Eritritol: Ce Este și Cum Afectează Alimentația Ta

Eritritolul este un îndulcitor natural cu un gust dulce asemănător zahărului, dar cu mult mai puține calorii. De-a lungul anilor, a câștigat popularitate în rândul celor care doresc să reducă aportul de zahăr sau să evite îndulcitorii artificiali. Acest articol își propune să exploreze ce este eritritolul, cum se consumă, modurile de adăugare în alimentație și să examineze riscurile potențiale legate de consumul îndelungat.

Având în vedere multitudinea de produse bogate în zahăr, aliment despre care se știe că favorizează, printre altele, obezitatea, inflamația cronică, diabetul de tip 2, hipertensiunea, nu e de mirare că sunt mulți care vor să înlocuiască zahărul cu variante mai sănătoase, care nu pun în pericol sănătatea.

Unul dintre acești îndulcitori este eritritolul, care parte dintr-o clasă de compuși numiți alcooli poliatomici. Eritritolul este un înlocuitor al zahărului care are 70% din dulceața acestuia, însă numai 6% din caloriile sale. De exemplu, în comparație cu zahărul de masă, care are 4 calorii pe gram, xilitolul (un alt alcool zaharat) are 2,4 calorii pe gram, dar eritritolul are 0,24 calorii pe gram.

Eritritolul se obține atunci când un anumit tip de drojdie fermentează glucoza din porumb. Așadar, acesta intră în categoria îndulcitorilor vegetali. El poate fi consumat de către pacienții care suferă de diabet, de persoanele care au renunțat definitiv la zahăr sau de către cei care țin cure de slăbire.

Odată ce ajunge în organism, în proporție de 90%, eritritolul este absorbit în intestinul subțire și apoi este eliminat prin urină 1. Doar 10% din acest îndulcitor ajunge în colon, de aceea eritritolul nu are efecte laxative atât de puternice cum pot avea alți îndulcitori din aceeași categori

 

Ce Este Eritritolul?

Eritritolul este un tip de alcool de zahăr, care poate fi găsit în mod natural în anumite fructe și alimente fermentate precum vinul și brânza. Cu toate acestea, majoritatea eritritolului disponibil pe piață este obținut prin fermentarea glucozei din sursa principală, care este, de obicei, amidonul din porumb sau trestia de zahăr. Este important de menționat că eritritolul este cunoscut pentru a avea un gust dulce, dar fără aport semnificativ de calorii, deoarece este absorbit în mod limitat de către organism.

Consumul și Utilizarea Eritritolului

Eritritolul este disponibil în numeroase forme, precum pudră cristalină sau granule, și poate fi folosit în multe feluri:

  1. Îndulcitor de Bucătărie

Eritritolul poate fi folosit ca înlocuitor al zahărului în gătit și copt. Se poate dizolva în lichide și poate fi folosit în rețetele de prăjituri, fursecuri, sau orice alt desert care necesită îndulcire.

  1. Îndulcitor de Băuturi

Datorită solubilității sale bune în lichide, eritritolul este adesea folosit pentru îndulcirea băuturilor, precum ceaiul, cafeaua și sucurile de fructe.

  1. Îndulcitor pentru Produsele de Panificație

Unele produse de panificație, precum gumă de mestecat sau produse fără zahăr, pot conține eritritol pentru a le conferi dulceață.

  1. Îndulcitor pentru Produsele Alimentare

Eritritolul poate fi găsit într-o varietate de produse alimentare procesate, cum ar fi produsele de patiserie și produsele congelate, pentru a reduce conținutul de zahăr.

Riscurile Consumului Indelungat

Cu toate că eritritolul este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor, există câteva riscuri potențiale legate de consumul său indelungat:

Ar putea provoca evenimente cardiovasculare

Potrivit unui studiu recent, oamenii de știință au ajuns la concluzia că eritritolul poate favoriza apariția atacului de cord și a accidentului vascular cerebral 2. În cadrul studiului, în care au fost implicate peste 1.000 de persoane, echipa de cercetători a încercat să identifice compușii în sânge ale căror niveluri erau legate de riscul cardiac viitor. Aceștia au monitorizat evenimentele cardiovasculare adverse majore pe parcursul a trei ani, inclusiv decesul și atacul de cord sau accidentul vascular cerebral care nu s-au soldat cu decesul pacienților.

În urma acestor monitorizări, oamenii de știință au descoperit că nivelurile crescute de eritritol și câțiva îndulcitori artificiali înrudiți au fost asociate cu riscul de accident vascular cerebral și atac de cord. Ca să confirme aceste rezultate, oamenii de știință au examinat încă 3.000 de persoane din Statele Unite ale Americii (SUA) și Europa.

Potrivit specialiștilor, persoanele cu niveluri de eritritol în intervalul superior de 25% aveau un risc de două ori mai mare de a se confrunta cu probleme cardiovasculare, spre deosebire de persoanele aflate în cel mai mic interval de 25%.

Însă munca oamenilor de științe nu s-a oprit aici, căci specialiștii au descoperit că creșterea nivelului de eritritol din sânge a accelerat, de asemenea, formarea cheagurilor de sânge și blocarea arterelor la șoareci.

În plus, specialiștii au descoperit că și dieta poate să afecteze nivelul eritritolului la oameni. În acest sens, cercetătorii au măsurat nivelurile de eritritol din sânge la opt voluntari sănătoși după ce au consumat o băutură îndulcită cu 30 g de eritritol (echivalent cu ceea ce s-ar găsi în 1-2 doze de băuturi răcoritoare cu conținut scăzut de calorii ).

Nivelurile de eritritol din sânge au crescut de 1.000 de ori și au rămas substanțial crescute timp de câteva zile. Iar vreme de 48 de ore, nivelurile de eritritol au crescut mai mult decât suficient pentru a declanșa modificări ale funcției trombocitelor.

În urma acestor rezultate, oamenii de știință au ajuns la concluzia că consumul de eritritol poate crește apariția cheagurilor de sânge, care, la rândul lor ar putea crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Având în vedere prevalența eritritolului în alimentele îndulcite artificial, sunt necesare multe alte studii pe această temă.

Găsindu-se și sub formă granulată, eritritolul poate fi folosit și în rețete de deserturi și alte preparate dulci, întrucât își păstrează gustul.

Doza maximă recomandată de eritritol

Este recomandat să nu depășești doza maximă admisă de eritritol – adică 50 de grame. Mare atenție atunci când calculezi aportul de eritritol, întrucât acesta se regăsește în multe alimente pe care le poți consuma deja, așa cum am scris mai jos.

 

  1. Efecte Asupra Sănătății Digestive

Eritritolul este absorbit în mare parte de intestinul subțire și este eliminat în mare parte prin urină. Cu toate acestea, unii oameni pot experimenta probleme gastrointestinale, cum ar fi flatulență și diaree, dacă consumă cantități mari de eritritol. Este important să se consume cu moderație, în special dacă nu sunteți obișnuiți cu acest îndulcitor.

  1. Reactii Alergice

Deși eritritolul este în general bine tolerat, unele persoane pot dezvolta reacții alergice la acest îndulcitor. Este important să monitorizați reacțiile dvs. la consumul de eritritol și să vă opriți dacă observați simptome alergice.

  1. Impactul Asupra Metabolismului

Există îngrijorări că eritritolul ar putea avea un impact asupra metabolismului, mai ales pentru persoanele cu diabet zaharat sau rezistență la insulină. Cu toate acestea, cercetările sunt încă în curs de desfășurare pentru a determina cu exactitate acest efect.

Concluzie

Eritritolul este un îndulcitor popular pentru cei care doresc să reducă aportul de zahăr sau să evite îndulcitorii artificiali. Acesta oferă un gust dulce, fără aport semnificativ de calorii și este folosit într-o varietate de moduri în bucătărie și în produsele alimentare. Cu toate acestea, este important să consumați eritritol cu moderație și să monitorizați reacțiile dvs. pentru a evita eventualele efecte secundare. Este întotdeauna recomandabil să consultați un specialist în nutriție sau medicul dumneavoastră înainte de a face schimbări semnificative în dieta dvs.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal