Condiţii de intrare şi regim de şedere

Pentru cetăţenii români care se deplasează în Mali este necesară obţinerea vizei de intrare de la ambasadele acestui stat. Vizele se acordă pentru o perioadă de maximum 90 de zile.

Pașaportul trebuie să aibă o valabilitate de cel puțin 6 luni de la data depunerii cererii de viză. Reprezentarea diplomatică şi consulară a Republicii Mali în România este asigurată de Ambasada Republicii Mali la Paris.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească sau intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Dakar (Senegal) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să își înregistreze prezența prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Atenţie! Importul de stupefiante este interzis, iar consumul și traficul acestora sunt considerate infracțiuni.

Recomandăm un comportament şi o ţinută decentă, pentru respectarea sensibilităţilor culturale şi religioase din Mali, o ţară preponderent musulmană (90% din populaţie) şi practicantă.

Asistenţă consulară

Consulatul Onorific al României în MALI

Dl. Aly SAYEGH

Consul honoraire
Adresse: B.P. 3157, Bamako
Tél. +223 764 660 53
E-mail: asayegh@batiim.com

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Mali.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Mali este reprezentată de Ambasada României în Senegal.

Ameninţări teroriste

În contextul războiului recent din Mali şi al intervenţiei coaliţiei internaţionale, ţinând cont de posibilitatea unor răpiri efectuate de grupări teroriste, mai ales în jumătatea de nord a ţării, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite deplasarea în această regiune.

Nu trebuie neglijate riscurile unor atentate sau ale unor răpiri. Cetăţenilor români li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.

Cetăţenii români care trebuie să se deplaseze în Mali sunt sfătuiţi cu insistenţă să anunţe Ambasada României la Dakar şi Consulatul onorific al României la Bamako şi să transmită propriile coordonate de contact(număr de telefon, email, adresă etc.), pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Siguranţă şi criminalitate

Se recomandă cu insistenţă cetăţenilor români să evite deplasarea în toată zona graniţiei maliano-mauritaniene, în vestul şi nord-vestul ţării, din cauza posibilei prezenţe pe numeroase drumuri a unor grupuri înarmate.

Sunt semnalate riscuri frecvente de agresiuni fizice, furturi, trafic de stupefiante.

La sosirea pe aeroport, sfătuim cetățenii români să fie aşteptaţi de o persoană de încredere (de la hotel, firmă sau colaboratori),să călătorească spre hotel cu şoferi şi maşini cunoscute,să se asigure că locuiesc în condiţii de siguranţă (hotel securizat şi cu filtre de acces), să respecte regulile de securitate stabilite de autorităţile maliene şi eventualele mesaje de alertă transmise de MAE român sau de Ambasada României la Dakar.

De asemenea, se recomandă folosirea în permanenţă a unui telefon mobil de pe care să poată fi apelate numerele de urgenţă gratuite: 80 00 11 15 (Poliţia) sau 80 00 11 14 (Jandarmeria).

Se recomandă vigilență pe tot teritoriul ţării,și deplasarea, pe cât posibil, însoţiţi de localnici de încredere.

De asemenea, vă sfătuim săfiți atenţi la opririle şi controalele unor persoane care se prezintă drept poliţişti,să solicitați prezentarea legitimaţiei şi să vă asigurați că fotografia de pe legitimaţie corespunde cu deţinătorul ei, să evitați

călătoriile pe timpul nopţii sau în zonele periferice ale oraşelor, precum şi parcarea în locuri nesigure a maşinilor.

S-a constatat recent o creștere a furturilor comise cu violenţă, precum şi a atacurilor organizate pe şoselele principale ale ţării. În cazul unui atac, cetățenii români sunt sfătuiţi să nu opună rezistenţă şi să anunţe imediat autorităţile locale, la numerele indicate anterior, consulul onorific al României în Mali şi Ambasada României la Dakar.

Sistemul medical

Date fiind posibilităţile limitate de asistenţă medicală din Mali, recomandăm cetăţenilor români care suferă de anumite afecţiuni şi celor însoţiţi de copii mici să evite călătoriile în această ţară.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate cu clauză de repatriere înainte de a pleca într-o călătorie, valabilă pe întreaga durată a șederii (care să includă, în măsura posibilului, clauze de evacuare de urgență pe calea aerului în caz de îmbolnăvire).

Informaţii suplimentare puteţi obţine accesând www.cnas.ro.

Din cauza condiţiilor specifice continentului african, există riscuri contactării unor boli cum ar fi rabia, meningita, febra tifoida, paludismul (malaria), febra galbenă şi holera.

Pentru a nu contacta astfel de boli se recomandă: spălarea mâinilor cât mai des cu putinţă, atenţie la calitatea alimentelor şi evitarea de a le achiziţiona de pe stradă, consumarea apei sau a altor lichide numai din recipienţi sigilaţi, desfăcuţi în faţa consumatorului, evitarea consumului de apă de la robinet, evitarea consumului de îngheţată, gheaţă, lapte nepasteurizat în locuri nesigure, spălarea şi curăţarea fructelor şi legumelor, evitarea consumului de fructe de mare crude (scoicile).

Se recomandă vaccinarea împotriva tetanosului, poliomielitei, difteriei, meningitei, febrei tifoide, hepatitei A şi B.

Pentru a călători în Republica Mali, este obligatoriu vaccinul împotriva Febrei Galbene. La intrare pe teritoriul acestui stat este necesar să prezentați carnetul/certificatul internațional de vaccinare.

În privinţa malariei, Mali se situează, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, printre ţările cu incidenţă mare a maladiei pe continentul african, datorate ţânţarului anofel. Medicamente recomandate: Artemether-lumefantrine Artesunate, Amodiaquine. Se recomandă tratamentul preventiv contra malariei.

Riscul de contactare a maladiilor sexual transmisibile este relativ ridicat (675 de cazuri de infectare cu virusul HIV/SIDA la 100.000 de locuitori).

Călătorii sunt sfătuiţi să evite să facă baie în fluvii, râuri sau lacuri din Mali, din cauza riscurilor de infecţie cu bilarzioză.

De asemenea, trebuie evitat mersul desculţ pe nisip şi pe solurile umede, precum şi atingerea animalelor întâlnite.

În caz de nevoie, este necesar să foloșiți medicamente aduse din România și să nu cumpărați din locuri neautorizate. Asistenţa şi infrastructura medicale sunt în general sumare. În capitala Bamako există un serviciu de urgenţe la spitalul Gabriel Touré.

Numere utile:

  • Spitalul Gabriel Touré: + 223 20 22 27 12 sau + 223 20 23 07 80
  • Centrul medical-social al Cooperării Franceze la Bamako: + 223 20 22 50 72 sau + 223 76 35 03 89 (telefon de urgenţă).

Apelează rapid numerele de urgență din Mali!

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Sistemul de circulaţie este similar celui european, cu volanul pe partea stângă. Sistemul de semnalizare este foarte redus. Circulația auto pe drumurile publice se desfășoară pe banda din dreapta a sensului de mers. Drumurile naționale sunt frecvent traversate de pietoni, animale și vehicule tractate de animale.

Se acordă prioritatea de dreapta. Trebuie evitată cu desăvârşire circulaţia pe timp de noapte. Se recomandă circulația în vehicule 4×4, cu geamurile ridicate şi portierele încuiate.

  • Starea drumurilor

Şoselele sunt asfaltate doar pe marile axe şi se află într-o stare precară. Puteți întâlni animale și vehicule lipsite de semnalizare pe șosele, riscul de accidentare fiind deosebit de mare.

  • Parcul auto

În cazul unei călătorii cu taxiul, călătorii trebuie să se asigure că şoferul posedă un permis de conducere şi că maşina se află în condiţii optime de funcţionare şi securitate.

  • Permisul de conducere

Pot fi folosite permisele de conducere europene dacă perioada de ședere este de scurtă durată. În schimb, dacă veți rămâne pe teritoriul acestui stat o perioadă îndelungată, este necesar să vă preschimbați permisul de conducere cu unul local, fără examen, numai cu prezentarea celui european, care nu se reține.

 

  • Informaţii pentru cazuri de accident de circulaţie

În caz de accident se anunţă Poliţia şi Protecţia civilă la numărul 18. Chiar şi pentru tamponări uşoare, practica este de a anunţa poliţia, fără a se deplasa vehiculele implicate şi de a păstra o atitudine politicoasă faţă de localnici.

Cărţile de credit

Este recomandată utilizarea cardului Visa, în general numai pentru retragere de la bancomatele băncilor. Cardurile pot fi foarte puţin folosite în magazine. Se pot folosi şi cecuri de călătorie în principalele bănci din marile oraşe.

Reglementări vamale speciale

Nu există restricții vamale pentru turiștii străini, nici în ceea ce privește obiectele, nici sumele în valută admise la intrare, cu condiția declarării acestora.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal