Sunt bune, sunt gustoase și sunt roșii! De cele mai multe ori sunt de nelipsit de pe platourile aperitivelor, dar știați și câte beneficii pot avea?

La fel ca toți antioxidanții, licopenul stinge radicalii liberi, care joacă un rol important în cancer,  boli de inimă și alte boli asociate cu îmbătrânirea. Un studiu din 2020 publicat în jurnalul Cancer Causes & Control arată că bărbații care au mâncat roșii aproape în fiecare zi aveau un risc cu 28% mai mic de cancer de prostată decât bărbații care nu au mâncat. De asemenea, licopenul poate proteja pielea de daunele solare care pot provoca cancer de piele, iar unele cercetări arată și fapul acest atioxidant ajută femeile să mențină masa osoasă mai sănătoasă pe măsură ce înaintează în vârstă.

Cancerul este o cauză principală de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 10 milioane de decese în 2020. Licopenul și beta-carotenul sunt doi carotenoizi importanți care se găsesc în roșii și s-a sugerat că ambii au proprietăți anticanceroase. Licopenul, un pigment roșu găsit în roșii, are activitate antioxidantă și de captare a radicalilor liberi.

Corpul uman absoarbe o proporție semnificativă (23–24%) din licopenul ingerat care circulă și se acumulează în plasma sangvină, ficat și alte țesuturi cu un timp de înjumătățire de 12–33 de zile.

Dintre diferitele efecte benefice plauzibile ale licopenului, proprietățile sale anticancerigene au fost cele mai studiate. Aceste sugestii au provenit inițial din studii epidemiologice și au fost susținute ulterior de mai multe studii experimentale.

O recenzie publicată în 2020 vorbește despre proprietățile anticanceroase ale licopenului, în special în cancerul de prostată. Această lucrare a evaluat efectele licopenului asupra cancerului de prostată, precum și cancerul de sân, al doilea cancer ca prevalență din lume.

Specialiștii afirmă că  acest consum de licopen poate reduce concentrația sangvină a factorului de creștere asemănător insulinei  (IGF-1) . S-a demonstrat că IGF-1 este un factor important în dezvoltarea cancerului de sân la femeile aflate în premenopauză și, prin urmare, reducerea acestui factor de creștere poate reduce riscul apariției acestui tip de cancer.

Este bine să consumăm roșii?

Peste 80% dintre români afirmă  mănâncă roșii cel puțin o dată pe săptămână, într-o formă sau alta. Fie că le adăugăm în salate răcoritoare, în supe sau sosuri, că sunt un ingredient de bază în tocănițe sau pentru paste, roșiile sunt gustoase, aromate. Sunt o mulțime de soiuri de roșii. Iar ele sunt foarte sănătoase pentru noi. Poate mai sănătoase decât te-ai aștepta. Hai să vedem la ce ne ajuta roșiile.

Fie că sunt roșii, portocalii sau galbene, aceste legume delicioase oferă fitochimice care luptă împotriva bolilor.

Atunci când muști dintr-o roșie coaptă și suculentă este cu adevărat un deliciu culinar. De asemenea, este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru organismul nostru. Culoarea roșie bogată provine din licopen, un antioxidant puternic care se găsește din abundență în doar câteva alimente. În plus, o roșie mare oferă cantități decente de vitamina C și  potasiu, care scade tensiunea arterială , precum și acid ferulic, un alt antioxidant. Roșiile au, de asemenea, flavonoide, substanțe chimice din plante care reduc inflamația și deteriorarea celulelor și ajută la creșterea fluxului sanguin. Chiar și semințele din roșii au numeroase beneficii pentru sănătate pentru că acestea conțin fibre și compuși numiți saponine, care sunt antiinflamatorii .

Roșiile cultivate local pot fi cele mai bune pentru sănătate și gust. „În încercarea de a crea fructe ferme, rotunde, rezistente la dăunători, agricultura mare a scos din greșeală gena aromei”, spune Amanda Bontempo, RD, dietetician în oncologie la NYU Langone Health. În plus, soiurile de roșii pe care le găsim pe rafturile supermarketelor pot fi culese mult prea devreme, dar și tratate cu diferite subtanțe pentru a se coace mai rapid. Astfel, fără dar și poate, cele mai bune și gustoase roșii rămân cele crescute în grădină.

Roșiile organice sunt cele cultivate pe un sol care nu este fertilizat cu substanțe chimice. Asta înseamnă că roșia organică conține o cantitate mai mare de antioxidanți, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California, care au analizat compoziția roșiilor organice, dar și pe a celor obișnuite. Mai mult decât atât, roșiile organice nu sunt stropite cu pesticide și insecticide, fiind mult mai sănătoase decât cele care au fost stropite cu asemenea substanțe în timpul creșterii.

De altfel, cultivarea tomatelor este o industrie majoră. Se știe că aceste condiții de creștere, cum ar fi disponibilitatea apei, pot afecta creșterea, metabolismul și randamentul plantelor. Factorii-cheie limitanți care trebuie luați în considerare în creșterea culturilor de tomate sunt disponibilitatea apei, temperatura, salinitatea și contaminanții.

Într-un studiu din 2020, 20 de soiuri de roșii cultivate la niveluri medii și ridicate de salinitate a solului au fost examinate pentru conținutul de licopen, vitamina C și antioxidanți. S-a raportat că plantele de tomate cu toleranță la salinități mai mari ale solului produc legume cu niveluri crescute de antioxidanți, cum ar fi compușii fenolici și carotenoizi, precum licopenul. Acest lucru sugerează că salinitatea mediului de creștere poate avea un impact direct asupra calității nutriționale asociate cu tomatele.

Roșia este, așadar, un aliment sănătos, bogat în antioxidanți, iar de pe urma consumului acesteia avem numai de câștigat. Ideal ar fi să avem posibilitatea de a consuma tomate organice.

Spuneam mai devreme că unul dintre antioxidanții importanți ale roșiilor este licopenul care are  o serie lungă de beneficii asupra organismului nostru.

Tocmai de aceea este bine să vedem cum putem extrage cât mai multă substanșă de acest tip.

Astfel, studiile arată că putem absoarbe mai mult licopen dintr-o roșie gătită. De exemplu, o roșie proaspătă mare are aproximativ 5 mg de licopen, în comparație cu aproximativ 17 mg în ½ cană de  sos de roșii . Gătitul sparge pereții roșiei și eliberează licopenul. Nu există un aport recomandat pentru licopen, dar unele dovezi sugerează că doar 7 mg pe zi este benefic.

Pentru a îmbunătăți absorbția de vitamine, puteți fac un piure de roșii. Odată ce sunt zdrobite, se distrug și pereții celulari și toate vitaminele și antioxidanții din fruct sunt acumulați mai ușor de către organismul nostru.

Și roșiile de culori diferite sunt bogate în vitamine.

De exemplu, roșiile portocalii conțin betacaroten, care se transformă în vitamina A în organism, iar roșiile galbene au luteină, care ajută la prevenirea degenerescenței maculare asociate cu îmbătrânirea ochilor.

Roșiille sunt recomandate și pentru persoane care suferă de boli inflamatorii.

Persoanele cu artrită, în special poliartrita reumatoidă, cred deseori că ar trebui să evite roșiile și alte legume cum ar fi vinetele, cartofii și ardeii, deoarece pot provoca inflamații care duc la dureri articulare. Noțiunea poate decurge din faptul că această familie de plante conține un compus numit solanină, care în cantități mari poate fi toxică. Dar cantitatea care se găsește în legumele nuanțelor este extrem de mică. Nu există nicio cercetare care să arate că roșiile provoacă inflamație. De fapt, este exact opusul. „Fitochimicele din roșii au un efect antiinflamator puternic”, spune cercetătorul Bontempo.

În calitate de consumator, citiți cu atenșie eticheta produselor pe care le adăugați în coșul de cumpărături. Cât despre roșii, este indicat să le alegem pe cele care sunt tari și proaspete și să le evităm pe cele moi sau care au semne de mucegai.

 

Sursa: www.consumerreports.org

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal