Condiții de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români pot călători în Kenya în baza unei vize de intrare.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români care doresc să călătorească în Kenya trebuie să aplice online, anterior călătoriei, pe paginile de internet http://account.ecitizen.go.ke/registerwww.evisa.go.ke în vederea obținerii în prealabil a vizei electronice kenyene. Nu se mai emit vize la sosirea în acest stat.

Pentru informații suplimentare cu privire la pașii de urmat în vederea solicitării online a vizei de intrare pe teritoriul Kenyei, vă recomandăm să accesați următoarea Broşura.

Se recomandă aplicarea pentru viză cu cel puțin 10 zile lucrătoare înaintea datei preconizate de intrare pe teritoriul Kenyei.

Există următoarele tipuri de vize:

 • Viza cu o singură intrare – “Single Journey Visa (Business or Tourism)”, costul acestui tip de viză este de 50 USD. În funcție de necesități, se poate solicita o viză turistică cu multiple intrări, cu o valabilitate de 90 de zile.
 • Viza de tranzit – “Transit Visa” permite intrarea pe teritoriul Kenyei pentru maximum 3 zile, iar costul acestui tip de viză este de 20 USD.
 • Viza cu multiple intrări – „Multiple Entry Visa (Tourism/Visitor/Business)”, costul acestei vize este de 100 USD.
 • Viza Est Africană – East Africa Tourist Visa” permite intrarea pe teritoriul Kenyei, Ugandei și Rwandei, ori de câte ori este necesar, este valabilă 90 de zile, cu intrări multiple, iar costul acestui tip de viză este de 100 USD.
 • Viza diplomatică – Diplomatic/Courtesy Visa”, este destinată posesorilor de paşapoarte diplomatice şi de serviciu care călătoresc în Kenya, în interes de serviciu, iar viza se acordă gratuit.

Pașaportul trebuie să fie valabil pentru o perioadă de cel puțin 6 luni, anterior intrării în acest stat.

Apelează rapid numerele de urgență din Kenya!

Amenințări teroriste

Kenya trece prin numeroase provocări în ceea ce privește amenințările teroriste urmare implicării sale în menținerea păcii în Somalia, fiind parte a AMISOM începând cu anul 2011, în special din partea unor organizații teroriste care activează pe plan local.

În ultimii ani, au existat numeroase atacuri teroriste violente și cu mare impact mediatic în Nairobi și în alte localități din Kenya, cu arme de foc, grenade, dispozitive improvizate, atacuri sinucigașe, asumate de către organizația teroristă Al-Shabaab sau alte organizații similare, printre care amintim: atacurile asupra centrului comercial Westgate în 2013, Hotelului Dusit în centrul capitalei Nairobi în anul 2019 sau cel împotriva bazei militare din Lamu în anul 2020.

Cele mai multe atacuri s-au înregistrat în zona de nord-est a Kenyei, de-a lungul graniței cu Somalia, Etiopia și Sudanul de Sud, în special regiunile Mandera, Garissa, Lamu, Wajir, dar și în orașele/regiunile de pe coasta Oceanului Indian, cu precădere în orașele Lamu, Tana River, Kilifi, Mombasa și Malindi.

La acestea se adaugă violențele între triburile/comunitățile care trăiesc în Kenya, cauzate de problemele istorice, socio-politice sau economice nesoluționate de către guvernele care au condus țara în perioada care a urmat după cucerirea independenței. Aceste incidente sunt urmate de numeroase strămutări ale populației, contribuind la menținerea instabilității în regiunile afectate.

În capitala țării, Nairobi, atacurile teroriste au vizat mai ales spațiile publice, transportul public și locurile de divertisment (parcuri, mall-uri etc.) sau piețele. Din cauza frecventelor atacuri îndreptate împotriva cetățenilor străini (jafuri, tâlharii, etc.), recomandăm evitarea zonei centrale a capitalei Nairobi (CBD), cartierul Eastleigh, precum și toate cartierele mărginașe sau de tip slum din Nairobi (Kibera, Mathare, etc.).

Prin urmare, recomandăm cetățenilor români care vizitează Kenya:

 • evitarea tuturor călătoriilor în zonele de graniță din nordul țării și de la granița cu Sudanul de Sud, Etiopia, precum și în estul țării (Mandera, Garissa, Kilifi, Kwale, Tana River, Mombasa – zona orașului vechi și cea din vecinătatea feribotului Likoni care asigură conexiunea dintre Mombasa și stațiunile turistice de pe coasta sudică), pe coasta Oceanului Indian;
 • vigilență sporită în toate spațiile publice frecventate în special de către străini, cum ar fi hoteluri, locuri de divertisment, evenimente publice, centre comerciale, aeroporturi, transport public în comun sau privat, așezăminte religioase, precum și evitarea adunărilor publice.

Siguranță și criminalitate

Criminalitatea, cu precădere atacurile armate, este în creștere, în special în zonele urbane, din cauza  șomajului ridicat, manifestând-se sub formă de jafuri armate, furturi auto, tâlhării, înșelăciuni, iar izolat au fost semnalate cazuri de răpiri persoane.

Astfel, se impun măsuri de precauție suplimentare, după cum urmează:

 • evitarea în totalitate a ieșirilor în oraș după lăsarea serii;
 • evitați pe cât posibil transportul în comun (matatu) acesta fiind ținta principală a atacurilor armate şi folosiți companiile de taxi recomandate de către hoteluri;
 • să nu aveți sume mari de bani asupra dumneavoastră ;
 • nu purtați bijuterii scumpe sau alte obiecte de valoare la vedere;
 • să respectați regulile de conduită şi îmbrăcăminte specifice anumitor regiuni (în special în zonele locuite majoritar de comunitatea musulmană);

În cazul unor evenimente neplăcute, vă recomandăm să sunați la numărul unic de urgenţă 999 sau să vă adresați celui mai apropriat post de poliţie.

Recomandăm tuturor cetățenilor români să-şi anunțe prezenţa în regiune la Ambasada României la Nairobi, folosind e-mailul nairobi.consul@mae.ro (nume, prenume, data naşterii şi numărul de telefon mobil).

Sistemul medical

Vă recomandăm, cu insistență, să încheiați o asigurare de călătorie, medicală și de viață dacă doriţi să călătoriţi în Kenya. Sistemul medical în Kenya are două componente, una de stat și una privată. Asistența medicală privată se situează la un nivel adecvat de performanță.

MAE recomandă insistent vaccinarea împotriva febrei galbene (şi deţinerea Carnetului Galben de Vaccinări împotriva FB) precum şi împotriva febrei tifoide, hepatitei A&B, difteriei şi poliomielitei.

Toți cetățenii străini care călătoresc între ţările CAE (Comunitatea Africii de Est) sunt solicitaţi să prezinte carnetul galben de vaccinări împotriva febrei galbene, la intrarea în aceste ţări (Kenya, Uganda, Rwanda,Tanzania, Burundi).

Vă recomandăm să contactați companiile aeriene cu care doriți să călătoriți spre ţările CAE pentru a verifica dacă aceștia solicită Carnetul Galben la îmbarcarea în România spre ţările CAE şi invers, având în vedere că au existat cazuri de acest gen în trecut.

Malarie: Cu excepţia orașului Nairobi și a zonelor aflate la mare altitudine, malaria este destul de răspândită în Kenya, iar specia predominantă de țânțar purtător al acestei maladii este P. Faciparum.

Vă recomandăm să procurați din timp un set medical de prim ajutor în caz de infestare cu malarie cât şi utilizarea de spray-uri şi plase împotriva țânțarilor, înainte de a călători spre această ţară.

Recomandăm cetăţenilor români să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei medicale din zonă şi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, înainte de a călători în această ţară.

Condiții privind traficul auto

În Kenya se circulă pe partea stângă a sensului de circulație. Este obligatorie folosirea centurii de siguranță, şi deținerea tuturor documentelor valabile (carnet de conducere, asigurare RCA, talon, etc.). Este interzisă folosirea telefonului mobil în timpul condusului, cu excepția echipamentelor de tip handsfree.

Carnetul de conducere românesc poate fi folosit în Kenya pentru o perioadă limitată, astfel încât vă recomandăm să dețineți carnetul de conducere internațional sau să vă adresați autorităților locale din Kenya, în vederea obținerii carnetului de conducere kenyan.

Utilizarea cărților de credit  

Sistemul bancar în Kenya este dezvoltat. Sunt acceptate toate tipurile de cărți de credit, iar utilizarea acestora este frecventă, însă se recomandă atenție sporită în momentul retragerii unor sume de bani de la ATM, existând numeroase cazuri de tâlhării în zonele unde sunt instalate acestea.

Reglementări vamale

Infracţiunea privind transportul substanțelor halucinogene și a drogurilor este considerată ca fiind deosebit de gravă și se pedepsește cu închisoarea.

La intrarea în țară este permisă introducerea următoarelor cantități de produse fără a se plăti taxe vamale:

 • 200 de țigări (1 cartuș);
 • 50 de bucăţi de trabuc;
 • 1l băuturi spirtoase;
 • 50 ml de parfum;

Este interzisă importarea de fructe, produse alimentare pe bază de carne, arme şi muniții cât şi copii/imitații ale acestora.

La ieșirea din ţară este interzisă:

 • Scoaterea a mai mult de 10.000 USD (aproximativ 100.000KSH);
 • Transportul de bunuri de proveniență animală (fildeș, piele, gheare, colți etc.).

Începând cu luna septembrie 2017 este interzisă folosirea tuturor pungilor de plastic, precum și importul acestora. Legislația prevede amenzi foarte mari pentru persoanele care utilizează pungi de plastic.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie trebuie să fie vaccinate împotriva rabiei, iar proprietarul trebuie să deţină un pașaport internațional de călătorie pentru animalul de companie.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal