Condiții de intrare și regim de ședere

Cetățenii români pot călători în Canada în scop turistic, fără viză, în baza pașaportului simplu electronic. Pentru posesorii unui pașaport simplu nebiometric sau a unui pașaport temporar este necesară obținerea vizei de intrare sau de tranzit aeroportuar, după caz.

Cetățenii români care călătoresc în Canada pe calea aerului trebuie să solicite și să obțină, în prealabil, o autorizație electonică de călătorie (Electronic Travel Authorization – eTA).

Autorizația de călătorie electronică eTA se obține doar online, prin accesarea paginii www.Canada.ca/eTA-Romania. Autorizația electronică de călătorie (eTA) are o valabilitate de 5 ani sau, după caz, până la expirarea valabilității pașaportului simplu electronic.

Obțineți eTA înainte de a vă rezerva biletul de avion.

Respectați regimul de ședere în Canada și nu modificați scopul declarat al călătoriei, în caz contrar Autorizația de Călătorie Electronică ar putea fi anulată! Dacă există motive neprevăzute care fac necesară o ședere mai îndelungată decât cea inițial planificată, contactați imediat autoritățile canadiene și solicitați informații cu privire la posibilitatea extinderii perioadei de ședere, cât încă aveți un statut legal în Canada.

Înainte de a iniția completarea cererii pentru obținerea eTA, asigurați-vă că dețineți:

  • Un pașaport simplu electronic valabil (cu date biometrice);
  • Un card bancar de credit sau de debit: VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRES Visa Debit, JCB, Interac, inlcusiv carduri preplătite (pre-paid).
  • Taxa pentru eliberarea eTA este de 7 dolari canadieni;
  • O adresă de e-mail valabilă.

Atenţie!) Cetățenii români care intenționează să călătorească în Canada fără viză pot solicita acordarea eTA numai în baza unui pașaport simplu electronic (cu date biometrice).

În consecință, pașapoartele simple temporare și pașapoartele simple care nu conțin date biometrice nu sunt acceptate în vederea eliberării eTA.

ATENȚIE! Autorizațiile eTA obținute începând cu data de 1 decembrie 2017, în baza unor pașapoarte simple temporare sau pașapoarte simple fără date biometrice au fost anulate de către autoritățile canadiene, cetățenii români aflați într-o astfel de situație, fiind notificați individual prin intermediul adresei de e-mail furnizate la momentul solicitării eTA.

Cetățenii români ale căror autorizații eTA au fost anulate pot opta între varianta solicitării unei noi eTA în baza unui pașaport simplu electronic și cea a solicitării unei vize de intrare în baza pașaportului simplu temporar sau a celui simplu fără date biometrice, la o misiune diplomatică sau la un oficiu consular al Canadei.

ATENȚIE: eTA nu garantează intrarea în Canada. Daca există îndoieli cu privire la scopul călătoriei, vi se poate refuza intrarea în Canada sau chiar îmbarcarea pe cursele aeriene spre Canada. Trebuie să demonstrați că îndepliniți toate condițiile pentru intrarea în Canada.

Cetățenii români care intenționează să intre în Canada pe cale terestră (rutieră / feroviară) sau maritimă (la bordul unei ambarcaţiuni, inclusiv al unui vas de croazierătrebuie să dețină doar un pașaport simplu electronic valabil, fără a mai fi necesară obținerea eTA.

ATENȚIE!: Solicitarea azilului în Canada fără dovada că viața vă este pusă în pericol ori că sunteți supus la torturi, tratamente inumane sau degradante, va fi considerată neîntemeiată de către autoritățile canadiene. Într-o asemenea situație, există riscul să vi se solicite părăsirea imediată a teritoriului Canadei sau să fiți îndepărtat forțat de pe teritoriul Canadei.

Persoanele care au săvârșit infracțiuni grave sau care fac declarații false ori utilizează documente false pentru a solicita acordarea statutului de refugiat nu vor beneficia de protecția specifică.

Există persoane sau organizații care vă pot oferi informații false în legătură cu solicitarea azilului în Canada!

Nu prezentați documente false pentru a solicita azil sau statut de refugiat! Puteți fi arestat sau vă poate fi interzis dreptul de a călători în Canada.

Pentru mai multe informații accesați:

Intenționați să studiați sau să munciți în Canada?

Atenție! Simpla deținere a eTA nu e suficientă! Trebuie să obțineți și un permis de muncă sau de studii! Pentru informații suplimentare privind obținerea permiselor de studii sau de muncă, accesați:

Permisul de studii sau de muncă obținut începând cu data de 1 decembrie 2017 în baza unui pașaport simplu temporar sau simplu fără date biometrice rămâne valabil. Autorizația eTA eliberată împreună cu acest permis își încetează valabilitatea.

Cetățenii români care dețin permis de muncă și ale căror autorizații eTA au fost anulate, pot opta între varianta solicitării unei noi eTA în baza unui pașaport simplu electronic și cea a solicitării unei vize de intrare în baza pașaportului simplu temporar sau a celui simplu fără date biometrice, la o misiune diplomatică sau la un oficiu consular al Canadei.

Adresați-vă Ambasadei Canadei la București pentru obținerea unui permis de muncă sau de studii înainte de a vă deplasa în Canada!

Dacă intenționați să studiați în Canada pentru o perioadă de maxim 6 luni, nu aveți nevoie de permis de studii. Aveți nevoie doar de eTA.

Începând cu data de 1 decembrie 2017, Autorizația de Călătorie Electronică (eTA) va fi acordată automat atunci când vă este aprobată eliberarea unui permis de muncă sau de studii.

Ameninţări teroriste

Canada nu a suferit atacuri teroriste pe teritoriul naţional şi riscul ameninţărilor teroriste în acest stat este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc sau se află în Canada să consulte periodic informaţiile prezentate de autorităţile canadiene şi să urmeze recomandările acestora.

Siguranţă şi criminalitate

Canada este o ţară sigură din punct de vedere al criminalităţii. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini sunt mai frecvente în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

De asemenea, există trei oraşe cu potenţial infracţional ridicat (trafic şi consum de substanţe halucinogene, jafuri armate, schimburi de focuri de armă, răpiri etc.), în care crima organizată intră în cotidian: Toronto, Vancouver şi Montreal.

Se recomandă evitarea împrumutării cărţilor de credit personale, a cecurilor sau a altor documente personale, evitarea tranzacţiilor pe internet, dacă nu există siguranţa acestora.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor canadiene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

  • 911 – poliţie, pompieri, salvare, alte servicii de urgenţă
  • 0 – pentru a intra în legătură cu operatorul telefonic naţional şi a solicita sprijin; operatorul telefonic, în cazuri de urgenţă, informează autorităţile de poliţie locale

Apelează rapid numerele de urgență din Canada!

Se recomandă ca titularul paşaportului să completeze datele  unei rude sau prieten care poate fi contactat în caz de accident (pagina 32 din paşaport) şi să citească cu atenţie recomandările din penultima copertă interioară a paşaportului. Pentru evitarea oricăror dificultăţi în timpul călătoriei sau şederii în străinătate, se recomandă fotocopierea primelor două pagini din paşaport (cele conţinând datele personale), în două exemplare, din care unul să fie lăsat la o rudă sau prieten şi celălalt să fie păstrat personal, separat de paşaport, pentru a uşura la nevoie identificarea titularului paşaportului pierdut, furat, deteriorat sau distrus.

Se recomandă, de asemenea, sesizarea celui mai apropiat oficiu consular român, care poate acorda asistenţa consulară în condiţiile prevăzute de lege:

  • Ambasada României la Ottawa
  • Consulatul General al României la Montreal
  • Consulatul General al României la Toronto
  • Consulatul General al României la Vancouver
  • Consulatul General Onorific al României la Moncton
  • Consulatul Onorific al României la Quebec
  • Consulatul Onorific al României de la Calgary

Sistemul medical

Canada nu suportă cheltuielile privind serviciile de spitalizare şi cele medicale, care sunt foarte costisitoare. Se impune încheierea unor asigurări medicale şi de călătorie în România, înaintea efectuării deplasării în Canada. De aceea, recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Canada să încheie poliţe de asigurare de călătorie care includ şi acoperirea costurilor medicale în caz de îmbolnăvire, accident sau deces.

Recomandăm ca aceste poliţe de asigurare să acopere întreaga durată a călătoriei, din ziua plecării din România până în ziua întoarcerii.

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto

Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului public.

  • Starea drumurilor

Starea generală a infrastructurii rutiere este foarte bună.

  • Limitele de viteză

Viteza este limitată la 100 km/oră pe autostradă, iar în oraşe între 50 şi 80 km/oră. Depăşirea vitezei legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi substanţiale şi penalizări sub formă de puncte.

  • Parcarea

Parcarea se face, în general, contra cost.

  • Permisul de conducere

Întrucât în Canada fiecare provincie şi teritoriu are reguli şi norme proprii de circulaţie şi de emitere a permiselor de conducere, detalii specifice în funcţie de provincie se pot afla la departamentele de informaţii: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/new-life-canada/driving.html#licences

Reglementări vamale

Importul în Canada al următoarelor mărfuri poate fi reglementat, controlat (necesitând un permis special) sau interzis, după caz: arme de foc sau alte arme (articole pirotehnice); droguri; produse provenind de la specii pe cale de dispariţie (fildeş, corali, produse din piele de reptilă); bunuri culturale (antichităţi, obiecte culturale). Suma limită în valută care poate fi introdusă şi scoasă din Canada este de 10.000 dolari canadieni de persoană.

Limitele cantitative pentru anumite produse care se introduc în Canada sunt: 1.14 litri băuturi spirtoase; 1.5 litri vin; 8.5 l bere; maximum 200 ţigări; 50 de trabucuri; 200 grame de tutun fabricat. Pentru cantităţile ce depăşesc aceste limite este necesară autorizaţie specială. Cantităţile sunt stabilite de fiecare provincie sau teritoriu. Evitarea transportului de produse alimentare de origine animală şi vegetală este necesară. Pentru cadouri ce depăşesc suma de 60 dolari canadieni se aplică taxe vamale.

Informaţii suplimentare privind regimul vamal aplicat de Canada pot fi obţinute de la Agenţia Canadiană de Inspectare a Alimentelor (www.inspection.gc.ca) sau Agenţia Serviciilor Frontaliere (http://www.cbsa-asfc.gc.ca/).

Regimul medicamentelor

Medicamentele pentru uz personal trebuie sa fie introduse în ambalajul original, iar posesorul trebuie să deţină o reţetă, o copie a acesteia sau o scrisoare din partea medicului care a prescris reţeta.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie care intră pe teritoriul canadian pot fi supuse unei perioade de carantină. Detalii despre regimul animalelor de companie pot fi obţinute de la Agenţia Serviciilor Frontaliere a Canadei (http://www.cbsa-asfc.gc.ca/).

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal