cardurile bancare și cecurile nu sunt acceptate de către comercianți, prin urmare se recomandă utilizarea numerarului.

Prezența unor jurnaliști străini

Mai mulți jurnaliști străini (reporteri, fotografi, cameramani etc.) au fost arestați și expulzați pentru efectuarea unor reportaje fără deținerea unei autorizații prealabile. Următoarele demersuri sunt recomandate anterior efectuării voiajului:

  • Pentru obținerea unei acreditări temporare, jurnaliștii trebuie să se adreseze Ambasadei Republicii Islamice Mauritania acreditată la Berlin. Solicitarea trebuie să conțină o scrisoare adresată Ministerului Comunicațiilor și Relațiilor cu Parlamentul, să descrie precis misiunea care va fi efectuată (date, echipă, subiectul reportajului, materiale/bunuri importate etc.), o copie a legitimației de presă și o copie a pașaportului și a vizelor obținute anterior (pentru deplasările efectuate în cadrul activității jurnalistice). După analizarea cererii, va fi emis un răspuns sub forma unui acord de principiu.Acest răspuns va fi utilizat pentru obținerea vizei necesare.
  • Pentru obținerea unei autorizații pentru a filma, demersurile sunt identice. Cu toate acestea, ulterior sosirii la Nouakchott, pentru obținerea unei autorizații semnată de către Ministrul Comunicațiilor, echipa de filmare trebuie să îndeplinească o serie de formalități la serviciul tehnic din cadrul Ministerului Comunicațiilor (conform reglementărilor legale).

Ameninţări teroriste

Evenimentele curente din Mali (intervenția militară franceză, terorismul, activitățile unor grupări armate, fluxurile de refugiați) expun în permanență teritoriul mauritan la riscul de a fi infiltrat de către elemente teroriste, sens în care este necesară o vigilență sporită.

Pe fondul amenințării teroriste determinate de AQMI (Al Qaeda în Maghrebul Islamic), precum și alte grupări teroriste în statele din proximitate (în special Mali) este descurajată orice încercare de deplasare în zona de frontieră dintre Mali și Mauritania. Dacă este imperativă deplasarea din Mauritania către Mali, aceasta trebuie să se realizeze exclusiv prin teritoriul senegalez. FRONTIERA MAURITANIEI CU MALI TREBUIE EVITATĂ.

Cetățenii români care călătoresc în această zonă se expun riscurilor de a deveni victime ale atentatelor teroriste, răpirilor și/sau jafurilor. Amintim în acest sens: atentatul sinucigaș care a avut drept țintă Ambasada Franței la 08 august 2009 ; răpirea a 3 cetățeni spaniolă angajați ai unui ONG, în noiembrie 2009, pe ruta Nouakchott-Nouadhibou; răpirea a 2 turiste italiene în decembrie 2009 în apropierea frontierei maliene ; dejucarea unei tentative de atentat împotriva Ambasadei Franței în februarie 2011; răpirea în Mali a unui cetățean francez care se deplasa dinspre frontiera mauritană la 20 noiembrie 2012.

Se recomandă alternarea intervalelor orare de deplasare, organizarea în convoi pentru călătoriile pe distanțe lungi, cu asistența unui ghid profesionist.

De asemenea, la intrarea pe teritoriul mauritan, este preferabilă solicitarea de informații pe lângă autoritățile competente, în vederea actualizării datelor despre evoluția situației de securitate.

Siguranţă şi criminalitate

Au fost semnalate jafuri, inclusiv prin utilizarea violenței, sens în care se recomandă vigilență sporită pe parcursul deplasărilor, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Este recomandată efectuarea cazării doar în locații care dispun de un control strict al accesului (hoteluri), precum și confirmarea acestor măsuri de securitate cu reprezentanții unității de cazare anterior efectuării unei rezervări.

Pentru toate deplasările efectuate în afara capitalei mauritane se recomandă călătoria în convoi de minim 2 vehicule, cu verificarea prealabilă a stării tehnice a autoturismului, asigurarea unor rezerve de apă potabilă, carburant și alimente, informarea celor apropiați cu privire la deplasare și, în funcție de caz, utilizarea serviciilor unui ghid autorizat. Suplimentar, poate fi de un real folos utilizarea serviciilor de comunicații prin satelit (de exemplu valiză Inmarsat, telefon de tip Thuraya).

Accesul pe șoselele care traversează zona „no man’s land” care separă Sahara Occidentală de Mauritania, circulația în ambele sensuri a fost liberalizată începând cu 1 ianuarie 2000, sub rezerva respectării reglementărilor legale (traversarea în intervalul orar 08.00 – 18.00). NU ESTE RECOMANDATĂ PĂRĂSIREA DRUMURILOR PRINCIPALE, zona adiacentă șoselelor fiind minată. Întreaga zona frontalieră de nord prezintă un risc ridicat pe fondul prezenței unor dispozitive explozive. Autoritățile mauritane au comunicat faptul că a fost deminat integral doar drumul de coastă dinspre Maroc către Mauritania (șoseaua către Nouadhibou).

Pentru semnalarea cazurilor de jaf, utilizați numerele de telefon de la secțiunea ”Telefoane utile”.

ZONE DE SECURITATE ÎN MAURITANIA – zone nerecomandate pentru efectuarea de călătorii:

Zouérate – aflat în zona roșie de risc (autoritățile mauritane nu recomandă deplasarea);

Accesul în regiunea Zouérate, aflată în zona roșie, se face doar pe cale aeriană. Orașul Zouérate, ca și zona Fdérik (împreună formează o aglomerare economică) sunt considerate ca fiind situate în zona portocalie.

Zone nerecomandate pentru deplasări (cu excepția unor motive imperative) – zona portocalie

În orașele de provincie se aplică aceleași recomandări de vigilență ca în Nouakchott. Este recomandată efectuarea deplasărilor în grup, iar deplasarea pe timpul nopții trebuie evitată.

Zone cu vigilență sporită – zona galbenă

La Nouakchott este recomandat să vă deplasați pe timpul zilei și în zone frecventate. Centrul orașului, cartierele noi și plajele situate în apropierea capitalei au fost scenele mai multor agresiuni fizice în timpul zilei, inclusiv cu utilizarea unor arme albe. Este recomandată evitarea situațiilor în care puteți fi izolat, îndeosebi pentru persoanele de sex feminin.

Axele Nouadhibou-Nouakchott și Nouakchott-Rosso

Ținând cont de măsurile de securitate adoptate de autoritățile mauritane, deplasările pe aceste axe pot fi organizate în următoarele condiții:

  • circulați în convoi de minim 2 vehicule;
  • nu circulați pe timpul nopții;
  • la punctele de control ale jandarmeriei și poliției mauritane comunicați: identitatea călătorilor, toate datele de contact (telefonice), numerele de înmatriculare și tipul autoturismelor utilizate, itinerariul precis (date, orar, puncte de plecare și de sosire, opriri etc.);
  • deținerea unui telefon prin satelit și comunicarea numărului utilizat, anterior efectuării deplasării;
  • creșterea posibilității de a fi localizați, în măsura posibilităților, prin echiparea personală sau a autoturismului cu un sistem de GPS tracking;
  • înțelegerea sfaturilor privind călătoriile în zonele deșertice.

Coordonatele misiunii diplomatice care deține jurisdicția consulară pentru Republica Islamică Mauritania

Ambasada României în Regatul Maroc

Adresa: 10, Rue d’Ouezzané, Rabat

Telefon: 00212 537 72 46 94; 00212 537 73 86 11

Fax: 00212 537 70 01 96

Web: http://rabat.mae.ro/

E-mail: rabat@mae.ro

Telefon mobil NUMAI pentru urgenţe (accidente, răpiri, etc.): 00212 679 97 77 51
Secţia consulară

Adresa: 10, Rue Ouazzane, Hassan

Telefon: 00212 537 72 14 93, numai luni între 13,00-16,00 (limbile română și franceză) 00212 537 25 40 65, de marți până vineri între 09,00-14,00 (se răspunde în limbile franceză și engleză)

E-mail: visa.consulat@gmail.com; rabat.cons@mae.ro

Telefon mobil NUMAI pentru urgenţe (accidente, răpiri, etc.): 00212 679 97 77 51
Secţia economică

Adresă: Route el Moujahidine, lotissement Alta Mira, Villa Falaky n° 4, Tanger

E-mail: remusradulescu@yahoo.com.br

Tel/fax: 00212 539 33 02 05

Telefon mobil: 00212 664 815 494

Ambasador: E.S. Dna Daniela-Brîndușa BĂZĂVAN

Telefoane utile

  • Poliția (în mediul urban) (1)17
  • Jandarmeria (în afara localităților) (1)16
  • Pompieri și ambulanță (1)18
  • În caz de accident apelați poliția/jandarmeria 117/119

Apelează rapid numerele de telefon din Mauritania!

Sistemul medical

Premergător călătoriei în Mauritania este recomandată vaccinarea împotriva febrei galbene, meningitei și febrei tifoide, precum și medicație pentru prevenirea malariei. De asemenea, există un risc crescut de infectare cu hepatită B, HIV și sifilis, Chikungunya – Dengue, meningită, în cazul în care nu sunt luate toate măsurile de protecție.

În scopul reducerii riscurilor de infestare, se recomandă:

  • spălarea frecventă a mâinilor cu soluții pe bază de alcool, îndeosebi înainte de fiecare masă, înainte de consumarea alimentelor, precum și în contextul utilizării toaletelor;
  • verificarea stării alimentelor, a calității și preparării corespunzătoare (de evitat achiziționarea produselor de la vânzătorii ambulanți) ;
  • evitarea consumului de produse alimentare (pește, carne de pasăre/ovine/bovine) crude sau gătite precar;
  • decojirea înaintea consumului sau spălarea intensă a fructelor și legumelor;
  • consumul de apă îmbuteliată;
  • evitarea consumului de înghețată sau produse congelate, precum și a sucurilor proaspete, legume crude sau fructe cu coajă;
  • respectarea regulilor de bază privind igiena și curățarea/dezinfectarea atentă a casei (bucătăria, băile și toaletele);
  • evitarea consumului de preparate nepasteurizate sau crude.

Pe fondul extinderii epidemiei de Ebola, controalele sanitare la punctele de trecere a frontierei (aeriene, terestre și maritime) au fost înăsprite.

Anterior deplasării în Mauritania, vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Condiţii privind traficul auto

Este recomandată utilizarea drumurilor naționale de coastă, aflate sub supravegherea Jandarmeriei Naționale și evitarea deplasărilor în deșert.

În Mauritania nu există înțelegere amiabilă în cazul unor accidente, sens în care, în eventualitatea producerii unor accidente rutiere soldate doar cu pagube materiale, se recomandă menținerea autoturismelor implicate în poziția impactului până la sosirea forțelor de poliție.

Reglementări vamale

Introducerea/scoaterea de valută de pe teritoriul Mauritaniei se efectuează doar în baza unei declarații la intrarea/ieșirea de pe teritoriul național. Este necesară păstrarea tuturor documentelor justificative (de exemplu buletine de schimb valutar).

Indiferent de statutul călătorilor (posesori de pașapoarte simple sau oficiale) este interzisă introducerea în Mauritania a băuturilor alcoolice (conform legislației mauritane, alcoolul este încadrat în rubrica stupefiante, introducerea acestuia fiind interzisă). Nerespectarea prevederii legale (precum și încercarea de introducere a oricăror cantități de alcool, droguri sau alte produse considerate ilegale) conduce la plasarea sub arest preventiv și prezentarea în fața unui judecător, existând riscul unor condamnări la pedeapsa cu închisoarea, aplicarea de amenzi și confiscarea bunurilor personale (autoturisme etc.).

De asemenea, cetățenii români care călătoresc în Mauritania, sunt sfătuiţi să nu introducă preparate/carne de porc (bagajele sunt supuse controlului vamal aleatoriu).

Regimul animalelor de companie

Nu este recomandată deplasarea cu animale de companie.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal