În fiecare an, data de 19 august este Ziua mondială a asistenței umanitare, care comemorează victimele atacului comis în 2003 asupra sediului Organizației Națiunilor Unite din Bagdad (Irak). În acest atac și-au pierdut viața 22 de persoane, printre care și Reprezentantul special al ONU în Irak, Sergio Vieira de Mello.

Luând în considerare atât contribuția Comisiei, cât și pe cea a statelor membre, se constată că Uniunea Europeană ocupă locul întâi la nivel mondial în ceea ce privește acordarea de ajutor umanitar. Activitatea UE în acest domeniu se bucură de sprijinul covârșitor al cetățenilor europeni: nouă din zece declară că este important ca UE să finanțeze ajutorul umanitar, conform celui mai recent sondaj Eurobarometru.

Comisia Europeană a ajutat 124 de milioane de persoane din peste 90 de țări în 2013, iar în acest an acordă în continuare asistență persoanelor care au cel mai mult nevoie de ajutor, printre acestea numărându-se victimele conflictelor din Siria, din Republica Centrafricană și din Sudanul de Sud, supraviețuitorii dezastrelor naturale din Asia, cei afectați de insecuritatea alimentară în regiunea Sahel și populațiile vulnerabile blocate în `crize uitate`, cum ar fi situația dificilă a refugiaților columbieni sau conflictul din Kachin în Myanmar/Birmania.

Comisia furnizează asistență umanitară persoanelor care au cel mai mult nevoie de ajutor în parteneriat cu peste 200 de organizații umanitare, printre care se numără și organizații neguvernamentale și internaționale, ONU și societățile de Cruce Roșie. Datorită solidarității cetățenilor europeni, mii de persoane care lucrează în domeniul ajutorului umanitar acordă asistență și aduc speranță victimelor conflictelor și dezastrelor naturale. Accesul fără obstacole și în siguranță la victime este o condiție esențială pentru a salva viața persoanelor care au nevoie de ajutor.

Crește numărul atacurilor

Frecvența atacurilor împotriva persoanelor care lucrează în domeniul ajutorului umanitar a atins un nivel fără precedent. În 2013 s-a înregistrat un număr record de agresiuni, 454 de persoane care lucrează în domeniul ajutorului umanitar fiind atacate. Peste o treime din victime (155 de persoane) au fost ucise (date din 15 iulie 2014, furnizate de aidworkersecurity.org).

Personalul național reprezintă ținta principală a acestor atacuri, numai una din șase victime făcând parte din personalul internațional care lucrează în domeniul ajutorului umanitar (date din 2013).

Tot mai multe persoane care lucrează în domeniul ajutorului umanitar se găsesc în situații precare și sunt supuse riscului de a cădea victimă unui atac violent. Activitatea persoanelor care lucrează în domeniul ajutorului umanitar a devenit mai periculoasă și, în consecință, bărbații, femeile și copiii aflați în situații dificile sunt expuși riscului de a li se acorda asistență într-o mai mică măsură sau chiar deloc. Mii de persoane vulnerabile pot fi private de sprijinul menit să salveze vieți dacă, din cauza climatului de insecuritate, organizațiile umanitare sunt nevoite să își suspende operațiunile sau să se retragă din regiunile periculoase.

În tabelul de mai jos, care prezintă clasamentul celor mai periculoase țări, Afganistanul ocupă primul loc, în perioada 1997-2013 având loc 400 de incidente. Acest număr este de două ori mai mare decât cel înregistrat în țara care ocupă locul al doilea, Somalia.

Exemple recente de atacuri asupra persoanelor care lucrează în domeniul ajutorului umanitar

Începând cu jumătatea anului 2010, în fiecare lună, fără excepție, persoanele care lucrează în domeniul ajutorului umanitar au fost atacate în Afganistan. În luna iunie a acestui an, opt membri ai personalului unui ONG care dezamorsau bombe au fost uciși, iar alți trei au fost răniți în timp ce lucrau la deminarea unui teren.

În Somalia, în decembrie 2013, patru medici (trei sirieni și un somalez) au fost împușcați în timp ce se îndreptau către o clinică. În același atac și-au pierdut viața două gărzi de corp, iar un medic sirian și un medic somalez au fost răniți.

În luna ianuarie, în statul Jonglei din Sudanul de Sud, trei membri ai personalului național din domeniul ajutorului umanitar au fost uciși de o grupare armată care a jefuit sediile ONU și ale ONG-urilor.

Deși nu figurează în primele zece locuri din clasamentul prezentat în tabelul de mai sus, Republica Centrafricană a devenit în ultimul timp una dintre cele mai periculoase țări pentru desfășurarea activității persoanelor care lucrează în domeniul ajutorului umanitar. Situația în materie de securitate s-a deteriorat de la jumătatea anului 2013. În luna aprilie a acestui an, trei persoane care lucrează în domeniul ajutorului umanitar au fost ucise de foști membri înarmați ai grupării Seleka în timpul unei reuniuni cu liderii comunității în cadrul căreia se purtau discuții pe tema îngrijirii medicale și a accesului la aceasta. În același atac au fost asasinați și cincisprezece conducători locali.

În Siria continuă atacurile asupra persoanelor care lucrează în domeniul ajutorului umanitar, aproape 60 dintre acestea fiind ucise din 2011. Preocupările privind siguranța personalului care își desfășoară activitatea în domeniul ajutorului umanitar și privind siguranța operațiunilor se mențin la același nivel ridicat în toate regiunile Siriei, înregistrându-se atacuri împotriva ambulanțelor și a vehiculelor ONU, precum și răpiri ale persoanelor care lucrează în domeniul ajutorului umanitar.

Dreptul umanitar internațional

Persoanele care lucrează în domeniul ajutorului umanitar sunt neutre: ele acordă asistență celor care au nevoie de sprijin, indiferent de naționalitatea, religia, sexul, originea etnică sau apartenența politică a acestora.

Atacurile împotriva persoanelor care lucrează în domeniul ajutorului umanitar constituie o încălcare a dreptului umanitar internațional care stabilește responsabilitățile statelor și ale părților nestatale în timpul conflictelor armate în chestiuni fundamentale, cum ar fi dreptul de a primi asistență umanitară, protecția civililor, inclusiv a medicilor și a persoanelor care lucrează în domeniul ajutorului umanitar, și protecția refugiaților, a femeilor și a copiilor. În pofida faptului că este obligatoriu pentru toate statele și pentru toți actorii nestatali, dreptul umanitar internațional este tot mai des încălcat.

Uniunea Europeană promovează cu fermitate respectarea dreptului umanitar internațional. Comisia Europeană finanțează formarea în domeniul dreptului internațional umanitar a personalului civil și militar care participă la operațiunile UE de gestionare a crizelor. Un exemplu în acest sens îl reprezintă misiunea de instruire desfășurată în 2013 de UE în Mali (EUTM Mali).

Bilanțul Europei în domeniul ajutorului umanitar

Europa se mândrește cu o tradiție îndelungată în domeniul ajutorului umanitar, aici înființându-se multe dintre cele mai renumite organizații umanitare la nivel mondial.

Statele membre ale UE s-au implicat întotdeauna și au făcut donații generoase pentru a sprijini victimele situațiilor de urgență.

Uniunea Europeană, în ansamblu, acordă ajutor umanitar de peste 40 ani. În 1992 a înființat Oficiul pentru ajutor umanitar al Comunității Europene (ECHO) `pentru a asigura o intervenție mai rapidă și mai eficientă`. În februarie 2010, ECHO a devenit Direcția Generală Ajutor Umanitar și Protecție Civilă, dna Kristalina Georgieva fiind primul comisar pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și răspuns la situații de criză.

În cursul actualului său mandat, Comisia Europeană a ajutat în fiecare an peste 120 de milioane de victime ale dezastrelor naturale și provocate de om. Acest fapt s-a realizat cu mai puțin de 1 % din bugetul anual total al UE, ceea ce reprezintă puțin peste 2 EUR pentru fiecare cetățean al UE.

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

Ia atitudine! Cunoaste-ti drepturile si exercita-le apeland 021 9615!

Sursa: europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal