Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a călători în Insulele Comore.

Asistenţă consulară

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Insulele Comore.

În calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Insulele Comore sau se află deja pe teritoriul acestora, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Africa de Sud şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Insulele Comore nu pot fi excluse din faţa acestei ameninţări. Până în acest moment, Insulele Comore nu au suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Siguranţă şi criminalitate

Insulele Comore sunt un stat islamic şi este recomandabil să respectaţi obiceiurile locale, în special în perioada Ramadanului.

Insulele Comore nu se confruntă, în general, cu un nivel sporit de criminalitate, cele mai întâlnite delicte (în număr nesemnificativ) fiind furturile din buzunare şi tâlhăriile.

Deoarece pirateria reprezintă o ameninţare semnificativă în zona Golfului Aden şi în Oceanul Indian, nu este recomandată efectuarea unor călătorii cu vase de agrement în afara ariilor protejate.

De asemenea, se recomandă folosirea pentru deplasarea între insule a unor ambarcaţiuni care nu sunt supraîncărcate şi posedă toate facilităţile de protecţie a pasagerilor, accidentele cu victime în urma răsturnării ambarcaţiunilor supraîncărcate fiind frecvente.

Insulele Comore sunt afectate de cicloane în special în perioada ianuarie-mai, iar vulcanul Karthala situat în insula Grande Comore erupe periodic; deşi nu există avertizări privind o erupţie iminentă, este necesar să vă informaţi cu privire la acest aspect în cazul în care veţi vizita această regiune.

Comisia Europeană a interzis toate zborurile în Europa ale Air Service Comores (cu excepţia unui singur avion tipul LET 410 UVP, înregistrat D6-CAM) din motive de siguranţă a zborului.

Angajaţii instituţiilor guvernamentale române sunt sfătuiţi să evite utilizarea curselor Air Service Comores care fac obiectul interdicţiilor Comisiei Europene. Este recomandabilă consultarea listei companiilor interzise la zbor în UE pe site-ul http://ec.europa.eu/transport/air-ban/list_en.htm

Recomandări generale:

 • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii (indiferent de regiunea în care se află, dar mai ales în zonele izolate ale ţării), locurile aglomerate și demonstraţiile.
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, să păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, să lase documentele la hotel şi să păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
 • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
 • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
 • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cea mai apropiată misiune UE – Ambasada Franţei la Moroni:

Boulevard de Strasbourg – BP 465 – Moroni;
Telefon : (269) 773 06 15 / 773 07 53;
Fax: (269) 773 06 18;
Site: http://ambafrance-km.org/;
E-mail: cad.moroni-ambassade@diplomatie.gouv.fr

Apelează radip numerele de urgență din Insulele Comore!

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro.

Este bine ca asigurarea medicală să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie valabilă pe teritoriul acestei ţări, în urma consultării cu companiile de asigurare. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc. Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

Condiţii privind traficul auto

 • Starea drumurilor

Infrastructura rutieră este insuficient dezvoltată, fiind necesară utilizarea diverselor ambarcaţiuni pentru transportul între insule.

 • Transportul public

Vă recomandăm ca transportul să fie asigurat prin intermediul pachetului de servicii contractat cu operatorul de turism, pe lângă cazare masă etc.

 • Utilizarea cărţilor de credit  

În Insulele Comore există o reţea de bancomate numai în oraşele mari.

 

Regimul medicamentelor

Sunt interzise drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!
Este recomandabil să aveţi reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. De asemenea, trebuie avută în vedere contactarea autorităţilor din Insulele Comore înainte de deplasarea pe teritoriul acestei ţări având asupra dvs. asemenea  medicamente.Reglementări vamale

Pentru informații privind reglementările vamale din Insulele Comore, vă rugăm să contactaţi autorităţile acestei ţări.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal